Τι σημαίνει, αλήθεια, αυτό το περιλάλητο «διακόπτουμε επ’ αόριστον το πρωτάθλημα και το Κύπελλο»; Μήπως, τάχα μου συνεπάγεται ότι διοργανώσεις γιοκ στο εξής; Ή μήπως βάζουμε λουκέτο στις ΠΑΕ και πάμε γι’ άλλα, δηλαδή για τον επόμενο Μαραθώνιο και αν; Τίποτα από τα δύο. Πολύ απλά, σταματάμε τώρα το ποδόσφαιρο, έχουμε τη διακοπή λόγω των φιλικών της Εθνικής και σκεφτόμαστε τον τρόπο που θα επιστρέψουν ο ομάδες στο χορτάρι. Τόσο απλό. Και τόσο προφανές, όσο ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή… Γιατί απλά δεν μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Παρελθόν

Είναι ξεκάθαρο ότι βλέποντας και ανιχνεύοντας το παρελθόν, μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το σήμερα και το μέλλον. Δεν θυμόμαστε να μην έχει δηλώσει μια ομοσπονδία την πρωταθλήτρια ομάδα, την κυπελλούχο και αυτές που εξασφαλίζουν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Είναι μέσα στις αναφαίρετες αρμοδιότητες και τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Θα τις πάρει πίσω; Ακόμη και όταν το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν έστελνε ομάδες σε Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και UEFA, τα εσωτερικά πρωταθλήματα διεξάγονταν κανονικά και δεν μπορούσε κανένας να τα σταματήσει, να τα ματαιώσει. «Υφίστανται κανόνες, ποινικές ευθύνες, ρήτρες και όλα τα συναφή» αναφέρει έμπειρος νομικός και εξπέρ περί των αθλητικών. Και προσθέτει πως «η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, οφείλει να λειτουργούν όλα σε ένα νόμιμο πλαίσιο, με διαφάνεια και να εξασφαλίζεται η εύρυθμη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα». Οταν λέμε εδώ για ρήτρες, είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να έχουμε κατά νου: αρχικά, η συνδρομητική τηλεόραση έχει όλους τους λόγους να κάνει αγωγές, αν ξαφνικά κληθεί να βρει νέο προϊόν για το πρόγραμμά της, καθόσον το αθλητικό θα εξαφανιστεί. Επίσης, οι ΠΑΕ που έχουν έννομο συμφέρον, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πράξουν κάτι ανάλογο γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους. Αφήστε το γεγονός ότι όλο και κάποιος τρελός οπαδός μπορεί να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο και ως γνωστόν, ουδέποτε γνωρίζεις την κατάληξη μιας τέτοιας υπόθεσης. Ποιoς, δηλαδή, μπορεί να βγει στο τέλος δικαιωμένος και κερδισμένος.

Θέαμα

Ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του κόσμου. Ενα θέαμα που όχι μόνο αφορά στις πλατιές μάζες, αλλά συμβάλλει στην εκτόνωση των παθών. Ή τουλάχιστον αυτό πρέπει να συμβαίνει και όχι να τα εξάπτει ή να οδηγεί σε συμπεριφορές χουλιγκάνικες και αναφανδόν κατακριτέες. Υπ’ αυτή την έννοια η κάθε κυβέρνηση γνωρίζοντας ποιο είναι το συμφέρον της και τι τελικά θα πράξει, προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να λειτουργούν όλα ομαλά. Διαφορετικά δηλώνει την αδυναμία της να επιβάλει την τάξη, προχωρά σε απειλές για Grexit και άλλα, ομολογεί ότι υπάρχει αδυναμία βούλησης και επιβολής αυστηρών ποινών και λέει ότι κατεβάζει τα ρολά. Αλλά τότε ουσιαστικά παραδέχεται την ήττα της. Βάζοντας ένα αξιομνημόνευτο αυτογκόλ.