Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός: «Να τοι, να τοι οι πρωταθλητές» στη Ριζούπολη, «να τοι, να τοι οι πρωταθλητές» και στην Τούμπα. Κι ο κόσμος του ΠΑΟΚ που γέμισε το γήπεδο στο 3-0 με τον Πλατανιά κι αποθέωσε τους ποδοσφαιριστές, πολύ καλά έκανε. Η κουβέντα έχει να κάνει με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, που επανέλαβε «μας έκλεψαν τη χαρά», αλλά και την ανακοίνωση της ΠΑΕ που πρωτοτύπησε: «Ο ΠΑΟΚ τελείωσε το πρωτάθλημα σαν γνήσιος και κανονικός πρωταθλητής. Φτάνοντας τους 70 βαθμούς στην ανδρική βαθμολογική κατάταξη, στα γήπεδα μ’ ένα παιχνίδι λιγότερο». Δύο πρωταθλητές και δύο βαθμολογίες. Η ανδρική, με πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ, και η γυναικεία, με πρωταθλήτρια την ΑΕΚ. Αν κάποιος, λοιπόν, έκλεψε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, είναι αυτός που πέταξε το ρολό της ταμειακής στον Οσκαρ Γκαρσία. Κι αυτός ήταν παοκτσής. Αν κάποιος διαμόρφωσε τη γυναικεία βαθμολογία του πρωταθλήματος, είναι ο Ιβάν Σαββίδης, που μπούκαρε με το κουμπούρι στη ζώνη.

Αποφάσισε και διέταξε

Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός Νο 2: δώδεκα και πλέον χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ πήγαν μεμονωμένα στη Ριζούπολη και γιόρτασαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και πολύ καλά έκαναν. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν φτιαχτεί τα γήπεδα. Για να πηγαίνει ο κόσμος να βλέπει ποδόσφαιρο. Το γελοίον του πράγματος έχει να κάνει με τον Γιώργο Βασιλειάδη (φωτογραφία δεξιά). Που ζήλεψε τη δόξα του απριλιανού γενικού γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη κι αποφάσισε και διέταξε: «Απαγορεύονται από την τρέχουσα αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος οι εκτός έδρας μετακινήσεις οπαδών (μεμονωμένες και οργανωμένες) των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ». Η Υπουργική αυτή Απόφαση εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Με τον Γιώργο Βασιλειάδη μάλιστα να ζητάει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «την παρουσία εισαγγελικών Αρχών σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα των ανωτέρω ΠΑΕ μέχρι το τέλος της περιόδου, με σκοπό την καταγραφή έκνομων συμπεριφορών και την άσκηση διώξεων».

Δικαιολογία για τσουβάλιασμα

Και συναφές έγγραφο προς τον αρχηγό της Αστυνομίας, «γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί σε λίγους ανεγκέφαλους να καταστρέψουν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων δεκαετιών». Γελοιότητες. Ούτε εισαγγελέας ούτε Αστυνομία υπήρχε λόγος να παρέμβουν το Σάββατο στη Ριζούπολη. Κανονικοί άνθρωποι ήταν αυτοί που γέμισαν το γήπεδο. Δεν ήταν ανεγκέφαλοι, όπως τους αποκαλούσε συλλήβδην ο νεαρός υφυπουργός. Για ν’ αποδειχθεί περίτρανα ότι οι απαγορεύσεις έχουν να κάνουν με την ανικανότητα και την αδυναμία των αρμοδίων. Και όχι με την τήρηση της τάξης. Οι «ανεγκέφαλοι» που επικαλείται η Υπουργική Απόφαση – καλαμπούρι είναι η δικαιολογία για το τσουβάλιασμα. Επειδή η Αστυνομία βαριέται να κάνει τη δουλειά της. Το γελοίον του πράγματος Νο 2, αν τηρούνταν η Απόφαση Βασιλειάδη. Η απονομή και το σχετικό τελετουργικό, για πρώτη φορά στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά, θα γίνονταν σε άδειες εξέδρες.

Ολους τους κέρδισε

Για να επανέλθουμε στο πρωτάθλημα, που τελείωσε χθες, αυτό είναι ένα. Και η πρωταθλήτρια μία. Και χωρίς να αγνοούμε τα τραγελαφικά μέσα στη σεζόν, η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη. Σταθερή, μαχητική, αξιόπιστη. Ολους τους άλλους τους κέρδισε και δεν έχασε από κανέναν. Η διαιτησία έπαιξε τον ρόλο της, ο Ολυμπιακός εύλογα φωνάζει για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ήταν και οι δικές του, υποκειμενικές αδυναμίες και τα δικά του λάθη που τον έφεραν στην τρίτη θέση. Εχοντας δεχθεί υπερδιπλάσια γκολ από την ΑΕΚ. Δίκαια τέταρτος ο Ατρόμητος. Δίκαια ευρωπαίος ο Αστέρας. Στην Τρίπολη με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό μέτρησε 13 βαθμούς. Ο Σάββας Παντελίδης (φωτογραφία πάνω) παρέλαβε ένα ερείπιο και το έκανε ομάδα. Ο Πανιώνιος αποδυναμώθηκε και ξεφούσκωσε. Η Ξάνθη δεν έδειξε κάτι. Δίκαια οι δύο νεοφώτιστοι έμειναν στην κατηγορία, έστω κι αν η Λαμία είχε αβάντα και πήρε πολλά σφυρίγματα. Με δέκα μόλις βαθμούς ο Πλατανιάς, ήταν ομάδα – φάντασμα, ενώ δεν μπορεί να πει ότι άξιζε να μείνει στην κατηγορία η Κέρκυρα.

Πρωτάθλημα Μάο Μάο

Στο διαφημιζόμενο σαν καλύτερο πρωτάθλημα, ένα ματς δεν άρχισε ποτέ κι ένα δεν τελείωσε. Η μπούκα του Σαββίδη ήταν το χάιλαϊτ που έκλεψε την παράσταση. Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με -3 για το ματς με την ΑΕΚ που άρχισε και τελείωσε κανονικά. Ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε για το ματς με τον Ολυμπιακό, που δεν ξεκίνησε ποτέ, παρά μόνο γι’ αυτό με την ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τη σεζόν σχεδόν σε αποσύνθεση. Μαύρη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του. Εκτός Ευρώπης μέχρι το 2021. Με -6 και απαγόρευση μεταγραφών, είναι αδύνατο να διεκδικήσει να σβήσει την ποινή την επόμενη σεζόν. Αυτή ήταν η σεζόν στην οποία κατέρρευσε το αφήγημα της εξυγίανσης και των δύο Ποντίων που θα έφτιαχναν το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε. Το καλύτερο πρωτάθλημα έγινε πρωτάθλημα των Μάο Μάο, ενώ ο Γιωργάκης Σαββίδης χαρακτήρισε τη φιέστα (της ΑΕΚ) τσίρκο, ανεβάζοντας τη φωτογραφία ενός τίγρη. Από τα περίεργα. Τέταρτος με εκπληκτική πορεία ο Ατρόμητος, αλλά μακράν τελευταίος στα εισιτήρια. Με μόλις 900 μέσο όρο.

Κομίνης – Ποντίκης

Εν κατακλείδι: εκατόν είκοσι ματς συνολικά. Το πλέον σημαντικό, αυτό που δεν τελείωσε ποτέ. Από τα 527 γκολ (από τα οποία έξι χάρτινα στους δύο μηδενισμούς του ΠΑΟΚ), το πιο σημαντικό, αυτό του Βαρέλα. Αυτό που ακυρώθηκε στον αγωνιστικό χώρο, θεωρήθηκε έγκυρο στα αποδυτήρια, αλλά δεν μέτρησε ποτέ. MVP: το δίδυμο Κομίνη – Ποντίκη.