Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ κατά κράτος και πήρε το Κύπελλο. Σ’ ένα ματς που είχε έναν νικητή και τρεις ηττημένους. Δεν έχασε μόνο η ΑΕΚ. Εχασε κατά κράτος και η Αστυνομία. Εχασε κατά κράτος και η ελληνική διαιτησία. Αν Μπίσεσβαρ, Κάμπος και Σία κάνανε γιογιό Χουλτ και Μπακάκη, ο Μπορμπαλάν, κάτι Σιδηρόπουλους, κάτι Παπαπέτρου, κάτι Μάνταλους και λοιπούς κορυφαίους, τους έστειλε για τσάι. Ενας γεμάτος από κάθε άποψη τελικός, με πολλούς θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές. Με τον κορυφαίο της ΑΕΚ Βασίλη Μπάρκα να χύνει την καρδάρα με το γάλα. Αυτός είναι που την κρατάει μέσα στο παιχνίδι, αυτός είναι που την κρεμάει. Στο φάουλ κάθεται πίσω από το τείχος, δεν έχει καλό οπτικό πεδίο, δεν είναι κοντά στη γωνία του κι όταν πέφτει για να διώξει την μπάλα είναι αργά. Συμβαίνει. Οταν ένας γκολκίπερ δεν έχει ωριμάσει. Να βγάζει τα δύσκολα και να τρώει το εύκολο. Κι αν ο Μπάρκας βοήθησε με το λάθος του τον ΠΑΟΚ ν’ ανοίξει το σκορ, την μπουγάδα για τον Δικέφαλο του Βορρά την καθάρισε ο Βράνιες.

«Βγάλε με έξω»

Οταν ο Μαουρίτσιο, παίρνει την κόκκινη, η ΑΕΚ έχει δέκα λεπτά συν τα χασομέρια για να ρεφάρει. Κι έναν διαιτητή που δεν είναι συνέχεια στο φρου φρου, αλλά βοηθάει να παιχτεί ποδόσφαιρο. Ο Βόσνιος μανουριάζει με τον Βιεϊρίνια, λέει στον διαιτητή «βγάλε με έξω» κι ο Μπορμπαλάν δεν του χαλάει το χατίρι. Εκεί ήταν που ο ΠΑΟΚ κλείδωσε τη νίκη. Ενα ακόμα αυτογκόλ για τους Κίτρινους. Αρχής γενομένης από τον Χιμένεθ. Η επιλογή να ξεκινήσει τον Χουλτ ακατανόητη. Με ποια αμυντικά προσόντα να κρατήσει τη δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ, με Μάτος και Κάμπος; Εδωσε ασίστ στον Πρίγιοβιτς, αλλά στο τετ α τετ νικητής ήταν ο Μπάρκας. Το να αφήσει τον Λάζαρο στον πάγκο ήταν έγκλημα. Και λες και η μπάλα ήθελε να τον τιμωρήσει, δευτερόλεπτα προτού μπει στο παιχνίδι κάνει το γκολ ο Βιεϊρίνια (φωτογραφία κάτω). Ενας Λάζαρος εμφανώς ξενερωμένος και επηρεασμένος από την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης της ανανέωσης του συμβολαίου του ήταν στα τελευταία 28 λεπτά με την κιτρινόμαυρη φανέλα ωσεί παρών.

Ξέφραγο αμπέλι

Ο ΠΑΟΚ ήταν συντριπτικά ανώτερος. Η ΑΕΚ δεν είχε ενέργεια, δεν είχε το πάθος που τη χαρακτήριζε όλη τη σεζόν. Το γκολ όμως δεν ερχόταν με τίποτα. Ούτε με την ασίστ του Τσιγκρίνσκι στον Μπίσεσβαρ στο 16′ ούτε με το πέναλτι του Πρίγιοβιτς (φωτογραφία δεξιά). Ηρθε τελικά από το λάθος του Μπάρκα. Ολοι λέγαμε ότι θα δούμε ένα κλειστό παιχνίδι, αλλά ο ΠΑΟΚ πριν κάνει το 1-0 είχε δέκα τελικές. Μπήκε στο γήπεδο, έπιασε την ΑΕΚ από τον λαιμό και την έπνιξε. Μια ΑΕΚ που λες και έκανε τα πάντα για να χάσει. Κι αν ο Αραούχο με το μονοκόμματο στο 89′ πήγε να σώσει την παρτίδα, η Αστυνομία σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε στις ορδές των χούλιγκαν αμαχητί. Η ήττα της ήταν συντριπτική. Στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί. Εξω από το Στάδιο, μέσα στο Στάδιο. Το ΟΑΚΑ, ξέφραγο αμπέλι. Κι όταν είσαι ανίκανος να κάνεις τη δουλειά σου (σωματικός έλεγχος κ.λπ.) καταφεύγεις στην εύκολη λύση της ρίψης δακρυγόνων.

Τους διέσυρε

Είδαμε έναν φουριόζο ΠΑΟΚ. Είδαμε μία ΑΕΚ που είχε ξεθυμάνει. Είδαμε την παγκόσμια πρωτοτυπία, με τις μισές σχεδόν εξέδρες κενές. Είδαμε μια αστυνομία να μην μπορεί. Είδαμε όμως κι έναν κανονικό διαιτητή. Που δεν είχε κανένα πρόβλημα να δείξει την πρώτη κίτρινη κάρτα στο 6′ στον Κάμπος. Να δώσει πέναλτι εις βάρος της ΑΕΚ. Να βγάλει σ’ ένα λεπτό κόκκινη στον Μαουρίτσιο και στον Βράνιες. Θα τα βλέπαμε αυτά από έλληνα διαιτητή; Ποτέ. Είδαμε τον Ισπανό να μην κάνει πολιτική και συμβιβασμούς. Να μη γέρνει μονόπαντα. Και γι’ αυτό οι ποδοσφαιριστές σεβάστηκαν τις αποφάσεις του και κανείς δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί. Ο Μπορμπαλάν απέδειξε πόσο εύκολη υπόθεση είναι η διαιτησία. Οταν ο διαιτητής κάνει το αυτονόητο και σφυρίζει ό,τι βλέπει. Ο Μπορμπαλάν διέσυρε τους έλληνες διαιτητές. Η μετάκληση ξένων διαιτητών σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια, από την προσεχή περίοδο, είναι μονόδρομος. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η ΕΠΟ, έστω και για λάθος λόγους, έκανε με τον Μπορμπαλάν και κάτι σωστό.

Σόλοικο

Το ανέκδοτο έλληνας διαιτητής τελείωσε το Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Τα λέγαμε και πριν από το ματς. Τον Παπαπέτρου δηλαδή που δεν ήθελε ο ΠΑΟΚ στον τελικό θα τον βάλουν του χρόνου στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός; Και τον Σιδηρόπουλο που δεν θέλει (πλέον) η ΑΕΚ θα τον βάλουν στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ; Ενας χρόνος αναμόρφωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν αρκετός για μια σειρά από διαιτητές να βγουν στη σέντρα. Να εκτεθούν και να καούν. Μάνταλος, Αρετόπουλος, Θάνος, Βάτσιος, Σκουλάς, για να αναφέρουμε τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις. Κι όταν στον ΠΑΟΚ, που έχει πρόεδρο στην Ομοσπονδία τον «δικό του» Βαγγέλη Γραμμένο και το ΔΣ σε ποσοστό 50%, μιλάνε για κίτρινη παράγκα και νέα ΕΟ, τι να πούνε και οι άλλοι που είναι στην απέξω; Το να έχει το δικαίωμα στη μετάκληση ξένου διαιτητή μόνο ο ΠΑΟΚ (προκαλώντας την έντονη δυσφορία και αντίδραση της ΑΕΚ) ακούγεται σόλοικο. Δικαίωμα στο 50-50 έχουν όλοι.

Τεράστιο

Κι αν ο ΠΑΟΚ έχει πλέον την ηρεμία να προγραμματίσει με άνεση τη νέα σεζόν, στην ΑΕΚ πρέπει να σηκώσουν γα μανίκια. Το +1 δεν μπορεί να κρατήσει τον Λάζαρο. Η τιμή του Αραούχο είναι απαγορευτική. Διάθεση για να μείνει ο Λιβάγια υπάρχει, αλλά το 1,8 εκατ. της ρήτρας για τα οικονομικά δεδομένα της ΑΕΚ είναι τεράστιο. Οψόμεθα.