Σήμερα αναμένεται το κλιμάκιο των παραγόντων της UEFA και της FIFA. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης ξεκίνησε τις συσκέψεις: χθες συναντήθηκε με την ΕΠΟ και μίλησε, λένε, με τον κ. Βαγγέλη Γραμμένο, που δεν είναι άλαλος παρόλο που πολλοί πιστεύουν το αντίθετο. Μετά συναντήθηκε με τη Σούπερ Λίγκα, δηλαδή με τον κ. Γιώργο Στράτο και τον κ. Βασίλη Γκαγκάτση –ελπίζω τον δεύτερο να τον συνεχάρη για τα «γαλλικά» του γιου του, τον οποίο ακούσαμε στην τηλεόραση να διαπληκτίζεται με τον κ. Βασίλη Δημητριάδη στα αποδυτήρια της Τούμπας. Ο κ. Γκαγκάτσης είχε πρόβλημα με τις ξένες γλώσσες, ο υιός, αντίθετα, μιλάει «γαλλικά» άπταιστα. Σήμερα κι αύριο ο Βασιλειάδης θα συναντήσει τον Χριστοβασίλη, τον Πανουργιά, τον πρόεδρο του Λεβαδειακού (που δεν ξέρω ούτε ποιος είναι…) και τους υπόλοιπους προέδρους (πλην μεγάλων που θα τους δει από Δευτέρα…) για να τους απειλήσει με Grexit –θα τρομοκρατηθούν. Χθες ο κ. Ιβάν Σαββίδης ενεφανίσθη και ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας πως είναι θύμα ενός άρρωστου κατεστημένου. Ωραία. Και τώρα που ελπίζω ότι γελάσατε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

Ερώτηση

Επειτα από συσκέψεις, καβγάδες, συνεντεύξεις Τύπου και άλλα τέτοια ασήμαντα η πολιτεία και οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί θα κληθούν να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: θα υπάρξει δικαιοσύνη για όσα έγιναν στην Τούμπα ή θα ψάχνουν όλοι πάλι νυχτιάτικα να βγάλουν μια «απόφαση-τραβεστί», μετρώντας το κόστος της; Τα γεγονότα πρέπει να τύχουν μιας δίκαιης κρίσης κι αυτό θέλουν και οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA, που απειλούν να αποβάλουν την ΕΠΟ, όπως ακριβώς χθες απέβαλε τον ΠΑΟΚ η ECA, δηλαδή η Ενωση των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Ερευνα

Τι πρέπει να γίνει; Κάτι πολύ απλό που σπάνια γίνεται: μια κανονική έρευνα για το τι έγινε στην Τούμπα και μια κανονική αθλητική δίκη –το «μια» είναι σχήμα λόγου, ας γίνουν όσες προβλέπονται. Τι έχουμε σήμερα; Μια διακοπή, ένα φύλλο αγώνα που συνέταξε ένας διαιτητής και κάποιες εκθέσεις που θα πρέπει να υποβάλουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην επιστασία των συνθηκών του αγώνα (Αστυνομία, παρατηρητές, άνθρωποι της ΔΕΑΒ κ.λπ.). Αν ο διαιτητής και ο επόπτης τα έκαναν θάλασσα με την απίθανη συμπεριφορά τους, πρέπει να τιμωρηθούν για τα λάθη τους και αυτοί. Οφείλουν όμως και να εξηγήσουν τι πραγματικά έγινε. Η δική μου γνώμη είναι ότι ο Κομίνης είναι αδύνατο να συνέταξε στα αποδυτήρια της Τούμπας ένα φύλλο αγώνα ήρεμος, όπως η περίσταση απαιτεί. Ο διαιτητής φέρεται ότι έχει πει πως «τελείωσε με τη διαιτησία» ζητώντας να τον λυπηθούν. Είναι δυνατόν να λάβουν στα σοβαρά υπόψη τους οι δικαστές ό,τι γράφει στο φύλλο αγώνα, χωρίς να τον ξαναφωνάξουν να καταθέσει τώρα που ηρέμησε;

Αντιφατικά

Στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής ισχυρίζεται δυο πράγματα που μοιάζουν αντιφατικά: ότι διέκοψε τον αγώνα μετά την εισβολή του Σαββίδη, ζητώντας από τις ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια για να ηρεμήσουν, και ότι δεν τον συνέχισε γιατί ο κ. Μηνάς Λυσσάνδρου, αρχηγός αποστολής της ΑΕΚ, τον ενημέρωσε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ είναι τρομοκρατημένοι. Ο Κομίνης με αυτά που γράφει δεν ξεκαθαρίζει τίποτα: δεν αναφέρει τίποτα για απειλές και τίποτα για το όπλο του Σαββίδη. Αναφέρει την είσοδο του Σαββίδη, αναφέρει έναν καβγά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τον Βασίλη Δημητριάδη, αναφέρει τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος από τον κ. Λούμπος Μίχελ, και παραθέτει τη στιχομυθία του με τον Λυσσάνδρου στα αποδυτήρια, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν η απαίτηση του παράγοντα της ΑΕΚ να μη συνεχιστεί το ματς είναι κάτι που ο ίδιος ενστερνίζεται. Τονίζει μάλιστα ότι ενημέρωσε τους πάντες ότι το γκολ μετράει. Ο ΠΑΟΚ θα ισχυριστεί ότι αυτό ήταν ο λόγος που η ΑΕΚ δεν βγήκε να συνεχίσει το ματς: είναι βέβαιο.

Τρομακτικά

Ισως ο Κομίνης λέει ψέματα και τα πράγματα στα αποδυτήρια ήταν τρομακτικά, όπως η ΑΕΚ καταγγέλλει. Οπως και να ‘χει η όλη ιστορία χρειάζεται σοβαρή διερεύνηση: μας παρακολουθεί ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος. Επίσης, αν θέλουμε να μας αντιμετωπίζει η FIFA ως πολιτισμένη χώρα, πρέπει, πέραν του Σαββίδη, να τιμωρηθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες: να μη γίνει αυτό που έγινε μετά το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που όλη η συζήτηση ήταν ποιος θα κερδίσει στα χαρτιά. Διότι δικαιοσύνη δεν υπάρχει όταν προκύπτει ένας νικητής κι ένας χαμένος, αλλά μόνο όταν τιμωρούνται οι ένοχοι και αθωώνονται όσοι δεν φταίνε. Απλό είναι.

Ρεζιλίκι

Ο Σαββίδης πρέπει επίσης να κληθεί για να εξηγήσει ποιο είναι το παρακράτος στο οποίο αναφέρεται. Και πρέπει και για αυτό να κριθεί, όπως πρέπει να ασχοληθεί μαζί του και η Εισαγγελία. Δικαιοσύνη θα υπάρξει όταν στο τέλος αυτής της ιστορίας βγουν αποφάσεις που τιμωρούν όλους τους εμπλεκομένους για όσα έκαναν. Χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς εκδικητική διάθεση: διότι η εκδίκηση για το παγκόσμιο ρεζιλίκι της χώρας είναι πειρασμός. Αλλά δεν είναι δικαιοσύνη.