Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η κυβέρνηση παίρνει δέκα με τόνο, είναι η προπαγάνδα. Στην οικονομία, ο Τσακαλώτος δεν ντρέπεται να λέει «η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι πιστεύαμε». Στην εξωτερική πολιτική είναι στριμωγμένοι ανάμεσα σε Σκόπια και Αγκυρα. Την ανεργία την καταπολεμούν με το στόμα και το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι ο πάντα χαμογελαστός και χαρούμενος Πρωθυπουργός, που περιφέρεται ανά την επικράτεια εγκαινιάζοντας έργα. Στη προπαγάνδα ωστόσο είναι αετοί. Μπουκάρει στο γήπεδο με το κουμπούρι στη ζώνη ο Ιβάν σαν δεύτερος Κλιντ Ιστγουντ (φωτογραφία) στον Επιθεωρητή Κάλαχαν. Ο δικός τους Ιβάν. Αυτοί τον έχουν πάρει στις πλάτες τους. Στον Ιβάν Σαββίδη αναφερόταν ο Αλέξης Τσίπρας όταν καταφερόταν από το βήμα της Βουλής, εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το μένος σας, σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δικιά σας διαπλοκή, που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα».

Κληρονομικό χάρισμα

Και για όσους δεν κατάλαβαν, ανέλαβε ο Θανάσης Καρτερός να τα κάνει πενηνταράκια, στην «Αυγή»: «Υπογράφουν συμβόλαια ηθικής του δολοφονίας. Επειδή ο Ιβάν αποφάσισε να παίξει μόνος του και να αποκτήσει κανάλι. Που δεν θα λέει τον Τσίπρα, ψεύτη, απατεώνα, ανίκανο». Προφανώς, ο Θανάσης Καρτερός (προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού σήμερα) διαθέτων το κληρονομικό χάρισμα, γνώριζε ήδη, ότι το κανάλι που θα αποκτούσε ο Σαββίδης θα είχε φιλοκυβερνητική γραμμή. Και γι’ αυτό αισθάνθηκε την υποχρέωση να βάλει τα στήθια του μπροστά και να τον υποστηρίξει. Τι κάνουμε όμως όταν ο δικός μας άνθρωπος μπουκάρει στο γήπεδο με το κουμπούρι στη ζώνη; Οι Αριστεροί, ούτε άφιλοι είναι, ούτε αγνώμονες. Αντιθέτως, είναι όπως είπαμε στην αρχή, μάστορες στη προπαγάνδα. Καπάτσοι και κωλοπετσωμένοι. Βρήκαν τη λύση και εύκολα μάλιστα. Μετέτρεψαν το πρόβλημα Σαββίδης σε πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Τη γραμμή την έδωσε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: «Σαράκι για τον Αθλητισμό και την ποιότητα της δημοκρατίας, η ανεξέλεγκτη δράση παραγόντων του ποδοσφαίρου και του υποκινούμενου χουλιγκανισμού».

Φταίνε όλοι

Πιο προχωρημένο το πρωτοσέλιδο των «Συντακτών», που στηρίζουν την Αριστερά και ελέγχουν την εξουσία: «Ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο»; Ερώτημα κάθε άλλο παρά ρητορικό, αφού δέσποζαν, τέσσερις μεγάλες φωτογραφίες των κ.κ. Σαββίδη, Αλαφούζου, Μαρινάκη, Μελισσανίδη. Τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί, και καθαρίζουμε. Δεν φταίει ο ένας. Φταίνε όλοι. Αυτή τη γραμμή εκφράζει και υλοποιεί ο Γιώργος Βασιλειάδης: ένα δήθεν γενικότερο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Με μέτρα και με θεσμικές παρεμβάσεις. Για να βγει από το κάδρο ο κουμπουροφόρος «υγιής επενδυτής», για να θυμηθούμε την πρωθυπουργική ρήση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι αγγελικά πλασμένο και ήρθε και το χάλασε ο Σαββίδης (φωτογραφία). Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ενός ανθρώπου. Και μόνο.

Συλλογική ευθύνη

Στη σεζόν που διανύουμε ουδείς από τους αποκαλούμενους μεγαλοπαράγοντες έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του. Προβλήματα υπάρχουν πολλά. Οπως και ανοιχτά θέματα. Αυτό που συνέβη στην Τούμπα δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Αφορά τον Ιβάν Σαββίδη και μόνο. Νόμοι και κανονισμοί αυστηροί υπάρχουν. Μέχρι και υποβιβασμός προβλέπεται για εκφοβισμό και απειλή. Κανείς δεν λέει να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ. Αν λες όμως, είτε άμεσα είτε έμμεσα «φταίνε όλοι», είσαι τουλάχιστον υποκριτής. Η συλλογική ευθύνη, είναι πάντα εκ του πονηρού. Ο Ιβάν κάνει την μπούκα με το σιδερικό και η «Αυγή» μιλάει γενικά κι αφηρημένα για «ανεξέλεγκτη δράση παραγόντων του ποδοσφαίρου». Τι δουλειά έχει ο Αλαφούζος (φωτογραφία), που ειδικά αυτήν τη σεζόν, στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, στο κάδρο μαζί με τον Ιβάν; Επειδή κάνει αντιπολίτευση; Εκτός αν δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

Ας πρόσεχαν

Στο μεταξύ, ένας ένας οι πολιτικοί ακυρώνουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Και δεν είναι μόνο ο Aδωνις, που για τον Ιβάν ανήκει σε αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι και οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Βασιλειάδης. Αυτά παθαίνει όποιος είναι ασυνεπής στις υποσχέσεις του. Οταν έταζαν πρωτάθλημα, ας πρόσεχαν.