Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, μετά το διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους κυβέρνηση τεχνοκρατών και τόνισαν ότι προτιμούν νέες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι βασικό να τύχει σεβασμού η βούληση των Ιταλών. Κάτι που σημαίνει κυβέρνηση της κεντροδεξιάς ή εκλογές το γρηγορότερο δυνατό, για πρώτη φορά μέσα στο Καλοκαίρι», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Κατά την άποψή του «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος και δεν υπάρχουν πιθανότητες να συσταθούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών σαν και αυτή του Μάριο Μόντι».

«Δεν δίνουμε την εμπιστοσύνη μας σε καμία ουδέτερη κυβέρνηση διότι είναι συνώνυμο κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ας πάμε να ψηφίσουμε τον Ιούλιο», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ο Ματέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξαν να σαμποτάρουν κάθε προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε πολιτική κυβέρνηση. Πως μπορούμε, λοιπόν, να δεχθούμε κυβέρνηση τεχνοκρατών στο εσωτερικό της οποίας θα βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί»;, διερωτήθηκε με νόημα ο εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στη Γερουσία, Ντανίνο Τονινέλλι.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Υπάρχουν τρεις επιλογές

«Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο ή ουδέτερη κυβέρνηση η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο προχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα κόμματα.

Υπογράμμισε ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν.

Ο ιταλός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έχει εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή της.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, ο Ματαρέλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων και πως αν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς δημόσιο προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά τη συγκρότηση ουδέτερης κυβέρνησης (ουσιαστικά, δικής του επιλογής), αλλά πρόσθεσε ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και το κοινοβούλιο.

Ο ιταλός πρόεδρος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε σαφή ανάληψη ευθύνης και υπενθύμισε ότι αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως της αρμόζει στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα, τώρα, θα πρέπει να διαλέξουν ποια οδό θέλουν ν’ ακολουθήσουν και αν επιθυμούν να στηρίξουν, για περιορισμένο διάστημα, κυβέρνηση τεχνοκρατών.