Υπάρχει μια (μεγάλη) αλήθεια σε όσα λέγονται και γράφονται αναφορικά με τη σχέση του προέδρου Τσίπρα και του προέδρου Πάνου, των δυο κυβερνητικών συνεταίρων, των οποίων η συνεργασία τον Ιανουάριο του 2015, έχει αποφέρει τα πολύ γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Ποια είναι αυτή; Οτι ο δεύτερος των συμβαλλομένων, πρόεδρος Πάνος, αισθάνεται πως πλέον η συνεργασία που με τόσο πανηγυρικό (ώς και πανηγυριώτικο) τρόπο ξεκίνησε προ τριετίας και πλέον, αποβαίνει ήδη εις βάρος του. Σοβαρά δε.

Μπορεί να δηλώνει δημόσια (όπως χθες στη Θεσσαλονίκη) ότι «η συνεργασία μας θα φτάσει ώς το τέλος», αλλά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να την «πατήσει» όπως ο Καρατζαφέρης και τον ΛΑΟΣ το 2012. Οτι οποτεδήποτε πραγματοποιηθούν εκλογές, ο μεγάλος ηττημένος της παράταιρης αυτής συμβίωσης θα είναι ο ίδιος και το κόμμα του. Και εις ό,τι αφορά το κόμμα, δεκάρα δεν δίνει.

Και προφανώς δεν δίνει δεκάρα ούτε για την τύχη του φίλου μου του Τέρενς ούτε για του Κατσίκη, ούτε της κυρίας Κουντουρά, και όσων άλλων μείνουν εκτός της νέας Βουλής. Για τον εαυτό του νοιάζεται, και για το πώς θα αντιμετωπίσει τις θύελλες που έσπειρε κατά τη διάρκεια της συγκυβερνήσεώς του με τον πρόεδρο Τσίπρα. Αυτό μόνο. Τίποτε άλλο δεν τον απασχολεί, και τίποτε άλλο δεν του χαλάει τη διάθεση και τον ύπνο. Γιατί τον έχει χάσει τον ύπνο του. Και αυτό είναι το μόνο σίγουρο…

Το χαρτί της σύγκρουσης

Εχει λύση επί του συγκεκριμένου, ήτοι να ξαναμπεί το κόμμα στη Βουλή και να αποφύγει τις περιπέτειες; Εχει. Μία. Και επειδή διαθέτει –αυξημένο δε –το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, γνωρίζει ότι μόνο ένα χαρτί μπορεί να παίξει πλέον, και αυτό είναι της ανοιχτής σύγκρουσης με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πως η αιτία για τη σύγκρουση αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε οι περικοπές των συντάξεων, ούτε ο ΕΝΦΙΑ, ούτε οι απολαβές των στρατιωτικών. Αλλά ένα μείζον εθνικό θέμα, το Σκοπιανό συγκεκριμένα. Αυτό που θα του δώσει την ευκαιρία και να αποχωρήσει και να καταγγείλει στο εθνικόφρον ακροατήριό του, ότι αυτός φεύγει γιατί δεν δέχεται το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Το είπε χθες, τόσο ωραία, και με τόση ένταση, ότι δεν δέχεται ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Ανατολική ούτε Δυτική, γιατί η Μακεδονία είναι ελληνική.

Αυτή είναι ίσως η μοναδική του ευκαιρία να διασωθεί εκλογικά και πολιτικά. Αλλη δεν έχει και το γνωρίζει.

Εκτός από μία, την οποία δεν τη λες και ολόκληρη ευκαιρία –μισή, μπορεί: να τον υιοθετήσει πολιτικά ο Τσίπρας, να τον βάλει ας πούμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις προσεχείς εκλογές. Ανθ’ ων έπραξεν για την… Αριστερά!

Δακρύζω και μόνο που το σκέφτομαι!..

Η ασυλία δεν είναι αιώνια

Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλέξη. Επισήμως. Για να υπάρξουν λέει (κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης) ορισμένες διευθετήσεις. Ποιες διευθετήσεις και για ποια ζητήματα, δεν είπε. Θα καταλάβουμε ίσως σήμερα. Αν ακούσουμε ας πούμε τον πρόεδρο Πάνο, να μην αποκαλεί πλέον «ομήρους» των Τούρκων τους δυο στρατιωτικούς…

Θα μπορούσαν πάντως να συναντηθούν και χθες το απόγευμα, και να μη μας αφήσουν με την αγωνία. Αλλά δεν συναντήθηκαν, διότι ο πρόεδρος Πάνος, μετά της συζύγου, έπρεπε να πάει Θεσσαλονίκη. Είχε δουλειές. Να παραστεί στη δίκη με τον πρώην υπουργό Χρήστο Πάχτα, για τον οποίο έχει ήδη φάει μια καταδίκη στο κεφάλι σε αγωγή του τελευταίου –όπως θα θυμάστε, είχε παροτρύνει τους πολίτες της Χαλκιδικής να τον λιντσάρουν. Χθες αθωώθηκε κατά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης –ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου που δίκασε ύστερα από… 5 χρόνια την υπόθεση αυτή (άλλη μια επιτυχία και αυτή της Δικαιοσύνης…) δέχθηκε ότι δεν προέτρεψε τον κόσμο να λιντσάρει τον Πάχτα, αλλά μόνο πολιτικά. Αλλά εξ όσων ενημερώθηκα από τον Χρήστο Πάχτα, εκκρεμούν άλλες τρεις αγωγές κατά του προέδρου Πάνου…

