Η Εθνική και η εμπλοκή των ΗΠΑ

Δύο επιστολές που δεν τηρούσαν ούτε τα συνήθη διπλωματικά προσχήματα δέχθηκαν ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να δοθεί η Εθνική Ασφαλιστική στον όμιλο Εxin που συνέπηξαν οι ελληνοαμερικανοί Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης.

Αποστολείς των επιστολών, που εμπεριείχαν ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση και τους οικονομικούς παράγοντες, ήταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Οι επιστολές, που στάλθηκαν σε διαφορετικό χρόνο, είχαν κοινή στόχευση: να παρακαμφθούν οι ενστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος και της Εθνικής Τράπεζας και να προχωρήσει η εκχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς να έχει καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα των 718,5 εκατ. ευρώ, για το 75% των μετοχών της εταιρείας. Κάτι τέτοιο, το οποίο αντιβαίνει ευθέως στους όρους του προσυμφώνου που είχαν υπογράψει οι ελληνοαμερικανοί «επενδυτές» με την κυβέρνηση, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, και το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί σε ναυάγιο η εξαγορά, καθώς η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από συνεννόηση και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοίνωσε το τέλος της προσυμφωνίας, καθώς δεν εκπληρώθηκαν βασικοί όροι αυτής.

Τα παιδιά τα δικά μας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο σκληρή, από άποψη ύφους, ήταν η επιστολή του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος εκθείαζε τις δυνατότητες του επενδυτικού ομίλου Exin, και διαβεβαίωνε ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από αυτόν θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων γενικά (και αμερικανικών κεφαλαίων ειδικότερα) στην Ελλάδα, και όχημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εκθείαζε επίσης τον Τζον Κουδούνη, ο οποίος φαίνεται να είχε περάσει κάποια στιγμή από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, όπου προφανώς ο κ. Ρος εκτίμησε τις ικανότητές του.

Η επιστολή του κ. Πάιατ φέρεται να είναι συνταγμένη με το ίδιο περίπου περιεχόμενο, αλλά με πιο ήπιο ύφος σε ό,τι αφορά το αμερικανικό «ενδιαφέρον» να περάσει η Εθνική Ασφαλιστική στα χέρια της Exin.

Υπενθυμίζω σχετικά ότι το φιάσκο με τους ελληνοαμερικανούς «επενδυτές» επισφραγίστηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν εκπρόσωπος του ομίλου, ζήτησε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μία ακόμη προθεσμία, 15ήμερης διάρκειας, προκειμένου να εμφανίσει η Εxin τα 718,5 εκατ.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα επιεικής, μέχρι παρεξηγήσεως μάλιστα, προς τους δυο «επενδυτές», καθώς δεν απαίτησε εγγυητική επιστολή τράπεζας όταν κατακύρωσε στην Εxin την εξαγορά, αλλά περιορίστηκε να δεχθεί μια δεσμευτική επιστολή για το «καλώς έχει» της εξαγοράς.

Ο θαυμαστής του Αλέξη

Επί του ιδίου θέματος, προσθέτω ότι αυτός ο κύριος Ρος, δεν μας είναι άγνωστος –το αντίθετο. Είχε επενδύσει κεφάλαια, αμέσως μετά την κρίση του 2010, στη Eurobank, αλλά μεγάλο κομμάτι τους χάθηκε εξαιτίας της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, μετά την άνοδο στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παρ’ όλα αυτά, σε μια συνέντευξή του είχε επιδαψιλεύσει τιμές στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι:

«Ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικά αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικό. Πιστεύω πως είναι πολύ σοβαρός σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές».

Πέρυσι δε, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, ο Γουίλμπουρ Ρος εξέφραζε την αισιοδοξία του πως το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Ελλάδας μπορούν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2016. Ο ίδιος εκτιμούσε τότε, πως οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, αφού από αυτά θα μπορούσαν με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποκομίσουν 20% επιστροφή εσωτερικών αποδόσεων.

Μετά τις εξελίξεις με την Εθνική Ασφαλιστική, νομίζω ότι ο Τσίπρας έχασε άλλον έναν θαυμαστή…

Το πανηγύρι των επενδύσεων

Επενδυτών και επενδύσεων συνέχεια: Πέμπτη μεσημέρι ήταν που δέχθηκε στο γραφείο του ο πρόεδρος Τσίπρας τον πρόεδρο της Deutsche Telekom T. Hottges, ο οποίος συνοδεία του υπουργού Παππά τού ανήγγειλε ότι ο γερμανικός κολοσσός θα επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο πρόεδρος Αλέξης μάς ανήγγειλε ότι αυτά αντιπροσωπεύουν ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών και πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο νοικοκυριά να αποκτήσουν Ιντερνετ με ταχύτητες 1 Gbit.

