Δίκαιο και συναρπαστικό

Η δήλωση του Γιώργου Βασιλειάδη ότι «φέτος, μετά από χρόνια, είχαμε το πιο δίκαιο και συναρπαστικό πρωτάθλημα» κρίνεται σαν ιστορική. Επειδή όμως, όπως έχει πει ο Αισχύλος, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Σε ποιο περιβάλλον δηλαδή διεξάγεται αυτό το «δίκαιο και συναρπαστικό» πρωτάθλημα, που ήρθε να μας χαλάσει ο κουμπουροφόρος Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία):

n Ο Παναθηναϊκός, μία από τις ιστορικές και πλέον δημοφιλείς ομάδες, έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών. Διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μην αδειοδοτηθεί και να υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική.

n Η συμμετοχή του Δημήτρη Μελισσανίδη στο μετοχικό σχήμα της ΟΠΑΠ ΑΕ προκαλεί ασυμβίβαστο στην οποιαδήποτε εμπλοκή του με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Δεν μπορεί να κατέχει μετοχές, δεν μπορεί να μετέχει στο ΔΣ, δεν μπορεί να ασκεί διοίκηση. Παρά ταύτα, προσλαμβάνει και απολύει προπονητές. Αποφασίζει για τις μεταγραφές, κανονίζει τα πριμ, μιλάει για λογαριασμό της ΑΕΚ με Σούπερ Λίγκα, ΕΠΟ, υφυπουργό Αθλητισμού. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου τον θεωρεί εν τοις πράγμασι ιδιοκτήτη της ΑΕΚ. Ουδείς ασχολείται, ουδείς ενοχλείται.

Επανήλθε ο Θωμάς

Ο Γιωργάκης Σαββίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επιτίθεται μέσω Instagram σε καθημερινή βάση κατά πάντων. Χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν τον καλύτερο κωμικό. Αποκαλεί τον Γιάννη Αλαφούζο γιουσουφάκι. Ουδείς ασχολείται, ουδείς ενοχλείται.

n Προσφάτως, έλαβε τέλος η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μικρές ομάδες, όπως Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλωνας κ.λπ. κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τηλεοπτική στέγη και να καταρρεύσουν οικονομικά. Ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας απειλείται με διάλυση.

n Εχει επανέλθει μετά βαΐων και κλάδων στο ποδόσφαιρο ο Θωμάς Μητρόπουλος. Οχι μόνο στο παρασκήνιο, στο πλευρό των δυνάμεων της εξυγίανσης για να κερδίσουν τις εκλογές της ΕΠΟ και να διώξουν τις γκρανκάσες, αλλά και στο προσκήνιο. Σε τιμητικό μπροστινό τραπέζι στην πίτα της ΕΠΣΑ εκ δεξιών του Δημήτρη Μελισσανίδη και στην πίτα της ΕΠΣΑΝΑ εκ δεξιών του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου.

Ο δικός μας

Είναι τόσο αξιόπιστο αυτό το πρωτάθλημα, που ο Δημήτρης Μελισσανίδης, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι συνιδιοκτήτρια κατά 50% στο ΔΣ της ΕΠΟ, δεν έχει εμπιστοσύνη στον Βαγγέλη Γραμμένο (φωτογραφία). Τον «δικό μας πρόεδρο» κατά τον Ιβάν. Κι επειδή φοβάται τις διαιτησίες στις τελευταίες αγωνιστικές, ζητάει ακρόαση από τον πορτογάλο αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα.

n Τόσο «δίκαιο», που ο ΠΑΟΚ (ο έτερος συνιδιοκτήτης κατά 50% του ΔΣ της ΕΠΟ) θεωρεί τους Κομίνη – Ποντίκη, που δεν μέτρησαν (καταρχήν) το γκολ του Βαρέλα, στημένους.

n Τόσο «συναρπαστικό», που τα εισιτήρια είναι λιγότερα από πέρυσι. Με μέσο όρο 3.904, όταν την προηγούμενη σεζόν ήταν 4.307. Πώς να μη μειωθούν όμως τα εισιτήρια όταν, επειδή η Αστυνομία δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει ζάφτι τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ο υφυπουργός Αθλητισμού απαγορεύει συλλήβδην τις μετακινήσεις. Στο Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ υπήρξε η παγκόσμια πρωτοτυπία να απαγορευθεί η διάθεση εισιτηρίων.

Ωραία ατμόσφαιρα

Μια ωραία ατμόσφαιρα θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί χθες το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας. Οπου η νέα τάξη πραγμάτων της ΕΠΟ είχε ορίσει καταρχήν το φιλικό της Εθνικής με την Ελβετία. Να αποδοκιμάζονταν δηλαδή οι ποδοσφαιριστές των αθηναϊκών ομάδων. Κάθε φορά που θα ακούμπαγαν την μπάλα ο Φορτούνης (φωτογραφία) ή ο Μπακάκης. Οπως και οι «δικοί τους» παράγοντες της Ομοσπονδίας. Ο φόβος των Ιουδαίων ήταν που τους υποχρέωσε να μεταφέρουν το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Σ’ αυτές τις συνθήκες και σ’ αυτό το περιβάλλον διεξάγεται το πλέον δίκαιο και συναρπαστικό πρωτάθλημα. Και γι’ αυτό ίσως ο Γιώργος Βασιλειάδης, όταν ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί καταρχήν με αφαίρεση τριών βαθμών, είχε υποστηρίξει ότι θα είναι άδικο να το χάσει στα χαρτιά. Και γιατί να είναι άδικο μόνο για τον ΠΑΟΚ το -3 (που τελικά ανετράπη) κι όχι και για τον Ολυμπιακό για τα επεισόδια με την ΑΕΚ; Για το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα, το κουμπούρι του Ιβάν συνέβαλε πράγματι αποφασιστικά. Για το πιο δίκαιο καλύτερα να τ’ αφήσουμε.

Στη ΣΕΚΑΠ

Θα μπορούσε ωστόσο αυτό το πρωτάθλημα να χαρακτηρισθεί και πρωτότυπο. Το να συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΠΟ στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη συνιστά παγκόσμια πατέντα. Αν θελήσουν πάντως να το πάνε ένα βήμα παραπέρα, μπορούν να ορίσουν την επόμενη συνεδρίαση στα γραφεία της ΣΕΚΑΠ. Τιμής ένεκεν, πριν εγκατασταθούν οι Γιαπωνέζοι.