«Εργαλείο ο Θάνος που πρέπει από τούδε και στο εξής να σφυρίζει στα τρένα». «Εμείς, ούτε τον προπονητή μας βγάλαμε με καρότσια, ούτε του βάλαμε δίχτυ, λες και βγήκε από το κομμωτήριο» η απάντηση του διοικητικού ηγέτη. Κι από κοντά ο ασυγκράτητος Γιωργάκης Σαββίδης: «Ποια η διαφορά Σπάθα (2010) και Θάνου σήμερα; Εγώ σκυλ’ υιός ματώνω και ματούμαι. Που, σε ελεύθερη μετάφραση από τα ποντιακά, πάει να πει «είμαι δυνατός, γενναίος, πεισματάρης, άτρωτος, κτυπώ, σκοτώνω, νικώ και δεν νικιέμαι»». Αυτή η σεζόν ξεκίνησε με το ποίημα του 50-50. Οτι όλοι ευνοούνται, όλοι αδικούνται κι όλα τα λάθη είναι ανθρώπινα. Και κακώς φώναζε ο κακομαθημένος εδώ και είκοσι χρόνια Ολυμπιακός. Αυτό ήταν το μότο των δύο (τέως) Συμμάχων της εξυγίανσης. Με το που ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω, και η κούρσα για τον τίτλο έγινε για δύο, η λυκοσυμμαχία, που λέει κι ο Κουτσούμπας (φωτογραφία), έλαβε τέλος. Οι αγάπες και τα λουλούδια μπήκαν στην άκρη και βγήκαν τα μαχαίρια. Ο ένας βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του άλλου.

Μαφιόζικες επιθέσεις

Ο Γιωργάκης Σαββίδης θυμήθηκε την επίθεση στον παρατηρητή διαιτησίας Δ. Κύρκο στο ΟΑΚΑ –«θα σε τινάξω στον αέρα, θα σε πνίξω με το κασκόλ». Τις «μαφιόζικες επιθέσεις σε παίκτες που τυγχάνει να είναι αντίπαλοί μας την επόμενη Κυριακή», φωτογραφίζοντας το περιστατικό Ουάρντα στην Καισαριανή. Τα ΜΜΕ του ΠΑΟΚ ανατρέχουν στις εποχές της Παράγκας χαρακτηρίζοντας τον Θάνο, για αυτά που σφύριξε στο ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, καμικάζι. Προφανώς, λόγω Θωμά Μητρόπουλου. Στην ΑΕΚ γυρίζουν πίσω στον περυσινό τελικό και το γκολ οφ-σάιντ που άφησε ο Καλφόγλου. Στον ΠΑΟΚ θυμούνται το πέναλτι έξω από την περιοχή που έδωσε ο Βάτσιος στο ΑΕΚ – Λαμία. Αυτό είναι το καλύτερο πρωτάθλημα. Και κατά τον υφυπουργό Αθλητισμού μάλιστα. Επειδή κάποια στιγμή το διεκδίκησαν τέσσερις ομάδες. Ενώ της Αγγλίας, που η Σίτυ είναι μια πιθαμή μπροστά στη βαθμολογία, δεν είναι καλό. Οπως δεν είναι καλή η Μπουντεσλίγκα επειδή το παίρνει συνέχεια η Μπάγερν.

Παραμύθι – φούρναρης

Το παραμύθι της εξυγίανσης έλαβε τέλος μόλις εμφανίστηκε ο δράκος του πρωταθλητισμού. Οι μάσκες, όταν το πρωτάθλημα μπήκε στη τελική ευθεία, έπεσαν. Κατά τα άλλα, σήμερα που μιλάμε ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ουσιαστικά στη Β’ Εθνική. Η UEFA έδωσε 15ήμερη παράταση και οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Σούπερ λιγκ. Κανένας Τσίπρας και κανένας Βασιλειάδης δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Τα ρεπορτάζ των αθλητικογράφων για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, μην τυχόν και σκάσει ο Παναθηναϊκός στα χέρια της, αποδείχθηκαν παραμύθι-φούρναρης. Οπως και οι δήθεν επαφές του Μαξίμου με επενδυτές. Αν γλιτώσει ο Παναθηναϊκός, θα γλιτώσει με την αλλαγή του Κανονισμού Αδειοδότησης και αν στο μεταξύ βάλει κανένα φράγκο ο Αλαφούζος. Κανένας Τσίπρας δεν πρόκειται να τον σώσει. Οπως και κανένας Τσίπρας (φωτογραφία) δεν έχτισε γήπεδο στο Γουδί. Αλλη μια μούφα υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μωρά

Εχασε ο Παναθηναϊκός από την ΑΕΚ και δεν ακούσαμε, δεν διαβάσαμε «για τα μωρά του Μαρίνου Ουζουνίδη». Φράση κλισέ που λέγεται και γράφεται, χωρίς κανείς να μπαίνει στον κόπο να ρίξει μια ματιά στις ηλικίες των ποδοσφαιριστών. Που είναι συγκεκριμένες. Δεν προκύπτουν κατ’ εκτίμηση ή κατά βούληση. Στο τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ οι μικρότεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 24ρηδες. Δεν μπορείς να τους πεις και μωρά. Αναλυτικά: Κουλιμπαλί, Οικονόμου 31. Μουνιέ 29. Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Ινσούα 27. Λουντ, Τσάνδαρης, Κουρμπέλης, Κάτσε, Νέβες 25. Βλαχοδήμος, Δώνης και Μυστακίδης 24. Μέσος όρος 26,3 χρόνια. Από πού προκύπτει λοιπόν το συνεχώς επαναλαμβανόμενο για τα μωρά του Ουζουνίδη (φωτογραφία); Κι αυτό είναι ένα ακόμα θέμα για τον Παναθηναϊκό. Οτι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν κερδίζει κάτι. Δεν βγάζει κάποιους νέους ποδοσφαιριστές. Ο Χατζηγιοβάννης, που θεωρείται ο πλέον εξελίξιμος, έχει 15 συμμετοχές με 653 λεπτά, μηδέν γκολ και μία ασίστ.

Αβάντες

Οι συμμαχίες που έκανε την τελευταία στιγμή ο Μονεμβασιώτης αποδίδουν. Ο Απόλλωνας καβατζάρισε την Κέρκυρα, έχει ένα παιχνίδι λιγότερο αλλά το κυριότερο, τις απαιτούμενες αβάντες. Οταν οριζόταν ο Σιδηρόπουλος στο Κέρκυρα – Λαμία και ο Καραντώνης στο Απόλλωνας – Λάρισα, στο χαλιφάτο του Βορρά, που έχουν υπό την προστασία τους το νησί των Φαιάκων, κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου.