Είναι ώρες ώρες που τον λυπάμαι (λέμε τώρα…) τον πρόεδρο Αλέξη. Ο άνθρωπος έχει μεταβληθεί σε… λάστιχο, ένας πραγματικός… Τιραμόλα! Τρέχει από δω, τρέχει από κει, να προλάβει, αλλά αυτό δεν είναι και πάντοτε επιτυχημένο ως προσπάθεια. Στην περίπτωση πάντως του νομοθετικού εκτρώματος για τα κατοικίδια, μάλλον τα κατάφερε!

Με δική του εντολή αποσύρθηκε το νομοσχέδιο και μάλιστα όχι με τηλεφώνημα στον Τσιρώνη, αλλά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο και ανέθεσε να κάνει και τη σχετική ανακοίνωση περί της κυβερνητικής αναδίπλωσης.

Ο πρόεδρος Τσίπρας δεν έχει τη φήμη του φιλόζωου –εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κάτι σχετικό. Εχει όμως ανεπτυγμένο το αισθητήριο να διακρίνει μια παγίδα μπροστά του: πληροφορούμενος λοιπόν ότι ήδη, μέσα σε δύο ημέρες, είχαν συγκεντρωθεί 40.000 υπογραφές κατά του επιχειρούμενου εκτρώματος και ότι τα social media είχαν πλημμυρίσει με σχόλια καταγγελτικά του ελεεινού νομοθετήματος, πήρε την απόφαση να το αποσύρει, τάχα μου για να υπάρξει διάλογος με τις φιλοζωικές οργανώσεις και να υπάρξουν βελτιώσεις…

Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

Πώς γλίτωσε την κατσάδα

Μεταξύ μας, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Επί του συγκεκριμένου, θα αναφέρω απλώς ότι παρά τα νεύρα Τσίπρα για την… αστοχία (το αναφέρω όσο πιο κομψά γίνεται) του νομοσχεδίου, απέφυγε να «κατσαδιάσει» τον αρμόδιο υπουργό, διότι ο Τσιρώνης είναι εταίρος του (και αυτός) στην κυβέρνηση και τίποτε βαριές κουβέντες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες εμπλοκές, με επιπτώσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία. Υπενθυμίζω απλώς ότι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πλην του Γιάννη Τσιρώνη, υπάρχει και δεύτερος βουλευτής εκ των Οικολόγων, ο κύριος Γιώργος Δημαράς.

Τούτων δοθέντων, το αλάνθαστο ένστικτο Τσίπρα τον απέτρεψε από το να «κατσαδιάσει» όπως του αρμόζει τον Τσιρώνη για την πρωτοβουλία που πήρε…

Αριστη συνεργασία

Αυτά βλέπουν και οι υπόλοιποι συνεταίροι του Πρωθυπουργού και αναθάρρησαν, ύστερα από μία μακρά περίοδο σιωπής και εγκαρτέρησης. Αναφέρομαι στον (συν)εταίρο πρόεδρο Πάνο, ο οποίος έχοντας ακούσει τα μύρια όσα, όλο το προηγούμενο διάστημα, και έχοντας εξαναγκαστεί να συμβιώσει εκών άκων με τον μπαρμπα-Φώτη (Κουβέλη), ξέσπασε χθες μπροστά στη φιλόξενη κάμερα του Γιώργου Παπαδάκη και έστειλε το μήνυμα για το ποιος κάνει κουμάντο στο υπουργείο:

«Την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τη χαράζω εγώ (τσσσσ…), σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Ο καθένας (ο μπαρμπα-Φώτης… κανένας, χα!) μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Ελληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα και εγώ (σίγουρα…), έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία (!!!) και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συνεργαζόμαστε άριστα»!

Κάνω εικόνα εγώ τώρα αυτό το «συνεργαζόμαστε άριστα» στο «πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του» και παρακαλάω τον Θεό να με αξιώσει να το δω από κοντά. Live. Να καλεί ο πρόεδρος Πάνος να τον ενημερώσει ο μπαρμπα-Φώτης για την κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και να τον εγκαλεί για το αν έχουμε επάρκεια σε… πάπιες, καθετήρες και τα συναφή!

Πεθαίνω και μόνο που το σκέφτομαι…

Ευκαιρίας δοθείσης, να εξάρω τη στάση που επέδειξε και χθες (όπως πάντα άλλωστε) στον προσκεκλημένο του ο οικοδεσπότης της εκπομπής Γιώργος Παπαδάκης. Του παραχώρησε, με εμφανή γαλαντομία, τριάντα οκτώ ολόκληρα λεπτά να απαγγείλει με άνεση το ποίημά του –χωρίς δηλαδή περιττές ερωτήσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα τον αποπροσανατόλιζαν ή και θα διέκοπταν τον ειρμό των βαθυστόχαστων σκέψεών του. Πραγματικό υπόδειγμα δημοσιογραφίας, κατάλληλο να διδάσκεται στο media lab του Ant1…

Νομοσχέδιο στο πόδι

Αν έγραφα σε μια αθηναϊκή εφημερίδα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, θα σημείωνα τα ακόλουθα μετ’ επιτάσεως και ιδιαιτέρας εμφάσεως, που λένε: ο γραμματεύς του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ κύριος Παναγιώτης Ρήγας εκόμισεν γλαύκαν εις Αθήνας, παραδεχθείς ότι το νομοσχέδιον, το οποίο κατήρτισεν η υποστηριζομένη υπό του κόμματός του κυβέρνησις, διά τα κατοικίδια όντα, αλλέως πως, τα όντα συντροφίας, δεν ήτο επαρκώς μελετημένον και αναλόγως καταρτισθέν!

