Περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι περισσότεροι Αφγανοί, πέρασαν το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη, διαδηλώνοντας για την άμεση αποχώρηση τους από το νησί και την εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.

Νωρίς το πρωί της Τεταρτης, συνεργεία του Δήμου Λέσβου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργο Κατζανό, εκκένωσαν την πλατεία προκειμένου να την πλύνουν, ζητώντας ταυτόχρονα από την Αστυνομία να την περιφρουρήσει και να μην ξαναστηθούν σε αυτήν σκηνές.

Η αστυνομία όμως δεν επενέβη με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει στα πεζοδρόμια του λιμανιού να επιστρέψουν στην πλατεία και να ξαναστήσουν έναν άτυπο καταυλισμό όπου και εγκαταστάθηκαν με γυναίκες και παιδιά. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον αντιδήμαρχο ο οποίος και δήλωσε ότι «φαίνεται πως δεν μπορεί η Αστυνομία να διατηρήσει ελεύθερη, καθαρή και προσβάσιμη από τους πολίτες μια πλατεία στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Δεν μπορεί ή δεν θέλει αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα».

Στο μεταξύ, οι εν λόγω πρόσφυγες και μετανάστες, διαμαρτύρονται και για τον θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα, σείοντας μάλιστα φωτογραφίες του. Από όλες όμως τις πλευρές, ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Τέλος, όπως δηλώνεται από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, τις επόμενες ώρες μεγάλος αριθμός Αράβων μεταναστών και προσφύγων θα φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας πορευόμενοι και αυτοί προς την πλατεία όπου και θα εγκατασταθούν.