Καλωσορίσατε στο 1989

Από όσα ωραία είπε ο πρόεδρος Αλέξης στο φόρουμ των Δελφών, αλλά και στη δήλωσή του στην «ΕφΣυν» το Σάββατο, για το ότι έχει βάλει στόχο της ζωής του να μας μεταμορφώσει σε μια κοινωνία αγγέλων, όπου δεν θα έχει θέση η διαφθορά, εξήγαγα τέσσερα συμπεράσματα, τα οποία επιθυμώ να μοιραστώ με το πολυπληθές αναγνωστικό μου κοινό:

– Συμπέρασμα πρώτο: όπως όλοι οι μεγάλοι έρωτες που κάποια στιγμή τους υπονομεύει ο πανδαμάτωρ χρόνος, νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος του ειδυλλίου με την καραμανλική Δεξιά και με τον Καραμανλή προσωπικά.

– Συμπέρασμα δεύτερο: εν τη απουσία κάθε πραγματικής πολιτικής δράσης με θετικό αποτέλεσμα για τον λαό, αποφάσισε να το γυρίσει στο «τσάμικο», ήτοι «τα κάνω όλα Κούγκι» και ό,τι ήθελε συμβεί.

– Συμπέρασμα τρίτο: για τον ίδιο λόγο (μηδέν έργο) ρίχνω τόνους λάσπη κατά των πολιτικών μου αντιπάλων μήπως και τσιμπήσει μέρος του εκλογικού σώματος και με διατηρήσει στην εξουσία.

– Συμπέρασμα τέταρτο: η άτακτη και χωρίς πρόγραμμα σκανδαλολογία, κάτω από τον γενικό τίτλο «όλα στο φως», μυρίζει από μακριά ότι κάπου εκεί στον ορίζοντα αχνοφαίνονται, σαν το πρώτο φως της ημέρας, οι εκλογές.

Τούτων δοθέντων, μπορώ με ασφάλεια να προβλέψω ότι μία πενταετία ακόμη θα την περάσουμε βουτηγμένοι στα σκάνδαλα, διότι και η επόμενη κυβέρνηση από αυτά θα αρχίσει –τα πεπραγμένα των τωρινών.

Θυμίζω απλώς ότι η ΝουΔου προανήγγειλε ήδη, από προχθές, ότι η διακυβέρνηση Τσίπρα (με Βαρουφάκη κ.λπ.) θα πάει σε Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο και θα αποτιμήσει αν η ζημία που υπέστη η χώρα είναι της τάξεως των 200 δισ. που διατείνεται ο κύριος Βίζερ, 100 δισ. που υποστηρίζει ο Στουρνάρας ή… μόλις 35 που τα αποτιμούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, καλώς ορίσατε στο 1989!..

Χωρίς στοιχεία

Διερεύνησα χθες, επ’ ολίγον, αυτό το καινούργιο σκάνδαλο από τη Γερμανία (όλα ή σχεδόν όλα γερμανική ταυτότητα έχουν τα σκάνδαλα!) για το «μετρό». Μίλησα με δύο πρώην υπουργούς εκείνης της περιόδου, και έναν νομικό εκ των κορυφαίων της χώρας, με έμμεση εμπλοκή στο θέμα. Εμαθα αυτά τα οποία καταγράφω εν συνεχεία, χωρίς καμία προσθήκη:

– αν και αναφέρεται ότι η διερευνώμενη περίοδος είναι από το 2003 ώς το 2007, στην πραγματικότητα η υπόθεση αφορά εξ ολοκλήρου την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολλών και διαφόρων παραγόντων να εμπλέξουν τον Κώστα Σημίτη και την κυβέρνησή του. Τι αφορά η υπόθεση; Την κατηγορία εις βάρος τού εδώ εκπροσώπου της γερμανικής μελετητικής εταιρείας Λαμάγερ ότι «λάδωνε» κρατικούς αξιωματούχους. Πράγματι, υπάρχει θέμα. Ο άνθρωπος αυτός, έλληνας πολίτης, μηχανικός το επάγγελμα, έχει καταγγελθεί από τη Λαμάγερ για αθέμιτες πρακτικές στην ανάληψη μελετητικών έργων για την κατασκευή του μετρό.

Η υπόθεση της καταγγελίας (μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του) εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, το αντικείμενο του «εγκλήματος» ανέρχεται πράγματι στις 370.000 ευρώ, αλλά όλα τα άλλα περί παροχής στα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, ΝουΔου και ΠΑΣΟΚ, μιζών ύψους 50-75 εκατ. είναι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και δεν αφορούν τη μελέτη των έργων, για την οποία εγκαλείται ο μηχανικός της Λαμάγερ, αλλά την κατασκευή του μετρό. Για τα οποία όμως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο. Είναι απολύτως αυθαίρετες εκτιμήσεις. Αναπόδεικτες. Τόσο που μπορεί να πει κανείς, με την ίδια ευκολία δε, ότι δεν ήταν 50-75, αλλά 100 στρογγυλά οι μίζες. Ή 150. Οσο θέλεις κανείς.

