Ιστορικά είναι ο πρώτος ημιμαραθώνιος της Αθήνας. Σταθερά κάθε άνοιξη τα τελευταία εννιά χρόνια βγάζει τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην πόλη, παρέα με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, για να τρέξουν. Το χαρακτηριστικό του είναι οι πολύ όμορφες και ισόπεδες διαδρομές δίπλα στη θάλασσα, που αγκαλιάζουν το παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας και περνούν από σημαντικά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Φέτος, αυτός ο χαρακτήρας του 9ου Ποσειδώνιου Ημιμαραθωνίου ενισχύεται εξαιτίας της ανανεωμένης χάραξης στον Φαληρικό Ορμο των διαδρομών που χτίζουν το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Το «restart» στις διαδρομές αυτή τη χρονιά έμοιαζε επιβεβλημένο εξαιτίας των έργων ανάπλασης στην περιοχή που εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να αναβαθμιστεί η κίνηση των δρομέων την Κυριακή 22 Απριλίου και ν’ ανοιχτεί περισσότερο προς τη θάλασσα, διατηρώντας στο ακέραιο τη γνωστή φυσιογνωμία της διοργάνωσης και το σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Παράλληλα, η συγκεκριμένη χάραξη έχει την ιδιαιτερότητα του περάσματος από τηνταράτσα των γειτονικών κτιρίων της Εσπλανάδαςγια 500 μέτρα, απολαμβάνοντας τη θέα από ψηλά.

Κατά τα άλλα, το φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα παραμένει ίδιο, περιλαμβάνοντας έξι διαφορετικές αποστάσεις που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τόσο των έμπειρων όσο και των περιστασιακών δρομέων. Πρωταγωνιστής των αγώνων είναι ο ημιμαραθώνιος, ο οποίος τώρα αποκτά νέα βελτιωμένη σχεδίαση, μια ανάσα από την παραλία. Οσοι επιλέξουν να δοκιμαστούν στα 21,1 χλμ., μετά την εκκίνηση θα κινηθούν με κατεύθυνση προς το θωρηκτό «Αβέρωφ». Περνώντας το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φτάνουν μέχρι τον Ναυταθλητικό Ομιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας, όπου στρίβουν για να επιστρέψουν στη μαρίνα Φλοίσβου, την οποία διασχίζουν και μέσω της νότιας πλευράς της βγαίνουν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Συνεχίζοντας την πορεία τους, τρέχουν παραλιακά ώς το ύψος της Αμφιθέας για να κάνουν αναστροφή με προορισμό το στάδιο. Η πορεία αυτή επαναλαμβάνεται δύο φορές για να καλυφθούν τα 21,1 χλμ.

Την ίδια διαδρομή, αλλά μία μόνο φορά θα καλύψουν και οι δρομείς τουαγώνα δρόμου Τέταρτο Μαραθωνίου,που θα διανύσουν απόσταση 11 χλμ. Εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε λιγότερα χιλιόμετρα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στον αγώναAthensFunRun2 Change DiabetesC.Z.μήκους 5 χλμ., χωρίς να βγουν στην Λεωφόρο Ποσειδώνος. Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς αλλά με την ίδια χάραξη, διεξάγεται ο αγώναςδυναμικού βαδίσματος5 χλμ. Από τον σχεδιασμό, δεν λείπει και ο παιδικός αγώναςChiquita

AthensKidsRun1.000 μέτρων που απευθύνεται σε δρομείς έως 12 χρόνων, μέσα στη μαρίνα του Φλοίσβου. Το αγωνιστικό κομμάτι του Ποσειδωνίου ολοκληρώνεται με τον αγώνακοινωνικής προσφοράς. Τρέχοντας ή βαδίζοντας για 1.000 ή 2.000 μέτρα, οι συμμετέχοντες ενισχύουν το έργο τουΠανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛμΑ, για παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό.

Ξεφεύγοντας από τα δρομικά πλαίσια, ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος μοιάζει να έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε σημαντικό ραντεβού για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία, αφού το πρόγραμμά του είναι πολύπλευρο συνδιάζοντας κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόγραμμα «Μουσική και μουσικοί πάνω στο κύμα» όπου μουσικά σύνολα και μεμονωμένοι μουσικοί από το Ωδείο Παλαιού Φαλήρου σε όλο το μήκος των διαδρομών θα παίζουν μελωδίες για να ενθαρρύνουν τους δρομείς και να δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το φιλανθρωπικό προφίλ του Ποσειδωνίου επεκτείνεται και στη συνεργασία με τον σύλλογο Οραμα Ελπίδας μέσω της Μαρίας Πολύζου. Η βετεράνος μαραθωνοδρόμος γίνεται πρέσβειρα της διοργάνωσης και με την ομάδα της Marathon Team Greece by Maria Polyzou, θα στηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου στη γραμμή της εκκίνησης, φιλοδοξώντας για δεύτερη χρονιά να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ώστε να εγγραφούν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Από τις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης, άξια λόγου είναι και η σύμπραξη με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και άλλους φορείς, για την πρόληψη και την αντιμετώπισητουΣακχαρώδους Διαβήτηκαι τηςΠαχυσαρκίας, προσφέροντας ειδικά διαγνωστικά τεστ εντός του σταδίου την ημέρα του αγώνα.