Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, έμαθα, πέρασε το Σαββατοκύριακό της στην Κοζάνη. Οχι για αναψυχή, αλλά για μπίζνες. Τι εννοώ; Η γαλάζια πορτ παρόλ εστάλη εκεί σε ειδική αποστολή. Να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις θέσεις του κόμματος της στα ενεργειακά και την αλλαγή μοντέλου που εκείνο προτείνει. Για να το θέσω πιο ωμά, η Σπυράκη πήγε εκεί για να τους πει «λιγνίτης τέλος», εξού και αποκάλεσα την αποστολή ειδική. Μου μεταφέρθηκε, μάλιστα, πως πήρε τον ασύρματο και μίλησε σε όσους βρίσκονταν κάτω από τη γη στα ορυχεία Καρδιάς. Εκείνοι της είπαν κάτι σε στυλ ναι, αλλά κι εσείς ιδιωτικοποιήσατε τη ΔΕΗ, εκείνη ανταπάντησε και γενικώς αντάλλαξαν επιχειρήματα, λέει. Να σημειώσω εδώ ότι πληροφορούμαι πως το εν λόγω μοντέλο δράσεων θα καθιερωθεί. Σκοπεύουν δηλαδή, από εδώ και πέρα να δρουν –πώς να το πω; –προληπτικά. Ειρήσθω εν παρόδω, η Σπυράκη δεν ήταν η μόνη. Ολόκληρο νεοδημοκρατικό κλιμάκιο έδρασε τις δυο προηγούμενες ημέρες στα βόρεια. Ο Κώστας Σκρέκας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγαν Φλώρινα. Ο Χρήστος Μπουκώρος με τον Κώστα Κατσαφάδο στο Αμύνταιο και ο Σταύρος Καλαφάτης στην Πτολεμαΐδα.

Οχι στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Θυμάστε που σας έγραφα το Σάββατο για τους βουλευτές της ΔΗΣΥ που εμφανίζονται διστακτικοί στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια; Και ότι ορισμένοι θα αποπειραθούν να ψήσουν τη Φώφη Γεννηματά να μην την υπερψηφίσουν με επιχείρημα κάτι σαν το «δεν ψηφίζουμε τίποτα αν δεν το στηρίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι»; Οφείλω να ομολογήσω ότι ούτε εγώ δεν περίμενα τόσο γρήγορη επιβεβαίωσή μου. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έδωσε μια συνέντευξη χθες στο ΑΠΕ και ανάμεσα σε άλλα είπε «έχω ενημερώσει πως δεν θα ψηφίσω τη σχετική διάταξη. Το κάνω συνειδητά και αποφασιστικά. Η πρότασή μου είναι, ωσότου οδηγηθούμε σε εκλογές, να μην ψηφίζουμε κανένα νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το αίτημα να φύγουν τώρα». Εμένα, πάντως, οι κεντροαριστερές πηγές μου όταν την διάβασαν –όχι πως δεν το περίμεναν –μου είπαν «κρίμα, και είναι και νέο παιδί». Κοινώς, ο Κωνσταντινόπουλος μάλλον δεν πείθει τους συντρόφους του ότι έχει πολιτικές διαφωνίες ως προς το εν λόγω ζήτημα. Μεταξύ μας, ούτε εγώ θα πειθόμουν στη θέση τους.

Για to know us better

Μένω στην ευρύτερη παράταξη γιατί, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, τα περισσότερα οργανωτικά ζητήματα του Κινήματος Αλλαγής έχουν κλείσει και έχει μείνει ανοιχτό μόνο το θέμα της οργάνωσης 29 τομέων, που καθένας από αυτούς πρέπει να έχει μία γραμματεία. Μια πρώτη συζήτηση, λέει, την Παρασκευή, άλλη μια θα γίνει σήμερα και μετά από Τετάρτη πάλι –γιατί έχουμε και Πρωτομαγιά, που δεν είναι αργία, είναι απεργία. Ειρήσθω εν παρόδω, μιας και σας λέω για τα κεντροαριστερά οργανωτικά είχαμε και μια πρώτη επαφή του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη με τον Δημήτρη Τσιόδρα που θα εκτελεί χρέη γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής. Ξέρετε για to know us better –όχι πως δεν γνωρίζονται –και οργάνωση. Επίσης, εξετάζεται, μου λένε, το ενδεχόμενο ο Τσιόδρας να περνάει μερικές ώρες της ημέρας του στη Χαριλάου Τρικούπη. Γραφείο δεν έχει βρεθεί ακόμη αλλά όταν το φιξάρουν, πάω στοίχημα πως θα βρεθεί πάραυτα.

Θα πάει ο Τσίπρας στη Μόρια;

Τον Μάη στη Λέσβο θα πιάσουν τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το λέω γιατί θα βρεθούν εκεί για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που θα γίνει το διήμερο 2 και 3 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός, όπως πληροφορήθηκα, θα μεταβεί στο νησί του Βόρειου Αιγαίου, όπου επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση λόγω του αριθμού προσφύγων και μεταναστών, το πρωί της προσεχούς Τετάρτης και στην ομιλία του θα έχει πολλές αναφορές σε Μεταναστευτικό και Προσφυγικό. Τώρα αν θα επισκεφθεί τη Μόρια, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των προσφύγων και μεταναστών, δεν το γνωρίζω. Είναι, ωστόσο, μου λένε ακόμη ανοιχτό. Εγώ θα το χαρακτήριζα ριψοκίνδυνη κίνηση.

Κρας τεστ στο πρόγραμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε δύο εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα. Μία την Τετάρτη με θέμα τη φτώχεια και μία την Πέμπτη για τους δημοσίους υπαλλήλους. Γενικώς, η ΝΔ αρχίζει να στοχεύει τα ειδικά κοινά πλέον. Γιατί; Για να δει πώς αντιδρούν στα σημεία του προγράμματός της που τα αφορούν. Σαν να λέμε, έχουν μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Καλοκαίρι με δύσκολα νομοσχέδια στη Βουλή

Φέτος το καλοκαίρι, λέει – ύστερα από πάρα πολύ καιρό να επισημάνω εγώ –, θα λειτουργήσουν κανονικά τα θερινά τμήματα της Βουλής. Δηλαδή, από τις αρχές με μέσα Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι άνθρωποί μου στην πολιτική αγορά το ερμηνεύουν ως σαφή ένδειξη πως η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει εκεί δύσκολα νομοσχέδια.Στη λογική ότι στα θερινά τμήματα θα τα περάσει πιο εύκολα απ’ ότι στην ολομέλεια, αφού οι οποίες αντιρρήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας θα κάμπτονται με απλή αντικατάστασή τους.

Ούτε καν μασάζ δεν θα χρειάζεται.Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες μου λένε ότι ήδη σχεδιάζονται τραπεζώματα των υπουργών στους εθνοπατέρες που θα συμμετέχουν στα εν λόγω τμήματα.