Τελικά, πάντα συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα στη Βουλή. Ενίοτε πολύ ενδιαφέροντα – για να μην πω τίποτα χειρότερο, που δεν μου το επιτρέπει η ανατροφή μου. Χθες, λοιπόν, κατατέθηκε μια τροπολογία από το υπουργείο Εσωτερικών βάσει της οποίας τα κόμματα προστατεύονται από τις τράπεζες για τα δάνεια που έχουν λάβει. Ειδικότερα, η κρατική επιχορήγηση μέχρι και στο 50% που λαμβάνουν τα κόμματα είναι ακατάσχετη από απαιτήσεις τραπεζών, ακόμη και αν τα δάνεια που έχουν συνάψει δεν εξυπηρετούνται. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το Μαξίμου δεν είναι που ετοιμάζεται να ανοίξει πόλεμο με σημαία τα δάνεια των κομμάτων;

Ο Τσίπρας στα Ψαρά

Τρία χρόνια τώρα, που ζούμε στους καιρούς της πρώτη φορά Αριστεράς, έχω παρατηρήσει πως τις παραμονές των εθνικών επετείων συζητάμε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη δοξολογία στη Μητρόπολη ή στην παρέλαση. Για ευνόητους ιδεολογικούς λόγους. Φέτος, πάντως, όπως ενημερώθηκα, ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω και της τουρκικής προκλητικότητας αποφάσισε, έπειτα από σύσκεψη, να μεταβεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου στα Ψαρά. Τώρα, αν θα βάλει και χακί τζάκετ για να δείξει ότι είναι ετοιμοπόλεμος στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, δεν το ξέρω.

Γαλάζιες γκρίνιες

Γκρίνιες, πολλές γκρίνιες μαθαίνω ότι υπάρχουν για τη συνεχιζόμενη σιωπή των γαλάζιων στελεχών που πολιτεύονται, είτε στην κεντρική σκηνή είτε στην Αυτοδιοίκηση, στη Βόρεια Ελλάδα, σχετικά με τα γεγονότα στην Τούμπα. Το πρόβλημα σύμφωνα με τις πληροφορίες μου δεν είναι πως δεν έκαναν επίθεση στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ – άλλωστε ουδέποτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο –, αλλά ότι άφησαν πλήρως ασχολίαστα τα γεγονότα που οδήγησαν στη διακοπή του πρωταθλήματος και στον διεθνή εξευτελισμό της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, θα επιμείνει θεσμικά. Θα μιλά, δηλαδή, από εδώ και πέρα για σχέσεις διαπλοκής της κυβέρνησης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ήδη έδωσε μια πρώτη γεύση της ρητορικής που θα υιοθετήσει το επόμενο διάστημα με τον χαρακτηρισμό της επόμενης αναμέτρησης ως «εκλογές κάθαρσης». Η συνέχεια εντός Βουλής. Και στα προεκλογικά μπαλκόνια – παρότι δεν του πολυαρέσουν του Κυριάκου, που εξ όσων γνωρίζω προτιμά το door to door στυλ.

Ο Γιάνης κι ο Σαίξπηρ

Στο Rose Theatre στο Λονδίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για Σαίξπηρ. Παρότι έχουν περάσει μερικές μέρες από τότε, ίσως κι από επαγγελματική διαστροφή, διάβασα διαγώνια τις περίπου 6.800 λέξεις της διάλεξής του. Δεν θα σας κουράσω, θα παραθέσω μόνο ένα απόσπασμα από την εισαγωγή: «Είμαι τόσο κατάλληλος να δώσω την ετήσια διάλεξη για τον Σαίξπηρ σε αυτό το υπέροχο θέατρο όσο ένα μυρμήγκι που περιπλανιέται πάνω σε ένα iPhone να εξηγήσει το μυστήριο που συμβαίνει κάτω από τα πόδια του». Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα από τον Γιάνη μια τέτοια κρίση αυτογνωσίας. Μπράβο όμως. Μπορεί κάποτε να αναγνωρίσει ότι η παρομοίωση έχει εφαρμογή και σε άλλες πτυχές της δημόσιας παρουσίας του.

Επιστολές

Επανέρχομαι στη Βουλή γιατί χθες οι Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Λυκουρέντζος έστειλαν επιστολή στην Προανακριτική, γνωστοποιώντας πως δεν θα προσέλθουν. Αυτό θα κάνουν κι όλοι οι υπόλοιποι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι.

Ψηφοδέλτια, γραμματέας και φωτογραφικά ενσταντανέ

Μέχρι την Τρίτη μαθαίνω πως επιδιώκουν να έχουν μια πρώτη εικόνα για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής στο Κίνημα Αλλαγής. Στόχος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι να κάνουν την πρώτη συνεδρίαση την Κυριακή των Βαΐων. Είναι, βέβαια, και πολλοί πλέον, οπότε χρειάζονται κάποιον χρόνο για να συντονιστούν. Σταδιακά, θα πρέπει επίσης να ξεκινήσουν να φτιάχνουν την οργανωτική τους δομή, αλλά και την Επιτροπή Ψηφοδελτίων. Οσο για τον νέο γραμματέα του κόμματος, τα ονόματα που φημολογούνται είναι πολλά, όμως εγώ ξέρω πως σοβαρή συζήτηση δεν υπάρχει ακόμα. Στοιχηματίζω, ωστόσο, ότι θα είναι (σχετικά) νέος, (σίγουρα) ΠΑΣΟΚ και το όνομά του θα ανακοινωθεί και το Πολιτικό Συμβούλιο των έξι – γιατί ή επιδιώκουμε την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς ή όχι. Είπα Κεντροαριστερά και θυμήθηκα την εθιμοτυπική οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο Αλέξης Τσίπρας, που καλείται πάντα ως παρατηρητής στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στήθηκε για photo opportunity με τον Πιερ Μοσκοβισί. Η Φώφη Γεννηματά όμως επέλεξε να κρατήσει τις αποστάσεις της και να σταθεί πλάι στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από εκείνη.

«Εγώ συμφωνώμε τον Νίκο Φίλη» Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ

– Μέχρι κι εγώ όταν ακούω κάτι τέτοια, φθάνω να λυπάμαιτον Φίλη