Την παραίτηση του υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο κ. Σακελλαρίου επικαλέστηκε την πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από τη διάσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούσε τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι επλήγη το κύρος του θεσμού και αφήνοντας αιχμές περί υποχώρησης του κράτους δικαίου, αλλά και της μετακύλισης των πιο σημαντικών προβλημάτων από την πολιτική εξουσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής έκανε αποδεκτή σήμερα την παραίτηση που υπέβαλε από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

Στην τρισέλιδη παραίτησή του ο πρόεδρος του ΣτΕ τονίζει ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

«Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μυ επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα«, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Χαρακτηρίζει επώδυνη την απόφαση του, καθώς διανύει το 42ο έτος της δικαστικής του σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει – όπως αναφέρει – τα περισσότερα χρόνια της ζωή του στην υπηρεσία του ΣτΕ, «έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίζω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου».

«Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Τόνισε ότι από την αρχή του πρώτο μνημονίου, ορισμένοι δικαστικοί, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί τους θεσμικού που επηρέασε καίρια το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσης και σηματοδότησε τη συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι «φρονούμε ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεωςενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων – πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης – και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό,ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο».

«Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων», συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας«», καταλήγει

Δήλωση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσού, με αφορμή την δήλωση παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου

H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος.

Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

Ομοίως, έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της.

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνουν, τέλος, την επισήμανσή μας για τον ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη.

Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα.

Κόντρα μεταξύ Βερβεσού – Κοντονή

Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΔΣΑ με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε.

Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει. Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα.

Ας το καταλάβει καλά ο κ. Πρόεδρος ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του.

Καλώ τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να πάρουν θέση για όσα ο κ. Πρόεδρος εξ΄ ονόματός τους περιγράφει ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».

Σε νέα απάντησή του προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ, ο κ. Κοντονής αναφέρει:

«Γελοιοποιούμενος μετά την κατακραυγή πλείστων όσων Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α μετέβαλε ιδιότητα και από Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων μας ενημέρωσε ότι συκοφαντεί απλά ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επαναλαμβάνω για να το γνωρίζει είτε ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Α είτε ως Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δ.Σ. ότι η ίδρυση των δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Η ταλαιπωρία των πολιτών θα σταματήσει, οι συνθήκες γαλέρας των δικαστικών υπαλλήλων θα ανατραπούν και η εκμετάλλευση των νέων δικηγόρων θα αναστραφεί.

Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου

Ο Νικόλαος Σακελλαρίου είναι Έλληνας δικαστής που από τις 28 Οκτωβρίου 2015 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1951 και κατάγεται από το Ξυλόκαστρο. Περάτωσε στις εγκύκλιες σπουδές του στη Λεόντειο Σχολή, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Το 1977 εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ και τον επόμενο χρόνο, το 2010, ανέλαβε πρόεδρος του Α’ Τμήματος. Στις 30 Ιουνίου κλήθηκε, ως ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων, να καλύψει προσωρινά την θέση του προέδρου του ΣτΕ λόγω συνταξιοδότησης του τότε προέδρου Σωτηρίου Ρίζου. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 επελέγη για την προεδρία του ΣτΕ. Ως δικαστής έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ και του PSI. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ως πρόεδρος του ΣτΕ ματαίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων δικαστών και νομικών.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών ενώ είναι συγγραφέας ποικίλων νομικών μελετών. Το 2001 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Αρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας».

Κατοικεί στο Κολωνάκι. Είναι νυμφευμένος και έχει μια κόρη.