Ο περίγυρος του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολύ θεαματικότερος από τα ματς του πρωταθλήματος. Το ποδόσφαιρό μας έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή παρά το Σαββατοκύριακο. Ας είμαστε ειλικρινείς: ένα ΔΣ της Λίγκας με καβγάδες μεταξύ των μελών του θα το παρακολουθούσαν τηλεοπτικά περισσότεροι από το ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, που όλοι γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει πριν αρχίσει, αφού η διαφορά των δύο αντιπάλων είναι χαώδης. Τα όσα γίνονται αυτές τις μέρες μετά τα ματς του Σαββατοκύριακου είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιχνίδια. Η εμφάνιση π.χ. του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ρέντη χθες ήταν πιο εντυπωσιακή από το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λιβαδειά.

Κ20

Το τι είπε ο Μαρινάκης στους παίκτες του Ολυμπιακού θα το διαβάσετε σε άλλες σελίδες: η ερώτηση είναι αν όσα είπε τα εννοεί κι αν πραγματικά ο Ολυμπιακός θα τελειώσει το πρωτάθλημα με τα παιδιά της Κ20. Από όσα δύναμαι να γνωρίζω η πρόθεσή του είναι να κάνει αυτό ακριβώς. Οχι από τα νεύρα του, αλλά γιατί βαρέθηκε να τον κοροϊδεύουν.

Τρεις

Από τα πολλά που είπε πάντως, εγώ κρατάω την αναφορά του στις αντικαταστάσεις των προπονητών, κυρίως γιατί αυτές ήταν που φέτος συζητήθηκαν πολύ. Είπε, λοιπόν, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού: «Με τη συμπεριφορά σας διώξατε τρεις προπονητές. Ο ένας δεν σας έκανε για την προπόνηση, ο άλλος λέγατε δεν είχε πειθαρχία. Τρεις προπονητές πλήρωσαν αυτά που λέγατε εσείς στους ανθρώπους της ομάδας και αποδείχθηκε τελικά ότι η ευθύνη ήταν δική σας». Κι έτσι καταλάβαμε τι έγινε φέτος στον Ολυμπιακό: η διοίκηση άκουσε τα παράπονα των παικτών (ή τουλάχιστον κάποιων παικτών…) για τους προπονητές πολύ περισσότερο από ό,τι θα ‘πρεπε. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, πρέπει όμως να είναι και η τελευταία. Διότι αν χαλάσει η εσωτερική ιεραρχία που θέλει τον προπονητή να είναι πιο ψηλά από τους παίκτες, οι μεν προπονητές γίνονται αναλώσιμοι, οι δε παίκτες κάνουν ό,τι θέλουν. Και μια ομάδα που εξαρτάται από τα θέλω των παικτών της καταστρέφεται. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα, δηλαδή να μην πάει χαμένο.

Αρνηση

Να σημειώσω ότι η μεγαλύτερη απογοήτευση εντός Ολυμπιακού είναι αυτή τη στιγμή ο Κώστας Φορτούνης: η άρνησή του να κάνει ζέσταμα με την ομάδα στη Λιβαδειά είναι αχαρακτήριστη. Το προηγούμενο αγαπημένο Ελληνόπουλο ήταν ο Στέφανο Καπίνο. Που (δεν) παίζει στη Νότιγχαμ. Το επισημαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν ως λύση για τον Ολυμπιακό την ελληνοποίηση της ομάδας.

Δίχτυ

Πιο θεαματικό γεγονός και από την επίσκεψη του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού στους παίκτες του στον Ρέντη είναι ο καβγάς του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Γιώργο Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ –καβγάς διά μέσου δηλώσεων. Ο Μελισσανίδης έμεινε πολλές μέρες σιωπηλός όσο αναμενόταν η απόφαση για το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και είχε επιβάλει σιγή ασυρμάτου στην ΠΑΕ, αφήνοντας τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να μιλάνε. Μετά τη νίκη επί του ΠΑΟ (και με τη σιγουριά της κατάκτησης του πρωταθλήματος…) θεώρησε σωστό να ρίξει την μπηχτή του, υπενθυμίζοντας τι έγινε πέρυσι στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου. «Εγώ τι έπρεπε να πω στο Κύπελλο που ήταν τρία μέτρα οφσάιντ; Επρεπε να μπουκάρουμε και εμείς μέσα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ηταν μια κακή στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα. Ούτε με καρότσια βγάλαμε προπονητές, ούτε στους προπονητές μας βάλαμε δίχτυ λες και βγήκαν από το κομμωτήριο» τόνισε, θυμίζοντας τις περσινές σκηνές στη Λεωφόρο όταν ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τον Βλάνταν Ιβιτς με δίχτυ στο κεφάλι καθισμένο σε καροτσάκι αναπήρων. Αμεση η απάντηση του κ. Γιώργου Σαββίδη, που του υπενθύμισε ότι πέρυσι ο πατέρας του τού είχε ζητήσει να επαναληφθεί ο τελικός, αλλά αυτός δεν δέχθηκε.

Ευκολία

Να σημειώσω ότι ο τελικός δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους Σαββίδηδες που πιστεύουν πως στη φτωχή μας μπανανία, αν έχεις λεφτά, κάνεις ό,τι θες. Επειδή ωστόσο χρήματα έχει ανάγκη και η Λίγκα, μια καλή ιδέα θα ήταν όταν προκύπτουν τόσο κάθετες διαφωνίες να χρησιμοποιούνται οι επί πληρωμή τηλεφωνικές γραμμές (τα περίφημα 090…) και να ψηφίζει ο κόσμος! Με την ευκολία που έχει ο Γιώργος Σαββίδης να δημιουργεί εντάσεις θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν ένα σωρό χρήματα…

Νιρβάνα

Ο ΠΑΟ αντίθετα από τους υπόλοιπους ζει ένα είδος νιρβάνας: πέρα από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, που γκρίνιαξε για τη διαιτησία του Θάνου, δεν το έκανε κανείς άλλος. Αλλωστε όλοι ασχολούνται με την αδειοδότηση της ομάδας και το γεγονός ότι δόθηκε παράταση στην κατάθεση των φακέλων είναι καλό σημάδι. Δεν ήταν απλό να δοθεί, ήταν ωστόσο πιο εύκολο από το να βρεθούν τα εκατομμύρια που η ομάδα χρειάζεται για να διακανονίσει τα χρέη της. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάσχα έρχεται, θαύματα γίνονται. Γιατί ένα θαύμα χρειάζεται, μην το ξεχνάμε.