Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν …απογειωθεί, η οικονομική οδήγηση επιβάλλεται από κάθε άλλη φορά.

Η οικονομική οδήγηση θα πρέπει να τηρείται με «θρησκευτική ευλάβεια» από κάθε οδηγό. Οι κανόνες του Eco-driving μπορούν να επιφέρουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου από 20 έως και 30%.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός:

1. Ελέγξετε την πίεση των ελαστικών πριν από κάθε ταξίδι. Ελαστικά με μειωμένη πίεση μπορεί να επιφέρουν αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 20%!

2. Βάλτε τον κλιματισμό με γνώμονα το …παν μέτρον άριστον! Αποφύγετε τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες ( πχ τους 17 βαθμούς Κελσίου που δεν θα καταφέρετε ποτέ να επιτύχετε μέσα στην καμπίνα). Χαμηλές θερμοκρασίες σημαίνουν και αύξηση της κατανάλωσης.

3. Κάνετε έναν τσεκ απ στον κινητήρα και τα επιμέρους μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Μια βλάβη ή «αρρυθμία» στον κινητήρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

4. Φουλάρετε το αυτοκίνητο στην πόλη που οι τιμές είναι πολύ πιο φθηνές σε σχέση με τα βενζινάδικα των νησιών .

5. Μην αφήνετε το αυτοκινήτο να ρολάρει – πχ στις κατηφόρες χωρίς ταχύτητα. Τα καινούργια αυτοκίνητα που έχουν μια σχέση στο κιβώτιο εκμηδενίζουν την κατανάλωση καυσίμου.

6. Αλλάζεται την σχέση στο κιβώτιο γρήγορα (ακόμη και κάτω από τις 2.000 σ.α.λ.). Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

7. Αφαιρέστε τις μπαγαζιέρες όταν φθάστε στον προορισμό σας. Το περιττό βάρος αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

8. Κλείστε τα παράθυρα, εφόσον χρησιμοποιείτε κλιματισμό. Ένα ανοιχτό παράθυρο αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου και συνεπώς και την κατανάλωση καυσίμου.