Λάζαρος λήξη συμβολαίου, Αραούχο – Λιβάγια λήξη δανεισμού. Να μείνουν και οι τρεις στην ΑΕΚ; Απίθανο. Να φύγουν και οι τρεις; Σόλοικο. Επειδή όμως αυτό που προηγείται στη δημοσιογραφία είναι η είδηση, να το πούμε με τη μία: Λάζαρος σε ό,τι έχει να κάνει με την ΑΕΚ, τέλος. Το γυαλί ράγισε και δεν ξανακολλάει. Από τη στιγμή που στην ΑΕΚ πατάνε στις 320.000 ευρώ του +1, που ο ποδοσφαιριστής αρνείται, σημείο επαφής ή προσέγγισης δεν υφίσταται. Η συνάντηση με τον διοικητικό ηγέτη, αντί να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά, οριστικοποίησε το αδιέξοδο. Ο Χριστοδουλόπουλος (φωτογραφία δεξιά) θα πρέπει να θεωρείται φευγάτος. Στον τελικό του Κυπέλλου το μεθεπόμενο Σάββατο με τον ΠΑΟΚ θα είναι η τελευταία φορά που θα φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Το θέμα Λάζαρος για την ΑΕΚ εντάσσεται στη γενικότερη εκκρεμότητα με τους τρεις βασικούς επιθετικούς. Τα 25 δηλαδή γκολ από τα συνολικά 47 που έχει πετύχει η ομάδα στο πρωτάθλημα, αφαιρουμένων των τριών, με τον ΠΑΟΚ στα χαρτιά, όπως λέει ο Γιώργος Μίνος.

Ποσό εξωπραγματικό

Οι Αραούχο (δέκα γκολ) και Λιβάγια (οκτώ) –φωτογραφία κάτω –είναι επίσης στον αέρα όπως ο Λάζαρος των επτά γκολ. Κροάτης και Αργεντινός είναι πολύ ακριβές περιπτώσεις για τα οικονομικά δεδομένα της ΑΕΚ. Το να φύγουν και οι δύο (μετά τον Λάζαρο) δεν θα είναι ό,τι καλύτερο από πλευράς εντυπώσεων για τους πρωταθλητές. Η καταρχήν απόφαση ήταν να γίνει η υπέρβαση με τον Λιβάγια και να δοθεί η οψιόν αγοράς του 1,8 εκατ. ευρώ. Ποσό εξωπραγματικό μπορείς να πεις για την οικονομική πολιτική της ΑΕΚ. Οι χαμηλές πτήσεις ωστόσο του Κροάτη το τελευταίο διάστημα δημιουργούν σκεπτικισμό. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, ο υποβιβασμός της Λας Πάλμας δεν λειτουργεί θετικά για τη ΑΕΚ. Οταν δηλαδή υπάρχει όρος στα συμβόλαιά τους ότι οι αποδοχές τους σε περίπτωση υποβιβασμού στη Σεγούντα Ντιβιζιόν μειώνονται κατά 50%. Οψόμεθα. Κατά τα άλλα η ΑΕΚ έμεινε στο 0-0 στην Κέρκυρα, ο ΠΑΟΚ πέρασε από τη Λεωφόρο και, σύμφωνα με τη βαθμολογία Λουτσέσκου, αύξησε τη μεταξύ τους διαφορά στους τρεις βαθμούς.

Βαθμολογία Λουτσέσκου

Τα έχουμε ξαναπεί. Σ’ αυτό το (καλύτερο των τελευταίων είκοσι ετών) πρωτάθλημα, οι βαθμολογίες είναι δύο. Η κανονική και η βαθμολογία Λουτσέσκου. Την οποία βέβαια υιοθετούν διοίκηση, ποδοσφαιριστές, κόσμος και ρεπόρτερ στον ΠΑΟΚ. Ο ρουμάνος τεχνικός μετά το 3-0 της ομάδας του επί του Παναθηναϊκού επανέλαβε το γνωστό μοτίβο: «Εχουμε 67 βαθμούς στο γήπεδο με ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τον Ολυμπιακό. Είμαστε πρωταθλητές στο γήπεδο». Με δεδομένο λοιπόν ότι στην ΑΕΚ δεν μπορεί να γίνει απονομή, αφού εκκρεμεί η απόφαση του Διαιτητικού, στον ΠΑΟΚ δεν έχουν κανένα πρόβλημα τη Κυριακή στο ματς με τον Πλατανιά να διοργανώσουν φιέστα. Για να γιορτάσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο γήπεδο. Δύο γκολ χθες ο Πρίγιοβιτς, αλλά εξίσου σημαντική και η συνεισφορά του διαιτητή Τζήλου. Που έκλεισε τα μάτια σε καθαρό φάουλ του Πέλκα στον Ινσούα, στο ξεκίνημα της φάσης που έγινε το 2-0. Ασήμαντη ίσως λεπτομέρεια στα όσα έχουν γίνει αυτή τη σεζόν.