Αλλά επειδή δεν ζω στο τότε, αλλά στο σήμερα, το ζοφερό σήμερα που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, θα αναφέρω ότι ο περί ου ο λόγος Ρήγας, που κάθε τόσο καλείται ο άνθρωπος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι και αυτό το άθλιο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια συντάχθηκε, όπως και τόσα άλλα, στο πόδι. Στο γόνατο. Μπορεί και στο μετατάρσιο, ποιος ξέρει. Αλλά πάντως νομοσχέδιο που να ικανοποιεί τους λόγους για τους οποίους συντάχθηκε και παρουσιάστηκε δεν ήταν!

«Δεν γνωρίζαμε πολύ καλά τι περιλάμβανε το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια» είπε ο κύριος Ρήγας σε μια ραδιοφωνική βόλτα που έκανε και πρόσθεσε ότι θα γίνουν συζητήσεις με διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο νομοσχέδιο. Εκ των υστέρων δηλαδή.

Το οποίο σημαίνει ότι αν δεν αντιδρούσε ο κόσμος, οι πραγματικοί φιλόζωοι, το νομοσχέδιο – έκτρωμα θα ήταν ήδη νόμος του κράτους, διά χειρός ενός… οικολόγου δε –του Γιάννη Τσιρώνη. Μα δεν είναι να τρελαίνεσαι;

Κυβερνητικό κατενάτσιο

Είναι μερικές φορές που πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη να αποκαλυφθώ (με την έννοια να βγάλω το καπέλο, σε ένδειξη παραδοχής, respect άλλως πως) στην εφευρετικότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκειμένου να στείλουν την μπάλα στην εξέδρα και να κερδίσουν από την καθυστέρηση. Το αναφέρω σε σχέση με χθεσινή είδηση, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναθέσει σε ειδικούς, λέει, το θέμα της απαίτησης αποζημίωσης από το τουρκικό κράτος, για τον εμβολισμό του πλοίου «Γαύδος» στα Ιμια, προ μηνός και πλέον.

Δεν ξέρω τι θα του απαντήσουν του κυρίου Κοτζιά αυτοί οι ειδικοί που ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο, αλλά δεν μας λέει καλύτερα εκείνος τι αποζημίωση έλαβε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η οικογένεια του νεκρού σμηναγού Ηλιάκη, που τον κατέρριψε τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος πριν από 12 χρόνια στην Κάρπαθο; Εχουν γίνει τίποτε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση; Και ποιο το αποτέλεσμά τους;

Προφανώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, γι’ αυτό και δεν έχει παραχθεί αποτέλεσμα. Διότι στα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε, οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να κάνουν τίποτε που θα όξυνε, υποτίθεται, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα έρχεται ο Κοτζιάς και μας λέει ότι δεν θα κάνει αυτό που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Θα το παρακολουθήσουμε το έργο, από κοντά, και προφανώς θα τα ξαναπούμε…

Ψεύτικα ανοίγματα

Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται να μασήσει κανένας εκεί στο Κίνημα Αλλαγής, από τα ψευδεπίγραφα, δήθεν τάχα μου, προοδευτικά ανοίγματα του Τσίπρα, με αφορμή την πρόταση της προέδρου Φώφης για την συνταγματική αναθεώρηση. Για όσους δεν το θυμούνται, υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τον ίδιο εκείνον Τσίπρα, ο οποίος από κοινού με τον συνέταιρο, έχουν κατατάξει το ΠΑΣΟΚ, την κύρια δύναμη στο χώρο της κεντροαριστεράς στο επίπεδο των αποβλήτων. Υπενθυμίζω επίσης ότι είναι αυτός που έχει επιχειρήσει να εμπλέξει τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε ανύπαρκτα σκάνδαλα, και είναι αυτός που με μύριους όσους τρόπους έχει προσπαθήσει να διαλύσει το χώρο. Και τώρα αυτό κάνει, άσχετα αν δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τί είδους προοδευτική συνεννόηση μπορεί να κάνει το Κίνημα Αλλαγής με ένα σύστημα εξουσίας που έχει αποδειχθεί η χειρότερη μορφή συντηρητικής διακυβέρνησης.

Αναρωτιέμαι. Κάθε εξήγηση, φυσικά, δεκτή….