Σήμερα θα σας ταξιδέψω λίγο στη γειτονική Σόφια. Αφορμή είναι προφανώς η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που έγινε και όσα μου μετέφεραν, ολίγον τι παρασκηνιακά ή ενδιαφέροντα. Τον Αλέξη Τσίπρα για παράδειγμα συνόδευαν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Τάκης Παυλόπουλος, σύμβουλός του επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, ήταν κρυωμένος χθες. Πολύ. Μόλις έφτασε στη συνέντευξη Τύπου, χαμογελούσε πάντως για ώρα, παρακινώντας το ενδιαφέρον των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που βέβαια ρώτησαν τον λόγο της ευθυμίας: «Τέτοιες χαρές και ενδιαφέρον για εμάς είχαμε να δούμε από το 2015», είπε ο Αλέξης.

Δεν ακούμε…

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τώρα, δεν φώναζε δυνατά, με αποτέλεσμα να τον διακόπτουν οι δημοσιογράφοι και να του υπενθυμίζουν πως δεν ακουγόταν. Με τα πολλά, ο Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη και σταθεροποίησε τον τόνο της φωνής του. Εχω μια ερμηνεία: Μήπως του χειροτέρεψε το κρύωμα το ξενύχτι που προηγήθηκε; Τι εννοώ: ο Τσίπρας προχθές το βράδυ είχε πολύωρη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο ξενοδοχείο του. Για την ακρίβεια, όπως μου είπε άνθρωπος του ξενοδοχείου, ολονύχτια συνάντηση. Ποτά δεν ξέρω αν ήπιαν, μη με ρωτάτε, αλλά το ξενύχτι με τον σκοπιανό ομόλογό του δεν είναι σύμμαχος της ανάρρωσης. Οπως κι εσείς, αναρωτιέμαι βέβαια τι έλεγαν επί μιάμιση ώρα χθες το μεσημέρι, αφού προφανώς όλα τα είχαν συζητήσει μεταμεσονυκτίως…

Κάτω από τον πλάτανο

Ο Ζάεφ τώρα, χθες το μεσημέρι, καθώς έβγαινε από το Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού (εξαιρετικά σημαντικό πολυκέντρο όπου παλιότερα εδώ είχε φιλοξενηθεί συνέδριο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΚΚ) στη βουλγαρική πρωτεύουσα, πέρασε τον προαύλιο χώρο, είχε μαζί του τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και πήγε και κάθισε κάτω από έναν πλάτανο. Στη σκιά του, για να το κάνω πιο κινηματογραφικό. Εκεί κάπνισε δύο τσιγάρα, έδειχνε να το απολαμβάνει, ενώ έλληνες δημοσιογράφοι τον πλησίασαν και επιχείρησαν να του αποσπάσουν μια κουβέντα ή μια εκτίμηση για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γείτονος. Ο Ζάεφ, χαμογελαστός, δεν τους απογοήτευσε, αλλά και εκπαιδευμένος άριστα είπε ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος να πει, χωρίς να παρερμηνευθεί. Είπε, λοιπόν, πως υπάρχει πρόοδος μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, πως οι δύο ηγέτες μίλησαν σε πολύ καλό κλίμα και όπως μου λέει ο κατάσκοπός μου έδωσε την αίσθηση πως θα υπάρξει συμφωνία εκτός απροόπτου.

Συριζαϊκά βάσανα

Στα της Ελλάδας τώρα, μαθαίνω ότι δυο θέματα απασχολούν έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο για τη μετά Μνημόνιο εποχή. Το ένα είναι τι θα γίνει με τις συντάξεις και το δεύτερο είναι με τον ΕΝΦΙΑ. Στο Μαξίμου έχουν αρχίσει και συζητούν τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ διότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Ουσιαστικά υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να επιστρέψει σε εποχές Σαμαρά, όταν ο ΕΝΦΙΑ ήταν κεντρικό πολιτικό θέμα συζήτησης. «Πράκτορές» μου στα συριζαίικα συστήματα εξουσίας, μου λένε, ότι τώρα αρχίζουν και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και αναζητούνται τρόποι διαχείρισης.

Μαντική τέχνη

Το έχουν «δέσει» στη ΝΔ ότι το φθινόπωρο θα στηθούν κάλπες. Μάλιστα, ο γαλάζιος βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος έχει καταφέρει να προσδιορίσει ακριβώς και την ημερομηνία τους. «Στις 11 Νοεμβρίου θα έχουμε εκλογές» έλεγε με σιγουριά στο εντευκτήριο της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει προλάβει να πανηγυρίσει έξοδο από τα Μνημόνια, θα έχει προλάβει να συντάξει Προϋπολογισμό, φορτώνοντάς τον με επιδόματα, ενώ δεν θα έχει ακόμη κόψει συντάξεις! Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί η «προφητεία».

Μια βίλα για τους Podemos

Χαμός, τώρα, στην Ισπανία όπου ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πήρε δύο μεγάλα δάνεια με την καλή του και αγόρασαν βίλα στο Galapagar. Καταλαβαίνετε τι θύελλα σήκωσε αυτό, τόσο που ο μακρυμάλλης ριζοσπάστης αναγκάστηκε να πει πως είναι πρώτη κατοικία και όχι επένδυση. Θα σχολιάσω όπως η «El Pais»: η αγορά δεν αφορά εμάς, αλλά αυτούς που την έκαναν, αφού δείχνει πως απλώς μικροαστικοποιήθηκαν.

Η συνάντηση έληξε άδοξα

Επειτα από δύο χρόνια, ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε στο γραφείο του τους εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ). Ωστόσο, ήταν μόνο για λίγο. Ο Γαβρόγλου, λοιπόν, μαθαίνω πως αφού τσακώθηκε με έναν εκ των εκπροσώπων τους (τον Νίκο Σταυρακάκη) σηκώθηκε και έφυγε. Η συνάντηση αυτή έτσι όπως κομψά ανακοίνωσαν οι πανεπιστημιακοί «δεν ολοκληρώθηκε λόγω της ξαφνικής αποχώρησης του υπουργού εξαιτίας έντασης που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης». Πάντως παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Το υπουργείο Παιδείας, πάλι, ανακοίνωσε πως… «έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι έχει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και με την κοινωνία συνολικότερα. Μοναδική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός ανάμεσα στους συνδιαλεγόμενους». Και αφού κατηγόρησε μέλη της ΠΟΣΔΕΠ για «απαράδεκτη συμπεριφορά», τους ξανακάλεσε σε νέα συνάντηση στις 30 Μαΐου.