Ομόφωνα αθώος κρίθηκε σήμερα Τρίτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Η υπόθεση για την οποία κάθισαν στο εδώλιο συνολικά 8 άτομα αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων , περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία­-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, η δικαστική έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο :

-Αθώωσε ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο καθώς και άλλους τρεις υπαλλήλους υπουργείων.

Αντίθετα οδηγήθηκε σε κρίση επί της ενοχής για άλλα τέσσερα άτομα στα οποία οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και παρά την καταδικαστική απόφαση έφυγαν ελεύθεροι καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλουσα δυναμη. Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό καταδίκασε σε 16 χρονία κάθειρξη τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγο του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη σε 5 χρόνια φυλάκιση. Τέλος ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και σε 2 πρέσβεις ,Νικ. Τσαμαδό και Νικ. Μπάζα.