Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φέρνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb. Οι εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν ότι η Airbnb έχει αλλάξει πλήρως τον χάρτη της κτηματαγοράς. Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και πολλές περιοχές της χώρας όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb. Μαζί και οι τιμές των ακινήτων. Διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που επικρατεί η μόδα της Airbnb οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ακόμη και πάνω απο 20% στις τιμές ζώνης ενώ άνοδος καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Ο χρόνος που είχαν οι εκτιμητές ακινήτων για να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες έληξε χθες. Από τους 221 εκτιμητές οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανεβάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέες τιμές για περίπου 9.500 ζώνες σε σύνολο 10.200 περιοχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εικόνα που δίνουν οι εκτιμητές διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:

-Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις 10%-20% σε σχέση με τις ισχύουσες

– Στις λαϊκές συνοικίες καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% αφού σήμερα οι τιμές ζώνης βρίσκονται πολύ χαμηλά κάτω από τα 600-700 ευρώ/ τετραγωνικό μέτρο

– Περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη θα δουν αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Μετά τις 22 Μαρτίου που θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι εκτιμητές θα πιάσει δουλειά η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία που διαθέτει από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Οπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά. Το οικονομικό επιτελείο θα έχει τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα αποφασιστούν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ εάν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.