Μέσι ή Ρονάλντο; Ταλέντο ή σκληρή δουλειά; Το αποτέλεσμα, το γκολ, προσφέρει την ίδια χαρά. Η διαφορά είναι η προσέγγιση. Αυτά που κάνει ο Ρονάλντο δεν μπορεί να τα κάνει ο Μέσι λόγω φυσικών προσόντων –ψηλότερος, δυνατότερος, ταχύτερος. Και αυτά που κάνει ο Αργεντινός δεν μπορεί να τα κάνει ο CR7 –ντρίμπλες, φάουλ, επελάσεις.

Ο Μέσι γεννήθηκε μπαλαδόρος. Δεν σκέφτηκε πως έπρεπε να παίξει μπάλα για να ξεφύγει από τη φτώχεια του Ροσάριο. Το ποδόσφαιρο είναι η δεύτερη φύση του. Η μπάλα αποτελεί προέκταση του ποδιού του.

Ανήκει στην ίδια κάστα με τους Γκαρίντσα, Πελέ, Μαραντόνα, Ροναλντίνιο.

Ο Ρονάλντο έγινε μπαλαδόρος. Ενας παίκτης με προσόντα όμοια με εκατομμυρίων άλλων παιδιών, που όμως είχε τη θέληση να δουλέψει σκληρά για να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μυρωδιά του αλκοόλ της πατρικής στέγης.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η μόνιμη δίψα του για διάκριση. Στα 33 του τα βραβεία του γεμίζουν ένα μουσείο. Είναι πάμπλουτος και διάσημος. Θα μπορούσε να είχε επαναπαυτεί στις δάφνες του και να εισπράττει τα διπλάσια χρήματα αν επέλεγε να πάει στην Παρί. Προτιμά όμως τον σκληρό ανταγωνισμό, δείγμα του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένος. Μέσι ή Ρονάλντο λοιπόν; Και τους δύο για διαφορετικούς λόγους.