Με τον Γιάννη Μπουτάρη δεν είμαστε ίδιοι. Μπορεί από το 2010 μερικοί να μας θεωρούν διόσκουρους, είμαστε όμως πολύ διαφορετικοί στην πορεία μας και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.
Ωστόσο, η προχθεσινή επίθεση στον Γιάννη με συγκλόνισε, μάλλον γιατί είναι κάτι που το έχω βιώσει και εγώ ως δήμαρχος. Το αίσθημα της καταδίωξης και της βίας από τον όχλο είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Φωλιάζει στην ψυχή σου και φροντίζεις να μην το ανακαλείς συχνά στη μνήμη σου.
Ματαιοπονούν, πιστεύω, όσοι επιδιώκουν με κοινωνιολογικές, εθνολογικές ή όποιες άλλες προσεγγίσεις να αναζητήσουν τις αιτίες της συνεχώς ογκούμενης βίας στη σημερινή Ελλάδα. Η βία, υπό τον μανδύα της «δυναμικής διεκδίκησης», νομιμοποιήθηκε μέσα στην καρδιά της κρίσης. Εθνικιστικά και λαϊκιστικά ρεύματα συναντήθηκαν με την ημιμάθεια και τη συνωμοσιολογία και βαφτίστηκαν «αντισυστημικά». Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, με την επικράτηση των άκρων και την εξαφάνιση του μεσαίου πολιτικού χώρου, δημιουργεί ανατριχιαστικούς αλλά εύλογους συνειρμούς.
Η φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης δεν πρέπει επιδερμικά να ερμηνευθεί ως εκτροπή κάποιων λίγων φανατικών. Σηματοδοτεί έναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ομαλότητα στη χώρα. Οι πολιτικές δυνάμεις, δεξιές και αριστερές, που με οποιονδήποτε τρόπο έχουν κατά καιρούς ανεχθεί τη βία, πρέπει να κάνουν γενναία αυτοκριτική. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ που στην περίοδο πριν από την άνοδό του στην εξουσία δεν καταδίκαζε απερίφραστα τη βία εναντίον πολιτικών προσώπων.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Γιάννης Μπουτάρης κυκλοφορεί στην πόλη του, μόνος του. Χωρίς αστυνομική συνοδεία, όπως πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί κάθε πολίτης. Οι επιθέσεις, με όποιο ιδεολογικό ή πολιτικό ένδυμα και αν περιβάλλονται, εξυπηρετούν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να στείλουν μήνυμα στο θύμα ότι είναι ανεπιθύμητος, ότι υπάρχουν απαγορευμένες για εκείνον περιοχές, να του διαμηνύσουν ότι δεν μπορεί να κυκλοφορεί και να είναι ελεύθερος. Και αυτό σε δημάρχους και πολίτες, όπως είμαστε εγώ και ο Γιάννης, δεν θα περάσει. Δεν θα τους περάσει.
Ο Γιώργος Καμίνης είναι δήμαρχος Αθηναίων
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από