«Ο Πέδρο Σάντσεθ υποτιμήθηκε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, ακόμη και μέσα στο κόμμα του. Είναι χωρίς αμφιβολία ένας άνθρωπος που πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά». Αυτά λέει στηΦιγκαρόο Ραμόν Εσπινάρ, γενικός γραμματέας τουPodemosστη Μαδρίτη, για τον άνθρωπο που αναλαμβάνει ξανά από σπόντα ένα αξίωμα, το ανώτερο αυτή τη φορά. Το 2009 έγινε βουλευτής επειδή παραιτήθηκε από την έδρα του ο υπουργός Οικονομίας. Το 2012 ξαναέγινε βουλευτής επειδή παραιτήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος. Το 2014 πήρε το κόμμα επειδή δεν αισθανόταν έτοιμη η πρόεδρος της Ανδαλουσίας. «Το παιδί αυτό δεν αξίζει μία, αλλά μας βολεύει», είχε πει στους δικούς της η Σουσάνα Ντίας.

Αφού συμμάχησε με τους κεντρώους για να κρατήσει μακριά τους αριστερούς και στη συνέχεια συμμάχησε με τους αριστερούς για να κρατήσει μακριά τους κεντρώους, ο 46χρονος Σάντσεθ πέτυχε τον στόχο του να γίνει πρωθυπουργός –έστω και χωρίς εκλογές. «Ο Μακιαβέλι λέει στον Πρίγκιπα ότι οι πολιτικές συνθήκες αλλάζουν πιο γρήγορα από τα πρόσωπα», σχολιάζει ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιοCarlosIIIτης Μαδρίτης.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ενθουσιάστηκαν με την εξέλιξη αυτή ήταν η Φώφη Γεννηματά. «Και στα δικά μας!», της φώναξαν χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όταν συνεχάρη τον ισπανό ομοϊδεάτη της. Προφανώς οι σύνεδροι δεν είχαν στο μυαλό τους την ίδια διαδικασία, αφού ούτε προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα ούτε είναι ιδιαίτερα δημοκρατική: ήδη από την Παρασκευή ο ισπανικός Τύπος έχει καλέσει τον Σάντσεθ να προκηρύξει το ταχύτερο εκλογές. Το ίδιο ζήτησε χθες και η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Εκλογές τώρα, αμέσως, όχι το φθινόπωρο. Αλλά γιατί;

Ενας λόγος είναι για να διαφοροποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ενας άλλος είναι μπας και έρθει στη Βουλή καμιά συμφωνία για το Μακεδονικό και γίνει το κόμμα της χίλια κομμάτια: αν ο Τσίπρας φωνάζει «Βάστα Σαλβίνι!», εκείνη φωνάζει «ΒάσταVMRO!». Ετσι κι αλλιώς ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε δεν έχει μπορέσει να κρύψει τις διαφωνίες και τις εντάσεις. Η Φώφη Γεννηματά λοιπόν βιάζεται. Θέλει ισχυρό ποσοστό στις εκλογές, ώστε να μπορέσει να θέσει τους όρους της στον Κυριάκο. Που στο βέλτιστο σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνουν ακόμη και την πρωθυπουργία.

«Μην υποτιμάτε τη Φώφη», συνήθιζε να λέει ένας έλληνας δημοσιογράφος που έβλεπε μπροστά. Οι εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου οι προβλέψεις είναι αδύνατες, η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι κυκλοθυμική, ένα αουτσάιντερ μπορεί ξαφνικά να τερματίσει πρώτο. Δεν έχει καμιά σημασία τι λες, αν είσαι ξύλινος ή φρέσκος, παλαιοκομματικός ή μεταρρυθμιστής, αν αξίζεις μία ή καμία. Σημασία έχει να πιάσεις τον ταύρο από τα κέρατα.

Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται ταυρομαχίες.