Πέρασε τρένο

Υπερβαίνει τις 500.000 δολάρια το κόστος μιας σουίτας στο Lucas Oil Stadium της Ιντιανάπολις για τον τελικό του Super Bowl στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το ποσό-ρεκόρ αυτό ξεπέρασε και κατά πολύ μάλιστα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Για να αγνοεί τις ποινές της Ευρωλίγκας και να πηγαίνει στο γήπεδο για να βλέπει τον Παναθηναϊκό, το κοντέρ έγραψε 681.910 ευρώ. Ρεκόρ για Γκίνες. Το πιο ακριβό διαρκείας στην ιστορία του αθλητικού θεάματος. Με την κόντρα να οξύνεται μετά τα δύο τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ. Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αποκαλεί τον Μπερτομέου «γυαλάκια» και την Ευρωλίγκα να ετοιμάζεται να απαντήσει με την ποινή του διά βίου αποκλεισμού. Μια κόντρα που δεν οδηγεί πουθενά. Και που φέρνει σε δεύτερο πλάνο το μείζον. Οτι στο Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου το ελληνικό μπάσκετ θα είναι απών. Η Ζαλγκίρις με το 12ο μπάτζετ στις 16 ομάδες της διοργάνωσης πέρασε τρένο και ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό. Που πάει να πει ότι αυτοί κάτι κάνανε σωστά κι εσύ κάτι έκανες λάθος.

Υποκειμενικές αδυναμίες

Με τον Ολυμπιακό, πέρα από τα προβλήματα τραυματισμών, να πληρώνει τις υποκειμενικές του αδυναμίες και τις λάθος επιλογές. Με τον Σάρας Γιασικεβίτσιους (φωτογραφία πάνω δεξιά) να θεωρείται ο Νο1 ανερχόμενος προπονητής, ενώ στον Ολυμπιακό έχει προκύψει θέμα Σφαιρόπουλου. Το παράδειγμα της Ζαλγκίρις αποδεικνύει ότι τα μπάτζετ δεν είναι ανίκητα. Το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κρίσης. Οι ελληνικές ομάδες έχουν μπάτζετ 10-15 εκατομμύρια, ενώ ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Φενέρ είναι μεταξύ 25 και 30. Και την εφορία στη Ρωσία να είναι στο 10%. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν μπορούν να σηκώσουν τα υψηλά συμβόλαια των σταρ που έφερναν στο παρελθόν. Εξακολουθούν να έχουν καλούς προπονητές. Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς να δίνουν τα χέρια έπειτα από ντέρμπι στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ δεν ξαναγίνεται. Οι διαφορές αυτές εκ των πραγμάτων θα έχουν αντίκρισμα και στο παρκέ. Η διαιτησία είναι πράγματι ένα ζήτημα. Το ότι η τελευταία συμμετοχή του Παναθηναϊκού σε Φάιναλ Φορ ανατρέχει στο 2012, στην Κωνσταντινούπολη, είναι σαφώς μεγαλύτερο ζήτημα. Και μας επαναφέρει στις υποκειμενικές αδυναμίες που λέγαμε πιο πάνω.

Δύσκολο

Ρεβάνς Ρεάλ – Μπάγερν αύριο και Ρόμα – Λίβερπουλ μεθαύριο. Μπορεί να ξαναγίνουν θαύματα; Να ξανακάνει η Ρόμα 3-0 στο Ολίμπικο; Να την ξαναπατήσει η Ρεάλ και να της φύγει η ψυχή, όπως με τη Γιουβέντους; Δύσκολο. Κατά κανόνα αυτά γίνονται μία φορά. Δύσκολα επαναλαμβάνονται. Και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.