«Με πρόοδο αλλά χωρίς συμφωνία» έληξε το Washington Group της Πέμπτης, με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να ανανεώνουν το ραντεβού τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο για τις 31 Μαΐου, στο Γουίσλερ του Καναδά, όπου αναμένεται να λάβει χώρα η σύνοδος των υπουργών οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Μετά το ναυάγιο της Πέμπτης, αφού η έλευση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν δύο μέρες νωρίτερα από την σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να συμφωνήσει το ΔΝΤ να λάβει μέρος στο πρόγραμμα δεν έφερε αποτέλεσμα, όλες οι πλευρές θα ξαναπροσπαθήσουν στο τέλος του μήνα να έρθουν πιο κοντά, με τον χρόνο να πιέζει, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος στην αρχή της εβδομάδας. Το παρών στη συζήτηση θα δώσει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον επικεφαής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Οι συζητήσεις κινούνται γύρω από τον χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων του δεύτερου προγράμματος, αλλά και γύρω από την άμεση ή εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Το Βερολίνο επιμένει στη με εμπροσθοβαρή, αλλά στη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αναλόγως της εφαρμογής των συμφωνηθέντων από την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, ώστε η ελάφρυνση που θα προκύψει να μπορέσει να υπολογιστεί κατευθείαν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

«Το ξέρουμε ότι κοντεύουμε είμαστε σχεδόν εκεί,» επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο σχετικά με τη συμφωνία με το ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει και δουλεύμε μαζί για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα εκπηρώνει έναν στόχο, την επιτυχημένη κατάληξη του τρίτου προγράμματος και την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Συζήτηση «ερήμην» για την Ιταλία

Χωρίς εκπροσώπηση της Ιταλίας έλαβε χώρα το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς η νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν έχει ακόμη εκπρόσωπο στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία στα όργανα της ΕΕ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία λόγω του άτυπου χαρακτήρα του Eurogroup, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η καρέκλα του θα μείνει κενή στη συνεδρίαση των 28 υπουργών Οικονομικών της Παρασκευής.

Η κενή καρέκλα της Ιταλίας δεν θα εμποδίσει τους υπουργούς οικονομικών των 19 να αναφερθούν στην Ιταλία μέσω των συστάσεων προς τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να μεριμνήσει για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους.