Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έτρεχαν δύο ιστορικά σερί. Η ΑΕΚ ήταν αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις που έπαιρνε μέρος από τον περασμένο Οκτώβριο: τελευταία φορά είχε χάσει από τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ, από την άλλη, αφήνοντας στην άκρη το ματς με τον Ολυμπιακό το οποίο δεν άρχισε και θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες, είχε να επιδείξει το δικό του κατόρθωμα, τις δέκα νίκες στη σειρά στο πρωτάθλημα –κάτι που είχε να συμβεί από τα χρόνια του Γιώργου Κούδα. Και τα δύο σερί ήταν λογικό να σπάσουν. Αυτό της ΑΕΚ έσπασε την Πέμπτη στην Λάρισα: η ΑΕΚ ηττήθηκε από την ΑΕΛ με 2-1 για το Κύπελλο. Η ήττα ήταν πικρή, όμως, υπάρχει ρεβάνς. Ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τρίπολη από τον Αστέρα με 3-2. Εδώ ρεβάνς δεν υπάρχει: η ήττα μπορεί να στοιχίσει το πρωτάθλημα.

Τρόποι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χάνει μια ομάδα: ο ΠΑΟΚ έχασε με ένα από τους χειρότερους, αφού παραδόξως πλήρωσε ακριβά διαιτητικές αποφάσεις, που ήταν υπέρ του! Ο Αστέρας έχει κάνει μια σπουδαία προσπάθεια παίζοντας οργανωμένα και ψυχωμένα. Κέρδισε σκοράροντας τρεις φορές και γιατί ο τερματοφύλακάς του, ο ελάχιστα διαφημισμένος αλλά εξαιρετικά σταθερός Αθανασιάδης, έκανε τουλάχιστον τρεις μεγάλες επεμβάσεις. Ομως ο σημαντικότερος παράγοντας της νίκης του, έτσι όπως τελικά προέκυψε, ήταν ο διεθνής διαιτητής Σιδηρόπουλος και το απίστευτο άγχος του.

Ο μέτριος χθες ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 1-0 στο 17′ ύστερα από ένα γκολ του Κυριακόπουλου και με 2-1 στο 57′ από γκολ του Τόνσο. Στο 78′ ο ΠΑΟΚ πέτυχε ένα γκολ που θα του έδινε την ισοφάριση με 2-2: το πέτυχε ο Βαλέρα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε από τον βοηθό Μεϊντάνας γιατί ο εμπλεκόμενος στη φάση Μαουρίσιο ήταν σε θέση οφσάιντ. Ο Σιδηρόπουλος αγχώθηκε και για να δείξει ότι ο ίδιος δεν πρέπει να κατηγορηθεί ότι αδίκησε τον ΠΑΟΚ άρχισε στα λεπτά που απέμειναν τις τρέλες. Αρχικά υπέδειξε επτά λεπτά καθυστερήσεων, μολονότι η μία από τις αλλαγές του προπονητή του Αστέρα, του άριστου Παντελίδη, είχε γίνει στο ημίχρονο: τότε αυτός έβγαλε τον Μπέρτο κι έβαλε τον Κότσιρα. Στη συνέχεια, στο 95′ ο Σιδηρόπουλος έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ για βουτιά του Πρίγιοβτς έπειτα από μαρκάρισμα του Ιγκλέσιας: ο Σέρβος ισοφάρισε. Ο ΠΑΟΚ θα είχε φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας αν ο Σιδηρόπουλος σφύριζε τη λήξη, αλλά ο διεθνής ρέφερι έμοιαζε να θέλει να δώσει άλλη μια επίθεση στον ΠΑΟΚ παρατείνοντας το ματς! Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, παρακινημένοι θαρρείς από τις υποδείξεις του διαιτητή, βγήκαν όλοι μπροστά: ο Κότσιρας στο 99′ (!) έκλεψε την μπάλα και τέσσερις παίκτες του Αστέρα βρέθηκαν απέναντι από τον Πασχαλάκη, με τον Ιγκλέσιας να κάνει το 3-2! Και τον Λουτσέσκου, που όλοι την εβδομάδα έκανε δηλώσεις για το ματς με τον Ολυμπιακό, να μην μπορεί ούτε να τραβήξει τα μαλλιά του, αφού είχε κουρευτεί πριν το ματς.

Αγχος

Η ΑΕΚ, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ, έπιασε τον Πανιώνιο από τον λαιμό. Μόλις στο 20ό λεπτό ο Λιβάγια πέτυχε το δωδέκατο φετινό του γκολ και η ΑΕΚ προηγήθηκε. Αμέσως μετά, όμως, εμφανίστηκαν στο γήπεδο δυο αντίπαλοι της ΑΕΚ πιο δυνατοί από τον γεμάτο ρεζέρβες Πανιώνιο: το άγχος και η κούραση από τα συνεχόμενα ματς. Το δεύτερο ημίχρονο υπήρξε πραγματικά απερίγραπτο διότι ο μεν Πανιώνιος δεν μπορούσε να κάνει ευκαιρία (τελείωσε το ματς χωρίς τελική προσπάθεια), η δε ΑΕΚ δεν μπορούσε να βρει ένα δεύτερο γκολ για να τελειώσει το ματς: ο κόσμο της πανηγύρισε το τελικό 1-0 με μεγάλη ανακούφιση. Ο Χιμένεθ έβγαλε τον Λιβάγια για να μην πάρει δεύτερη κίτρινη και αποβληθεί, είδε πάλι τον Λόπεθ να κουτσαίνει, τρόμαξε με τον Βράνιες που στο τέλος δεν μπορούσε ούτε καν να περπατήσει. Γνωρίζει όμως ότι πλέον πάει στην Τούμπα ως μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν δεν ηττηθεί η ΑΕΚ, θα είναι θαύμα να χάσει το πρωτάθλημα.

Ελπίδες

Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός πέταξε και τις τελευταίες του ελπίδες να χαρίσει στους οπαδούς του ένα συναρπαστικό φινάλε. Η ισοπαλία με 1-1 με τον Παναθηναϊκό μοιάζει χειρότερη και από ήττα, αν σκεφτεί κανείς το πώς διαμορφώθηκε. Ο Ολυμπιακός δεν ανέβασε ποτέ ταχύτητα στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με ένα πέναλτι που κέρδισε ο Ανσαριφάρντ και εκτέλεσε ο Φορτούνης, βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω εξαιτίας αποβολής του Οικονόμου, έχασε δυο τεράστιες ευκαιρίες για να τελειώσει το ματς με τον Τζούρτζεβιτς, αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα διότι δεν έπαιξε καλά και δεν άξιζε τη νίκη: ο ψυχωμένος Παναθηναϊκός ήταν επιθετικότερος και στο διάστημα που έπαιζε με δέκα παίκτες και πανηγύρισε μια ισοπαλία για την οποία μόχθησε αληθινά. Το ότι την πήρε με ένα πέναλτι που δεν υπήρχε (το φάουλ του Ενγκελς γίνεται εκτός περιοχής) δεν αποτελεί για τον Ολυμπιακό δικαιολογία…