Τα ελληνοτουρκικά και η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, είναι –όπως πληροφορούμαι –το πρώτο θέμα που θέτει στις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οταν δε οι συναντήσεις του γίνονται στον Λευκό Οίκο, αντιλαμβάνεστε ότι οι συνομιλίες αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Χθες, λοιπόν, είχε την ευκαιρία να το θέσει στην ειδική σύμβουλο του αμερικανού προέδρου και διευθύντρια του τομέα Ευρωπαϊκών και Ρωσικών Σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Φιόνα Χιλ. Νωρίτερα είχε δει τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάικ Λι. Στις συνομιλίες του, μαθαίνω, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση της γειτονικής χώρας σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά δεν θα ανεχθεί παιχνίδια εις βάρος της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Εκτός όμως από τα εθνικά, ο Κυριάκος μιλάει για τα οικονομικά, όπως σας είχα ενημερώσει εγκαίρως.

Στην ομιλία του στο Κολέγιο της Βοστώνης, αφού επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν είχε ποτέ την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων», αναφέρθηκε στις δικές του προτεραιότητες. «Δεν σκοπεύω να κάνω πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα και προτίθεμαι να εξηγήσω με θάρρος στους πολίτες γιατί πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες, διότι εάν δεν εφαρμοστούν θα αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα».

Αντιπερισπασμός

Πηγές μου στον ΣΥΡΙΖΑ με ενημέρωσαν για τη διήμερη συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ με τίτλο «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη» στην Αθήνα, στις 16-17 του μήνα. Δηλαδή, τις ίδιες μέρες που στο ΣΕΦ θα γίνεται το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Στο φινάλε θα έχει και ομιλία Αλέξη Τσίπρα. Στο δε πρόγραμμα, μαθαίνω, υπάρχει και μια Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ως ομιλήτρια στην ενότητα «Μετά τα Μνημόνια: η επόμενη μέρα για την Ελλάδα» και μια Λούκα Κατσέλη, που θα μιλήσει στην ενότητα «Οι πυλώνες της νέας Ευρώπης». Εντάξει, οι συριζαίοι τις πλασάρουν ως άνοιγμά τους στην Κεντροαριστερά –μιας και υπήρξαν αμφότερες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά, μεταξύ μας, έχουν εδώ και καιρό περάσει στην αντίπερα της Κεντροαριστεράς όχθη, σύμφωνα με όσους έχουν απομείνει στην ορίτζιναλ Κεντροαριστερά.

Με κρίταμο

Εμαθα ότι στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 2018, που έληξε τη Δευτέρα, υπήρξε ένα περίπτερο που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως. Αυτό με το νούμερο Α25. Αιτία; Τον περισσότερο χρόνο βρισκόταν πίσω από τον πάγκο ο πρόεδρος της Δράσης –που σας θυμίζω έχει προσχωρήσει στη ΝΔ –Θόδωρος Σκυλακάκης και προσέφερε στους επισκέπτες κρίταμο και απαντούσε σε κάθε απορία τους σχετικά με τον προϊόν του. Ο Σκυλακάκης, όπως μου εξήγησε πηγή μου, ασχολείται επιχειρηματικά με την καλλιέργεια, συσκευασία και εμπορία κρίταμου.

Παρέμβαση

Η Νίνα Κασιμάτη έκανε γραπτή παρέμβαση, την οποία «ανέγνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, ενώπιον των εκπροσώπων των 47 κρατών –μελών» για τους δύο στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Τουρκία. Η συριζαία βουλεύτρια –έτσι τις λένε στα συριζαϊκά, δεν είναι δικός μου ο όρος –ζήτησε ταχεία, δίκαιη και διαφανή απονομή δικαιοσύνης. Μάλιστα. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το θέμα σύντομα θα επιλυθεί.

Εκρηξη

Φαντάζομαι ακούσατε για την έκρηξη σε κατάστημα λευκών ειδών την Τρίτη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι. Από την έκρηξη έσπασε η τζαμαρία και προκλήθηκαν και άλλες ζημιές, αφού ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στο μαγαζί. Αυτό που ίσως να μην έχετε ακούσει είναι πως δυο βήματα πιο κει μένει και ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Οπότε, υποθέτω, είναι από τις καλά φυλασσόμενες γειτονιές.

Εισιτήρια για «πολιτισμένους»

Ποτάμια μπορεί να μη φτιάχνει για τους εργαζομένους του το υπουργείο Πολιτισμού – δεν είμαστε και στην τελική ευθεία για εκλογές –, αλλά μια γέφυρα με τις δύο κρατικές θεατρικές σκηνές της χώρας του την έχτισε. Και τους μοιράζει εισιτήρια για το Εθνικό Θέατρο – δύο στην τιμή του ενός, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας παράστασης – ενώ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το αντίτιμο ορίζεται στα 5 ευρώ. Και βεβαίως η παροχή που μυρίζει εκλογές δεν θα μπορούσε παρά να έχει άρωμα θεάτρου όταν επικεφαλής του υπουργείου είναι η εθνική μας τραγωδός. Φήμες που τη θέλουν να στέλνει με πούλμαν τους εργαζομένους ώστε να γεμίσει η Επίδαυρος το καλοκαίρι εξετάζονται ως ανακριβείς.

Και το βραβείο πηγαίνει…

Το βράδυ της Κυριακής, στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έζησε τη δική του στιγμή Οσκαρ. Εξηγούμαι.

Ο υπουργός κλήθηκε να απονείμει ένα από τα βραβεία στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία» στη σκηνοθέτρια Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Obscuro Barroco». Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να κάνει και προεκλογική καμπάνια.

Εξέφρασε λοιπόν τη «χαρά» του που «ο θεσμός για πρώτη φορά πλέον αποκτά έναν δικό του χώρο στην προβλήτα Θεσσαλονίκης με απόφαση του Πρωθυπουργού και με συνέργεια υπουργών και όλων μας». Σαν να λέμε «με εντολή Τσίπρα»;