Στο θέρετρο Whistler του Καναδά δεν βγήκε τελικά λευκός καπνός. Μια ακόμη συνεδρίαση του Washington Group για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έδειξε ότι το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ είναι αγεφύρωτο και πλέον έχει έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων.

Το ΔΝΤ, ανεξάρτητα από τον ρόλο που θα παίξει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι το τέλος, όπως έχει δεσμευτεί η Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος όλων των πλευρών είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να υπάρξει ένα πακέτο αναδιάρθρωσής του χρέους μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21ης Ιουνίου.

Το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης ενώ δεν θέλει τα όποια μέτρα να συνδεθούν με συγκεκριμένους όρους, να εξαρτώνται δηλαδή από την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, κάτι για το οποίο επιμένει το Βερολίνο.

Η Γερμανία μάλιστα, όπως έγραψαν «τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», προκειμένου να συναινέσει στο νέο πακέτο διευθέτησης του χρέους φέρεται να είναι αποφασισμένη να επιβάλει 20ετή εποπτεία στην Ελλάδα με επιπρόσθετους ελέγχους κάθε πέντε χρόνια στις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν. Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας ύψους 131 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. «Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα» σημείωσε. Τα άλλα μέτρα αφορούν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό Δημόσιο, και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔNT Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητείται από κανέναν θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, εκτιμά ότι μάλλον το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν. Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ σημείωσε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνεται στην επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με μια ανάλυση για το χρέος από την οποία θα εξαρτιόταν η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.

Εκτιμά ακόμη πως η βελτίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους θα οδηγήσει το Ταμείο στο να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Το βάρος θα πέσει στο βασικό σενάριο που θα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα διατηρηθούν χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Υποσχέσεις από Τσακαλώτο. Στην Αθήνα τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπόσχεται μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, επαναλαμβάνει ότι δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης γιατί η Ελλάδα είναι θωρακισμένη με το μαξιλάρι αποθεματικών και περιμένει σήμερα να δει τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά όργανα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες που εξόφλησε το προηγούμενο διάστημα. Από τα στοιχεία θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κονδύλια της 3ης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αύριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές. Ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει και στο ανάλογο «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επανυπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Την Πέμπτη το βράδυ στο τραπέζι του EuroWorkingGroup θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχει υλοποιήσει η Αθήνα αλλά και τα τεχνικά ζητήματα του χρέους.