Στη διαγραφή δεκάδων χιλιάδων δανείων που είχαν ληφθεί από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προχωρεί η κυβέρνηση με το βλέμμα στις κάλπες.

Χθες τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα (www. oaed.gr) για την υποβολή αιτήσεων (μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2018) από τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, οι οποίοι, όπως είπε χθες η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, είναι 82.000. Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση αφορά την πλήρη διαγραφή οφειλής στο 75% των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ. Οπως εξήγησε, πρόκειται για πλήρη διαγραφή οφειλής όσων το συνολικό χρέος είναι έως 6.000 ευρώ, οι οποίοι είναι 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες. Επίσης προβλέπεται η διαγραφή των υπόλοιπων οφειλών που έχουν όσοι έχουν καταβάλει ήδη το 60% αυτών. Η ρύθμιση αφορά όσους πήραν στεγαστικό δάνειο από τα ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ όσο και αυτούς που πήραν κατοικίες μέσα από ειδικό πρόγραμμα του πρώην ΟΕΚ, αλλά όχι όσους πήραν δάνεια από τράπεζες με επιδότηση του πρώην ΟΕΚ. Διευκρίνισε, δε, ότι για τους τελευταίους, που είναι περίπου 45.000 δανειολήπτες, αυτήν τη στιγμή «συγκεντρώνουμε στοιχεία από τις τράπεζες και θα έχουμε ακριβή εικόνα αρκετά σύντομα».

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

n Διαγραφή οφειλών όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.

n Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.

n Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.

n Επαναπροσδιορισμό του ύψους της οφειλής με εκπτώσεις που ξεκινούν από 15%, επιπλέον εκπτώσεις για κοινωνικές κατηγορίες στο υπόλοιπο του δανείου.

Τονίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την κεντρική σελίδα της ηλεκτρονικής πύλης του ΟΑΕΔ, στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική», να επιλέγουν «Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ» και να μπαίνουν στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Τaxis. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση ή η χρήση της κατοικίας από τους γονείς, τα τέκνα και εν γένει συγγενείς β΄ βαθμού, για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Η ιδιοκατοίκηση και η χρήση διαπιστώνονται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ ο ΟΑΕΔ διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

Με βάση την υπουργική απόφαση, οι δανειολήπτες μπορούν μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για:

n Διαγραφή οφειλών εφόσον το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ (άληκτο κεφάλαιο συν ληξιπρόθεσμες οφειλές συν τόκοι υπερημερίας συν τόκοι κεφαλαίου), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα οφειλής προς τον ΟΑΕΔ.

n Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί.

n Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες.

Παράλληλα, προβλέπονται και επιπλέον εκπτώσεις, βάσει κοινωνικών κριτηρίων:

α) 10% για συνταξιούχους, οικογένειες με μέλος ΑμεΑ, χήρους – χήρες με προστατευόμενο μέλος, σεισμόπληκτους – πυρόπληκτους, άτομα με αναπηρία 67%, μονογονεϊκές οικογένειες.

β) 20% για πολύτεκνους (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης).

Μετά την εφαρμογή των ανωτέρω μειώσεων – εκπτώσεων διαμορφώνεται το τελικό ποσό δανείου, από το οποίο αφαιρούνται τα ήδη καταβληθέντα ποσά (κεφάλαιο, τόκοι κεφαλαίου, τόκοι υπερημερίας, κεφαλαιοποιημένοι τόκοι) προκειμένου να υπολογιστεί η τελική οφειλή του δανειολήπτη, η οποία παραμένει άτοκη.