Αιφνίδια αν και προδιαγεγραμμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υποβολή της παραίτησης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη την περασμένη Παρασκευή από το τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας.

Οι αρρυθμίες στις σχέσεις μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και οι διαφωνίες αναφορικά με μια σειρά επιλογών του ήταν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η αιτία του «διαζυγίου».

Η λιτή ανακοίνωση του ΤΧΣ αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την υποβολή της παραίτησης, έδωσε το στίγμα. «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρακολουθεί στενά στις Διοικητικές Εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του».

Μια σειρά από γεγονότα στο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα να ραγίσει το γυαλί στις σχέσεις των εμπλεκομένων.

Χαρακτηριστική ήταν η κόντρα που αναπτύχθηκε αναφορικά με τον ορισμό του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου της Εθνικής, ο οποίος αποτελούσε επιλογή του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, με το ΤΧΣ να επιμένει την ανάληψη της θέσης από υποψήφιο δικής του επιλογής, ενώ το θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής όσο και η αποτυχημένη πώληση της θυγατρικής της Εθνικής στη Ρουμανία είχαν φέρει σημαντικές τριβές στις σχέσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Πλέον και μέχρι τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, χρέη ανέλαβε ο Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.