Συχνά το παρελθόν είναι απρόβλεπτο και καθορίζει το παρόν. Δεν θυμάμαι ποιος το έλεγε αλλά θα σας πω μια ιστορία. Οι παλιές φιλίες και γνωριμίες ενίοτε αντέχουν στον χρόνο και εν μέσω αλληλοδιασταυρούμενων πυρών. Αυτό διαπίστωσα από το παρασκήνιο που αποκαλύπτω με αφορμή την πολύωρη ώσμωση μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup σε βουλγαρικό έδαφος. Μαθαίνω, λοιπόν, πως οι δύο άνδρες και γνωστοί από τα παλιά πέρασαν πολλές ώρες μαζί συζητώντας εφ’ όλης της ύλης. Και πάντως, για ώρα, όχι ακριβώς πολιτικά και ιδεολογικά. Η πιάτσα ξέρει, γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και δη από την Οξφόρδη. Για την ακρίβεια, γνωρίστηκαν όταν ο Ευκλείδης έκανε το προπτυχιακό του ενώ ο Γιάννης είχε ήδη προχωρήσει ως λίγο μεγαλύτερος στα μεταπτυχιακά. Αν πάλι ψάχνετε σε τι πολιτική επικράτεια κινούνταν οι δυο φίλοι να πω ότι αυτή προσδιορίζεται από τις απολήξεις του ρεαλισμού μέχρι τα υψίπεδα του μαρξισμού. Αν έβαζα τίτλο τώρα στην πρόσφατη κουβέντα στη Σόφια από τη μεριά Στουρνάρα θα ήταν: «ο Ευκλείδης παρότι είναι συριζαίος είναι καλός». Αν έβαζα από τη μεριά Ευκλείδη θα ήταν «τσάι και συμπάθεια». Οι δυο τους πάντως μαθαίνω πως θυμήθηκαν τα παλιά, αναρωτήθηκαν τι απέγιναν διάφοροι παλιοί γνωστοί τους, θυμήθηκαν και αυτούς που έφυγαν πρόωρα με ολίγη μελαγχολία. Συζήτησαν και κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους για Αθήνα αφού πέταξαν από Σόφια με την Aegean.

Τσάι και συμπάθεια

Εντάξει, όταν δύο οικονομολόγοι μιλούν, αναγκαστικά μιλούν και για τα οικονομικά. Και πολύ περισσότερο όταν κάθονται σε ηλεκτρικές καρέκλες. Κι εδώ πάντως υπήρχε κοινή βάση. Για να μην παρεξηγηθώ, ο Στουρνάρας βλέπει με μια παραπάνω συμπάθεια τον «Τσακ», μιας και ο τελευταίος βάλλεται ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά για το πώς βλέπει ή προσεγγίζει την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο ή, τέλος πάντων, τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Είδηση δεν ξέρω αν βγάζω, πάντως, αν θέλετε επίσης τίτλο που να ικανοποιεί και τους δύο άνδρες, αυτός θα ήταν «η Ελλάδα στα χρόνια της ενισχυμένης επιτήρησης». Nαι, καλά καταλάβατε, έτσι θα πάμε μετά το καλοκαίρι, μην ακούτε άλλα και βερμπαλιστικά.

Χρέος και ηλιοστάσιο

Επίσης, μαθαίνω πως οι δύο συμφώνησαν ότι η κομβική ημερομηνία όπου θα συζητηθεί και θα κριθεί το χρέος της χώρας και η διευθέτησή του είναι η 21η Ιουνίου. Τι έχει τότε; Αν το δεις απλά ημερολογιακά έχει θερινό ηλιοστάσιο. Αν το δεις οικονομικά, έχει συνεδρίαση το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Αναμένουμε λοιπόν. Α, μην ξεχάσω, μαντέψτε ποιος από τους δύο αποφεύγει –ολίγον απαξιωτικά –να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία για την ελάφρυνση του χρέους. Οποιος απαντήσει σωστά θα μπει σε κλήρωση για διαμονή στη Σύρο.

Ο Κυριάκος σε event

Στα της γαλάζιας παράταξης, τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και εκεί ανάμεσα σε άλλα διοργανώνει κάτι έξυπνο. Event τύπου «όσα δεν τολμάτε να ρωτήσετε» με νέους. Α, μην ξεχάσω, θα είναι παρών και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που μαθαίνω πως είναι οργισμένος με όσους τον εμπλέκουν σε σενάρια δημιουργίας νέου δεξιού φορέα.

Η όμορφη Αννα ευρήματα ψάχνει

Στη ΝΔ μαθαίνω τώρα πως έχουμε περάσει σε άλλη πίστα. Ορισμένοι εδώ, προεξοφλώντας την εκλογική γαλάζια νίκη όποτε κι αν έχουμε εκλογές, έχουν ήδη προχωρήσει σε ατομικές δημοσκοπήσεις. Ναι καλά, ακούσατε. Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα θέμα, αφού, ως γνωστόν, δεν είναι ακόμη γνωστές οι νέες αφίξεις εντός ψηφοδελτίων από το κόμμα. Μία εκ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ πάντως που έκανε δημοσκόπηση είναι η βουλευτής Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. E, καλά, τώρα, δεν αποκαλύπτει τα ευρήματά της. Κατόπιν μόνον πίεσης το περιβάλλον της λέει πως οι τρεις πρώτοι σε Β’ Αθήνας – αυτή η περιφέρεια την καίει προφανώς – είναι οι Αδωνης Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Δένδιας. Θα επανέλθω…

Η Εφη παίρνει το όπλο της

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις. Ενα «φανταχτερό» όνομα που συζητείται είναι αυτό της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου. Η ίδια – χωρίς να το διαψεύδει ανοικτά – επιμένει ότι ο σχεδιασμός είναι κεντρικός, γίνεται από τα όργανα του κόμματος και ο καθένας υπηρετεί όπου τον καλούν να υπηρετήσει. Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για την ενοποίηση των λεγόμενων προεδρικών τάσεων και ήδη διατυπώνονται ενστάσεις για το πώς θα γίνει. Ενα από τα πρόσωπα που διαφωνεί είναι ο Υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος – πάντα προεδρικός αλλά με ταξικές ανησυχίες – και μαζί του συμφωνεί η Εφη Αχτσιόγλου, με την οποία έχουν άριστες σχέσεις.