Δεν είναι ζήτημα λάθους, αλλά επιμονής στο λάθος. Είναι αυτή η αυταρέσκεια, του επαίνου στον ίδιο του τον εαυτό που τον κάνει ευάλωτο, τρωτό.

Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να πάθει «ναπολιτιάδα», αν δεν αλλάξει σύντομα πνευματική ρότα. «Στη ζωή πρέπει να δείχνεις σεβασμό και αυτοί πανηγύρισαν πολύ νωρίς». Οι ένδεκα λέξεις του αμυντικού της Γιουβέντους Τζόρτζιο Κιελίνι είναι το κέλυφος που καλύπτει την ποδοσφαιρική αλήθεια της φετινής Serie A. Αυτοί που πανηγύρισαν νωρίς ήταν οι Ναπολιτάνοι. Είναι οι ίδιοι που σήμερα δεν αναγνωρίζουν ως άξια πρωταθλήτρια τη Γιουβέντους. Είναι οι ίδιοι που άφηναν αιχμές πως η εισαγωγή του VAR θα τρέψει σε άτακτη φυγή τη Γηραιά Κυρία.

Ο ποδοσφαιρικός ναρκισσισμός συνιστά παθολογική κατάσταση για τους εκφραστές του.

Είτε ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταλάβει τι συνέβη στο πρωτάθλημα που έχασε ή επιδίδεται σε σλάλομ ρητορικής για να αποφύγει την αλήθεια.

Και στις δύο περιπτώσεις κινδυνεύει να συγκρουστεί μετωπικά με την πραγματικότητα και του χρόνου οι παίκτες του να παρουσιαστούν με μάσκες παικτών της Νάπολι.

Μεταξύ θουρίων και Πάολα ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου επιδόθηκε σε τριπλό άξελ μιλώντας για προδοσία, πισώπλατες μαχαιριές και κοροϊδία. Το πιο δηλητηριώδες ήταν η πολιτική προοικονομία για το μέλλον. «Αν δεν κατέβαινα εγώ στο γήπεδο θα έμπαιναν οι οπαδοί».

Μια ωρολογιακή βόμβα που μόλις ενεργοποιήθηκε.

Ο Δικέφαλος αντιμετωπίζει το επόμενο πρωτάθλημα με τη νοοτροπία φεουδάρχη, παρασυρμένος από το αποτέλεσμα ενός άτοπου ποδοσφαιρικά συμψηφισμού.

Η νίκη επί της πρωταθλήτριας ΑΕΚ στη φυσική της έδρα δεν συνεπάγεται ανωτερότητα εις το άπειρο και βεβαίως δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως κατάκτηση του επόμενου τίτλου.

Διαφορετικά, με τα παοκτζίδικα μαθηματικά, η Λεβάντε θα πάρει του χρόνου περίπατο το πρωτάθλημα στην Ισπανία.

Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται ούτε μεγάλα λόγια, ούτε κυνήγι μαγισσών. Ταπεινότητα και προσήλωση στον στόχο είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Ας το γράψουν και στα αποδυτήρια να το θυμούνται.