Είναι και αυτό όλο, μια ελάχιστη πτυχή από τις θύελλες που έσπειρε απολαμβάνοντας την ασυλία που διαθέτει ως μέλος του Κοινοβουλίου. Ασυλία συνυφασμένη με την παρουσία των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Αλλά πλέον τόσο αμφισβητούμενη, όποτε και αν πραγματοποιηθούν εκλογές…

Αγνωστες λέξεις

Ο πρόεδρος Πάνος. Τόσο προβλέψιμος και τόσο απρόσεκτος. Πάντοτε έλεγε όσα έλεγε με περισσή αλαζονεία και αδιανόητο πάθος για μια αλήθεια που είχε φτιάξει το μυαλό του, για όλους και για όλα. Και ένα ένα άρχισαν πια να σκάνε, σαν μεγάλες φούσκες (όπως άλλωστε ήταν), όσα κατά καιρούς παρουσίαζε.

Παράδειγμα, τελευταίο, και ασχολίαστο από τον ίδιο ακόμη, αλλά με ουρές πολλές (επίσης από τις θύελλες που έσπειρε), τα περίφημα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα. Υπόθεση την οποία η Δικαιοσύνη, ύστερα από πολυετείς έρευνες έθεσε στο αρχείο.

Ποιο είναι το βασικό του στόρι, το οποίο παρουσίασε, και με το οποίο παραμύθιασε τους ψηφοφόρους του; Οτι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο για να εκτιναχθούν τα ελληνικά ομόλογα και να κονομήσει εκατομμύρια (ή μήπως δισεκατομμύρια;) μέσω μιας ελβετικής εταιρείας ο αδελφός του Γιώργου, Αντρίκος.

Καταγγελίες και ξανά καταγγελίες στον τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Πεπόνη, και να οι εισαγγελικές έρευνες, και να οι δικαστικές συνδρομές, και να οι καταθέσεις, και ιδού ποιο το αποτέλεσμα: στο ΑΡΧΕΙΟ, η υπόθεση.

Υπήρξε μια συγγνώμη από τον πρόεδρο Πάνο; Οχι φυσικά. Γιατί τέτοιος είναι ο πρόεδρος. Η συγγνώμη, και η αναγνώριση του λάθους, είναι άγνωστες λέξεις γι’ αυτόν…

(Εκτός κι αν ευελπιστεί ότι θα υπάρξει καμιά αναίρεση –τόσο σύνηθες άλλωστε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φαινόμενο –οπότε θα αποφύγει το πικρό ποτήρι…)

Κρύβουν την αλήθεια

Χθες βγήκαν στη γύρα πολλοί και διάφοροι, ένθεν κακείθεν των δύο κυβερνητικών συνεταίρων οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου είναι αρμονικές. Εκείνος ο Τέρενς… αστειάτορας ο μπαγάσας όπως πάντα, έστησε ολόκληρο σκηνικό μέσω twitter με τον Νίκο τον Παππά, τον υπουργό του τίποτα, όπως έχουμε ξαναπεί, ότι τάχα μου τον ψάχνει για να τσακωθούν. Και εν συνεχεία πόσταρε μια φωτογραφία του, από κάποια εκδήλωση, στην οποία εικονίζονται σκασμένοι στα γέλια.

Ωραία κόλπα, αλλά η αλήθεια δεν αποτυπώνεται ούτε σε φωτογραφίες, ούτε με χαριτωμενιές Τέρενς μου…

Γκρίνιες στους ΑΝΕΛ

Ο Τερένσιος Ταχύς τώρα, θα πω κάτι σοβαρό, είναι εξ εκείνων που εξανέστησαν ιδιαίτερα μετά τις διχαστικές αναφορές βουλευτή Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ ονόματι Λαζαρίδη, κατά τη διάρκεια αγόρευσής του στη Βουλή. Και πληροφορούμαι εγκύρως ότι για τον ίδιο λόγο εξανέστη και η υπουργός Τουρισμού κυρία Κουντουρά. Και κοινολόγησαν τη διαμαρτυρία τους στον πρόεδρο Πάνο.

Το σκεπτικό και των δύο ήταν ότι όσο μεγάλη ομάδα και να είναι ο ΠΑΟΚ, το κόμμα δεν μπορεί να εμφανίζεται να υποστηρίζει μια ομάδα και έναν επιχειρηματία, τη στιγμή που εξαιτίας των γεγονότων, η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε διαμάχη Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Οτι πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις, και να μην τροφοδοτούνται τέτοιες αντιλήψεις, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Το σωστό να λέγεται –και μπράβο τους…