Οι εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ξεκινούν έρευνα βάζοντας στο μικροσκόπιο τη Facebook για να διαπιστώσουν εάν η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης φέρει ευθύνη για τη διαρροή δεδομένων 50 εκατ. χρηστών στην εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Cambridge Analytica. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, αμερικανοί και ευρωπαίοι βουλευτές απαιτούν εξηγήσεις από τον επικεφαλής της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το πώς η εν λόγω εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα αυτά το 2014 και γιατί η Facebook δεν ενημέρωσε τους χρήστες της.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ερευνά ήδη εάν η Facebook ενήργησε κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας όσον αφορά τον χειρισμό των στοιχείων των χρηστών στα οποία απέκτησε πρόσβαση η Cambridge Analytica, χωρίς οι χρήστες αυτοί να γνωρίζουν το παραμικρό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Αντίστοιχη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στην όλη υπόθεση διενεργεί και το Λονδίνο, όπου η επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βρετανίας, άρχισε διαδικασίες για να βγάλει ένταλμα ώστε να γίνουν έρευνες στην Cambridge Analytica. Η εταιρεία αυτή διατηρεί τα γραφεία της στη βρετανική πρωτεύουσα. Βουλευτές της χώρας μάλιστα ζητούν από τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ να εμφανιστεί ενώπιον ειδικής επιτροπής στη Βρετανία για να δώσει εξηγήσεις για τις όποιες σχέσεις της εταιρείας του με την Cambridge Analytica. Στο παιχνίδι έχει μπει πλέον και η Επιτροπή της Ιρλανδίας για την Προστασία Δεδομένων (DPC), καθώς η Facebook έχει το ευρωπαϊκό της αρχηγείο στο Δουβλίνο.

Λόγω των εξελίξεων αυτών οι μετοχές της Facebook έχουν δεχτεί σφυροκόπημα τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η εταιρεία χάνει πάνω από 37 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Μόνο τη Δευτέρα οι μετοχές της σημείωσαν υποχώρηση 7%, ενώ χθες άνοιξαν με πτώση κοντά στο 5%.

Η Facebook έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εάν η Cambridge Analytica εξακολουθεί να έχει τα δεδομένα αυτά, τότε παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

ΟΛΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ. Η Cambridge Analytica από την πλευρά της αρνείται ότι έχει προχωρήσει σε παράνομες πράξεις, διαψεύδοντας όσα γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ομως ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ εμφανίζεται σε βίντεο, το οποίο τράβηξε κρυφά και πρόβαλε χθες το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, να υποστηρίζει πως η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ –τον οποίο είχε συναντήσει προσωπικά «πολλές φορές».

«Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους» δηλώνει ο Νιξ σε έναν «μυστικό» δημοσιογράφο που τον παρέσυρε σε συνάντηση σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.