Μπορεί να χρειάστηκε και μια δεύτερη συνεδρίαση των αντ’ αυτών των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου χθες αργά το απόγευμα για να συζητήσουν τα οργανωτικά τους στο Κίνημα Αλλαγής, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, πάντως, την έχουν φιξαρισμένη, θέλω να ξέρετε. Την Παρασκευή όσοι βρεθούν στο ΣΕΦ, θα παρακολουθήσουν την εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά, τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, τους χαιρετισμούς των ξένων αντιπροσωπειών και «λοιπούς χαιρετισμούς». Ποιοι είναι οι λοιποί χαιρετισμοί; Αυτός του Κώστα Σημίτη. Παρεμπιπτόντως, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό την πρόσκληση να βρίσκεται στο συνέδριο αποδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι του Κινήματος Αλλαγής έστειλαν πρόσκληση σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της ΧΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Τρέχοντας για την πτήση

Μένω στον χώρο για να σας ενημερώσω πως πρώτοι από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, που έγινε στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, στο γραφείο της Γεννηματά, αποχώρησαν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Απλά είχαν πτήσεις να προλάβουν. Ο πρώτος πετούσε για Λονδίνο κι ο Γιώργος Παπανδρέου κανείς δεν θυμάται για πού. Λογικό, έτσι κι αλλιώς περνάει περισσότερο χρόνο εκτός συνόρων παρά εντός.

Ο πάπυρος και η τουλίπα

Ούτε σε αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο βγήκε λευκός καπνός για το σύμβολο του νέου φορέα. Το μόνο που συμφώνησαν είναι τα χρώματα του συνεδρίου. Αυτά θα είναι το βαθύ πράσινο, το κόκκινο και το –όπως μου το περιέγραψαν –το χρώμα του παπύρου (αυτό που στα ελληνικά λέμε ώχρα, δηλαδή). Ως προς το κομματικό σύμβολο, δυο εκδοχές συζητήθηκαν. Και κυριάρχησε αυτή της τουλίπας, χωρίς όμως να ενθουσιάσει κανέναν. Οπότε κατέληξαν να δώσουν εντολή για επανεπεξεργασία των προτάσεων, να δουν το redesign και μετά να πάρουν τελικές αποφάσεις.

Αγοραίο

Τελικά, το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου είναι αγοραίο. Εχω πειστεί. Γιατί το λέω; Ο Νίκος Νικολόπουλος λοιπόν, ρώτησε χθες τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων. Ο Παπαγγελόπουλος απάντησε πως είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να δώσει σε αυτήν τη φάση περαιτέρω πληροφορίες. Τότε ο Νικολόπουλος άφησε υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με την ατάκα «άσε καλαματιανές μαγκιές» –εντάξει, δεν είχα καμία αμφιβολία πως ο εν λόγω αδυνατεί να χρησιμοποιήσει ένα τόσο ντελικάτο υφολογικό τέχνασμα σαν τον υπαινικτικό λόγο –και ο υπουργός απάντησε «είμαι αρκετά χοντρόπετσος και δεν καταλαβαίνω από τέτοια». Λίγο αργότερα, ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του Νικολόπουλου αν το αγνοούσατε) συνέχισε στο ίδιο στυλ λέγοντας «τζέντλεμαν είναι αυτός που πληρώνει τα χρέη του στα χαρτιά», θέλοντας –όπως μου επισημάνθηκε από ανθρώπους που κατανοούν τη νικολοπουλική –να δείξει ότι οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που χρέωσαν τα κόμματά τους δεν είναι τζέντλεμαν.

Ξαναλανσάρει το σακίδιο

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά στο χθεσινό ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε με γκρι σακίδιο πλάτης. Για την ακρίβεια, μπήκε μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο με αυτό επειδή, όπως έμαθα, είχε τις σημειώσεις του και την πρόταση νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Οι πράκτορές μου στη Σεβαστουπόλεως, πάντως, δεν μπορούν να μου πουν με βεβαιότητα αν ο Σταύρος θα επιστρέψει στο λουκ της πρώτης του περιόδου ως πολιτικός αρχηγός. Πάντως, μου είπαν ότι το σακίδιο το είχε και το πρωί στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Οπότε περιείχε και τα ποταμικά σχέδια για το σύμβολο του νέου φορέα.

Τι θα κάνει η ΝΔ στα ποδοσφαιρικά;

Οποιος διάβασε τις ανακοινώσεις της ΝΔ αλλά και την τοποθέτηση του ευρισκομένου στις ΗΠΑ Κυριάκου Μητσοτάκη για τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου, εύκολα θα κατάλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να πάει το θέμα θεσμικά. Χωρίς ονόματα και διευθύνσεις. Ωστόσο, όπως μου λένε πηγές μου, οι γαλάζιοι παρακολουθούν στενά τα ποδοσφαιρικά και τις παρενέργειες που έχουν στον χώρο των ΜΜΕ. Ωστόσο, μην περιμένετε – επισήμως – να μιλήσουν με ονόματα. Οχι ακόμη τουλάχιστον. Τώρα έθεσαν τα θεσμικά ζητήματα, θα περιμένουν, λέει, να δουν τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και θα δώσουν συνέχεια μετά. Μια πιθανότητα, είναι – όπως ακούω – να θέσουν το ζήτημα απευθείας στον ποδοσφαιρόφιλο Πρωθυπουργό. Πώς; Με ερώτηση που θα καταθέσουν στη Βουλή. Αλλωστε, πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας υπερηφανεύτηκε ότι δεν έχει λείψει ποτέ από τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Ολομέλειας ούτε από τις ερωτήσεις που του έχουν κατατεθεί. Επομένως, έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό.

Νέο πουλέν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προ ημερών ο Διονύσης Τεμπονέρας – γιος του δολοφονηθέντος Νίκου – ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά την παραίτηση του Διονύση Καλαματιανού. Γνωστό, θα πείτε. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως ο Καλαματιανός παραιτήθηκε γιατί κλείδωσε η υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία. Οπότε θα υπήρχε κάποιο conflict of interest, που λένε και στον Πύργο, να είναι γενικός γραμματέας υπουργείου και να κάνει και προεκλογική καμπάνια. Τώρα όμως δεν υπάρχει πρόβλημα και θα αρχίσει τις περιοδείες. Αφήστε που ακούγεται ότι αν έφευγε ο Κουρουμπλής από το υπουργείο στον ανασχηματισμό, μπορεί ο Καλαματιανός να έμπαινε στην κυβέρνηση.