Και οι δεύτεροι έσονται πρώτοι. Και κάποιες φορές και οι τρίτοι. Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Ανδρέας Γιαννιώτης, Παναγιώτης Τσιντώτας. Η θέση του γκολκίπερ είναι η μοναδική στο ποδόσφαιρο που μαθαίνεται. Ενα ψηλό παιδί, αν του αρέσει η θέση και δουλέψει, θα γίνει τερματοφύλακας. Το μέχρι πού θα φτάσει εξαρτάται από τα επιμέρους προσόντα: γρήγορη σκέψη, αντίληψη των φάσεων, αλτικότητα, ελαστικότητα, παίξιμο της μπάλας με τα πόδια. Και δουλειά. Καθημερινή δουλειά στην προπόνηση. Η θέση του γκολκίπερ είναι δύσκολη. Και δεν χρειάστηκαν οι γκάφες του Κάριους στον πρόσφατο τελικό του Ολιμπίνσκι για να το μάθουμε. Ο γκολκίπερ πρέπει να μάθει να περιμένει. Ο τερματοφύλακας που είναι στον πάγκο δεν έχει τη δυνατότητα, την ευκαιρία, να μπει και να παίξει σαν αλλαγή, δέκα, είκοσι, σαράντα πέντε λεπτά. Για να παίξει ο αναπληρωματικός γκολκίπερ, πρέπει να υπάρχει σπουδαίος λόγος ή να τραυματιστεί ο βασικός ή να αποδείξει (στις προπονήσεις) ότι είναι καλύτερος.

Γκάφες

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης (φωτογραφία δίπλα) βρέθηκε στον ΠΑΟΚ από σπόντα. Λόγω χιαστών του Γλύκου. Βασικός ξεκίνησε ο ακριβοπληρωμένος Ρέι. Ο Αργεντινός στα σερί παιχνίδια που έπαιξε, δεν έκανε τις μεγάλες γκάφες. Δεν έδωσε όμως και το παραπάνω. Ο Λουτσέσκου βλέπει την προσπάθεια του Πασχαλάκη στις προπονήσεις και του δίνει την ευκαιρία στο ματς με την Ξάνθη τη 13η αγωνιστική. Ο Πασχαλάκης την αρπάζει από τα μαλλιά. Καθιερώνεται και δεν ξαναβγαίνει, καθώς κάνει 17 σερί συμμετοχές. Ενας γκολκίπερ που δεν βαρέθηκε να περιμένει. Από τις ακαδημίες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, στην Ηλιούπουλη. Τέσσερα χρόνια στον Λεβαδειακό, έχει μόλις μία συμμετοχή στη Σούπερ Λίγκα. Δύο φορές δεν τα καταφέρνει σε δοκιμές σε Γαλατάσαραϊ και Ακίσασπορ, κάνει ένα πέρασμα στην Κύπρο, μένει έξι μήνες χωρίς ομάδα και το 2013 βρίσκεται στον Πανθρακικό Σε τρία χρόνια έχει μόλις 13 συμμετοχές. Επόμενος σταθμός, το καλοκαίρι του 2016, τα Γιάννινα. Το πρώτο εξάμηνο δεν παίζει ούτε ένα λεπτό. Με το που τραυματίζεται ο βασικός, ο Περιστερίδης, μπαίνει και καθιερώνεται. Κερδίζει τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ. Μπορούμε να μιλήσουμε για την επιτομή της υπομονής. Στα 29 του σήμερα ο Πασχαλάκης βλέπει την προοπτική της μεταγραφής στο εξωτερικό.

Εντυπωσιάζει

Ο Ανδρέας Γιαννιώτης (φωτογραφία μέση) έχει κάνει τη διαδρομή Εθνικός Γαζώρου, Ολυμπιακός, Φωστήρας, ΠΑΣ Γιάννινα. Δανεικός από τους Ερυθρόλευκους στην ομάδα της Ηπείρου τη σεζόν 2014-15, κάνει μία μόλις συμμετοχή. Την επόμενη στον Πανιώνιο τρεις. Το 2016-17 με 33 συμμετοχές εντυπωσιάζει. Επιστρέφει στον Ολυμπιακό, αλλά ο Μπέσνικ Χάσι δεν τον εμπιστεύεται. Μετά την απόκτηση του Προτό, το συμβόλαιό του λύνεται και μετακομίζει στο Περιστέρι. Η σεζόν είναι εξαιρετική Κρατάει την εστία του ανέπαφη για οκτώ αγωνιστικές, καλείται στην εθνική ομάδα κι αναδεικνύεται στον καλύτερο γκολκίπερ του πρωταθλήματος. Την Τρίτη, οριστικοποιήθηκε η επιστροφή του στον Ολυμπιακό..

Ψυγείο

Πέντε χρόνια στον Λεβαδειακό, ο Παναγιώτης Τσιντώτας (φωτογραφία κάτω) είχε όλες κι όλες 18 συμμετοχές. Με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2017, αρνείται να ανανεώσει και μπαίνει στο ψυγείο. Υπογράφει στην ΑΕΚ ως τρίτος πίσω από τους Ανέστη, Μπάρκα. Με την ιστορία να επαναλαμβάνεται από την ανάποδη. Είναι ο Ανέστης που δεν υπογράφει με τους όρους της ΑΕΚ κι από βασικός βρίσκεται στην εξέδρα. Ο Τσιντώτας μπαίνει με τη μία στα βαθιά στο πρωτάθλημα (15 συμμετοχές) και στο Γιουρόπα και τα καταφέρνει μια χαρά. Στα 25 του, θα δώσει μάχη, για τη θέση του βασικού με τον Μπάρκα.