Αν και αμφιβάλλω ζωηρά ότι ο πρόεδρος γνωρίζει επακριβώς τι σημαίνει ταχύτητα 1 Gbit, θα του υπενθυμίσω ότι και ο προηγούμενος πρωθυπουργός, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία, είχε εξαγγείλει την εγκατάσταση WiFi σε κάθε πόλη και χωριό, αλλά φευ δεν πρόλαβε. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον πρόεδρο, με τον προσήκοντα όπως πάντα σεβασμό, αν αυτά τα 2 δισ., έχουν καμία σχέση με τα 1,2 δισ. επενδύσεις που θα έκανε η Deutsche Telekom στην Ελλάδα από το 2014. Μάλιστα τότε ο πρόεδρος Σαμαράς, ενθουσιασμένος και αυτός (όπως ο πρόεδρος Αλέξης) είχε δηλώσει σχετικά: «Οι επενδύσεις (…) αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνουν αυτό που συχνά τονίζουμε, ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις»! Οπως θυμόμαστε όλοι, η ανάπτυξη δεν ήρθε, αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Που και αυτός τώρα πανηγυρίζει για γερμανικές επενδύσεις που θα τη φέρουν μαζί τους… (Οι γερμανοί κατακτητές, και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, οι γερμανοτσολιάδες, υπενθυμίζω σε μια ρητορική ακραίως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…)

Του καιρού τα γυρίσματα

Το περιστατικό είναι γνωστό: ο υπουργός Τσακαλώτος πήγε να μιλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, και καμιά 200αριά γαύροι θέλησαν να «παραστούν» στην εκδήλωση, αλλά βρήκαν μπροστά τους έναν στρατό διμοιρίες των ΜΑΤ. Επεσε το σχετικό ξύλο, έγινε ό,τι έγινε, και μετά μας προέκυψε η οργή ΣΥΡΙΖΑ για την αυτόκλητη προσέλευση των γαύρων στη συγκέντρωση Τσακαλώτου. Στη Βουλή το έργο αυτό το ανέλαβε ο κυρ Σταύρος Κοντονής, εκ Ζακύνθου ορμώμενος, ο οποίος κατά τα γνωστά ανακάτεψε «άραθα μάραθα κουκιά μαγειρεμένα», και στο τέλος έβγαλε το τελικό συμπέρασμα, ότι είναι συνένοχοι η ΝουΔου και η ΔΗΣΥ που δεν αποδοκίμασαν το περιστατικό.

Τα πληροφορούμαι εγώ όλα αυτά, και κάνω μία έτσι στον «σκληρό» δίσκο, που κουβαλώ πάντοτε στον… πάνω όροφο, να βρω κάτι αντίστοιχο, αλλά από ΣΥΡΙΖΑ. Να έχει γίνει δηλαδή απόπειρα πολιτικού στελέχους άλλου κόμματος να μιλήσει, να έχει παρεμποδιστεί, και μετά να το έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιδημοκρατική πράξη.

Και δεν βρίσκω (φυσικά..!) τίποτε. Τι βρίσκω; Δηλώσεις επιδοκιμασίας τέτοιων κινήσεων, και μάλιστα όχι από όποιον κι όποιον, αλλά από τον ίδιο τον προϊστάμενο Κοντονή, Τσίπρα! Ως «δίκαιη έκφραση της οργής της κοινωνίας» είχε χαρακτηρίσει σε μια φάση ο πρόεδρος Τσίπρας τον προπηλακισμό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2011 και 2012. Ηταν τότε που εκείνος δεσμευόταν ότι θα «έσκιζε τα Μνημόνια», και ήταν τότε που οι συριζαίοι μαζί με άλλους τάχα μου «αγανακτισμένους» διέλυαν τις συγκεντρώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επειδή έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια.

Εξ αυτού του λόγου στις εκλογές του ’12 το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει παρά ελάχιστες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Κι αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν την καταδίκασε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρα το τελευταίο που δικαιούται να κάνει τώρα, είναι να διαμαρτύρεται…

Αν τότε ήταν «δίκαιο», τώρα γίνεται πράξη. Ετσι είναι αυτά…

Για την Κιβωτό του Κόσμου

Σάββατο σήμερα, και είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσει κανείς το τερπνό με το οφέλιμο: και μπασκετάκι ωραίο θα δει, και η ψυχή του, λόγω των ημερών θα νιώσει μια αγαλλίαση. Στο γήπεδο μπάσκετ της Καλλιθέας, λοιπόν, πραγματοποιείται τουρνουά στο οποίο θα μετάσχουν οι ομάδες της Βουλής, των αστυνομικών υπαλλήλων, της Κιβωτού και της Καλλιθέας. Πού βρίσκεται το μυστικό; Οτι όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της Κιβωτού του Κόσμου, που παράγει σπουδαίο έργο χωρίς καμιά κρατική βοήθεια.

Το τζάμπολ είναι προγραμματισμένο για τις 12.30.