Το όνομά του παραπέμπει σε κάτι παλαιικό. Stoffa. Οπως ο φούρνος της γιαγιάς στο χωριό που έψηνε τα πάντα στα ξύλα και τα γλύκαινε. Ωστόσο, αυτό το εστιατόριο που βρίσκεται επί της οδού Βασιλίσσης Αμαλίας 20 στην Κηφισιά, μια ανάσα από τον σταθμό του ηλεκτρικού, παίρνει έμπνευση από το παρελθόν για να κάνει κάτι πολύ σύγχρονο. Και αγκαλιάζει την κυριολεκτική σημασία της στόφας στη μαγειρική με τη μεταφορική της ως προς τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός ατόμου.

Αν και οι ιδιοκτήτες του περιγράφουν το Stoffa ως ένα μοντέρνο μπριζολάδικο, επί της ουσίας το εστιατόριο δεν έχει σαφή γαστρονομικό προσανατολισμό αφού στο μενού του στριμώχνονται πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως το «πειραγμένο» κοντοσούβλι, με κατεξοχήν γεύσεις του εξωτερικού, όπως οι πίτσες και τα μπέργκερ. Νόστιμα μεν, ετερόκλητα δε. Και ας σερβίρονται με ομολογουμένως ευφάνταστους τρόπους, που αν μη τι άλλο χορταίνουν το μάτι. Μια και ο ξυλόφουρνος εδώ λειτουργεί ασταμάτητα, ο επισκέπτης μπορεί να επωφεληθεί και να δοκιμάσει κρεατικά που βγαίνουν μοσχοψημένα από εκεί, όπως σταβλίσια σπαλομπριζόλα, Picanha Angus στη σχάρα, μοσχαρίσιο κότσι με σπιτικό κριθαράκι, ταλιάτα από κόντρα μόσχου και hanger steak Black Angus.

Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα του μαγαζιού αντικατοπτρίζεται και στον χώρο του. Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό με ιστορία, μια και εκεί βρισκόταν η παλιά ταβέρνα των αδερφών Τσαλαβούτα και μετέπειτα το μεζεδοπωλείο Μπέρδεμα, ζει και ανασαίνει τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στο εξωτερικό του. Η μπροστινή αυλή με τα ψηλά δέντρα ενδείκνυται για γεύμα με θέα τα άστρα, ενώ οι πιο μυημένοι ζητάνε τραπέζι στον πίσω «κρυμμένο» κήπο όταν ο καιρός το επιτρέπει, κυρίως το καλοκαίρι. Από την άλλη, ο κυρίως χώρος της Stoffa σφύζει από vintage στοιχεία στην προσπάθειά του να δώσει έναν διαφορετικό αέρα στην τραπεζαρία, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει – τι άλλο; – μια ξυλόσομπα.

Λίγο πριν ζητήσετε τον λογαριασμό, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε κάποια από τα 15 διαφορετικά κοκτέιλ που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και μπορούν να ευφράνουν τον ουρανίσκο.