Λάσπη

Και για να μη γίνονται λάθη και λασπώνονται άδικα άνθρωποι, αναφέρω απλώς ότι η κατασκευή του μετρό ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, πρώην Δημοσίων Εργων. Μετά την κατασκευή, το μετρό περιήρχετο ως οργανισμός του πλέγματος μέσων μαζικής μεταφοράς στο υπουργείο Μεταφορών. Ενα το κρατούμενο.

Δεύτερο κρατούμενο: την περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπουργός Δημοσίων Εργων ήταν ένας πραγματικός κύριος, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γιώργος Σουφλιάς. Κορυφαίο στέλεχος της Δεξιάς, με μεγάλη διαδρομή στην πολιτική και χωρίς σκιές σε αυτή τη διαδρομή. Οποιος με ευκολία τον λασπώνει (του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου) οφείλει να μετράει σοβαρά τι λέει για εκείνη την περίοδο.

Τρίτο κρατούμενο: η στάση του Κώστα Καραμανλή. Εχει σκάσει από ημερών το θέμα, βλέπει ότι γίνεται μια προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο Σουφλιάς και δεν βγαίνει να κάνει μια δήλωση στήριξης στον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και που αν τον είχε ακούσει, σήμερα τα πράγματα μπορεί να μην είχαν φτάσει εδώ που έφτασαν. Συγγνώμη, τι πιστεύει, αλήθεια; Οτι μπορεί να μπει ο Σουφλιάς στο κάδρο με τα σκάνδαλα και θα μείνει εκείνος εκτός, αλώβητος;

Εγώ δεξιός δεν είμαι ούτε και θα γίνω φυσικά. Αλλά εξανίσταμαι όταν βλέπω κάτι τέτοια πράγματα…

Το σιωπηλό είδωλο

Στο μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια των καραμανλικών να φιλοτεχνήσουν το μοντέλο του ανθρώπου που έριξε τη χώρα στα βράχια και επιμένει να μη μιλάει –ούτε μία συγγνώμη, για τίποτε. Νέα προσπάθεια, ένα ακόμη βιβλίο, αυτή τη φορά κυρίας ονόματι Σοφία Λουκέρη, υπό τον (εύγλωττο) τίτλο «Κώστας Καραμανλής –Το τελευταίο εμπόδιο –Στόχος τους η Ελλάδα»!

Η κυρία, η οποία είναι οδοντίατρος το επάγγελμα, συνέγραψε αυτό το βιβλίο με τον προαναφερόμενο τίτλο, προκειμένου να συμβάλει και εκείνη από την πλευρά της στην αναμόρφωση του προφίλ του ειδώλου της, το οποίο εμφανέστατα έχει υποστεί μεγάλο στραπάτσο από όσα συμβαίνουν.

Καταπνίγω τις απορίες μου, αν το περιεχόμενο είναι προϊόν συλλογής μαρτυριών πονεμένων πελατών της οδοντιάτρου την ώρα του τροχού, και στέκομαι σε δύο στοιχεία:

– το πρώτο είναι ότι για την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στο ΕΒΕΑ, γίνεται από ημερών εντατικό προσκλητήριο νεοδημοκρατών, ώστε να την παρακολουθήσει πολυπληθές ακροατήριο, και

– το δεύτερο ότι το πάνελ θα είναι αμιγώς καραμανλικό (μη και ακουστεί τίποτε που να τον βάζει στη θέση του…), με Νικήτα Κακλαμάνη, Μανώλη Κοττάκη, Αντώνη Μακρυδημήτρη και Κώστα Μίχαλο.

Αυτοί που μου μετέφεραν την είδηση μού είπαν ότι το ζητούμενο είναι αν θα παραστεί ο Καραμανλής, εγώ όμως το θεωρώ ως δεδομένο και απευθυνόμενος σε όσους παρευρεθούν θα τονίσω ότι τα… θυμιατήρια είναι προαιρετικά.

Διεφθαρμένοι εξυγιαντές

Κλείνω με μια γενική παρατήρηση, η οποία φαίνεται ότι διαφεύγει από ορισμένους που πέφτουν θύματα της κρυφής γοητείας της σκανδαλολογίας: η πολιτική ζωή της χώρας έχει κατά καιρούς γνωρίσει πολλούς και διαφόρους που υπέκυψαν στα θέλγητρα του ρόλου ενός Αρχαγγέλου της Κάθαρσης. Η συνέχεια απέδειξε στην πλειονότητα των περιπτώσεων ότι τελικά εκείνοι ήταν το ίδιο ή και περισσότερο διεφθαρμένοι! Προσοχή λοιπόν…

Στο λαγούμι

Ενας τέτοιος ας πούμε εμφανίζεται συνεχώς ως ισαπόστολος της διαφάνειας στη χώρα και Αρχάγγελος κραδαίνων τη ρομφαία που θα συντρίψει κάθε διαφθορά. Αλλά ο κακομοίρης δεν πρόσεξε και φάνηκε κάτω από τη χλαίνη του το σκεπάρνι με το οποίο άνοιξε, με «σκεπαρνιές», το λαγούμι στο οποίο έχει καταχώσει όλο αυτό το «παστό», που με τόση απληστία έχει συγκεντρώσει.

Απρόσεκτος. Θα το βρει μπροστά του, είμαι βέβαιος…