Ρυθμιστής ο Σάββας

Η Τρίπολη δεν ήταν φιλόξενη για τον ΠΑΟΚ. Οπως η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, τα Γιάννινα, η πόλη του Αλή Πασά και της Κυράς Φροσύνης, και η Λαμία του Μπάμπη του Τεννέ, που πέρασε διά περιπάτου. Ο ΠΑΟΚ που είχε μάθει να παίζει εκτός έδρας κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες αιφνιδιάστηκε. Μπερδεύτηκε και δεν μπόρεσε να αντιδράσει στα δύσκολα που του έβαλε ο Σάββας Παντελίδης (φωτογραφία). Ο οποίος αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του πρωταθλήματος. Εχοντας πάρει τέσσερις βαθμούς από τον Ολυμπιακό κι από τρεις από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Σ’ ένα ματς – ροντέο διά χειρός του «κορυφαίου» Τάσου Σιδηρόπουλου. Που έδειξε χωρίς κανένα λόγο επτά λεπτά καθυστέρηση και κράτησε οκτώ. Αποτέλεσμα; Μία από τα ίδια. Ο ΠΑΟΚ να ρεφάρει στο 97′ και να καταφέρνει να χάνει στο 98′. Παιχνίδι με προπονητή τον Λουτσέσκου, που να πληρώνει το στοίχημα, «τέσσερα έως έξι γκολ», συμβαίνει μία φορά στις πενήντα. Και αν.

Γιοματάρι Μαρκοπούλου

Αν όμως έκανε μία φορά ροντέο το ματς ο Σιδηρόπουλος, ο Λουτσέσκου το έκανε δέκα. Κι αν είπαμε ότι μπερδεύτηκαν οι ποδοσφαιριστές του, αυτός μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο. Με τον Κουλούρη μέσα στο ματς από το 83′ και με τον Βαρέλα δίπλα στον Πρίγιοβιτς, επέλεξε να παίξει το σύστημα γιοματάρι Μαρκοπούλου. Γιόμα στη γιόμα, μπας και πηδήξουν οι δικοί μας πιο ψηλά. Για να θυμηθούμε και τον Νίκο Νιόπλια, που ήταν αντίθετος σ’ αυτές τις λύσεις, λέγοντας ότι «πρέπει να σεβόμαστε το ποδόσφαιρο». Εστω κι ανορθόδοξα, ο ΠΑΟΚ βρήκε το γκολ, με το πέναλτι που έκανε ο Ιγκλέσιας, αλλά το ποδόσφαιρο τον τιμώρησε. Ο Κότσιρας έκλεψε, είδε την τρύπα στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, μπούκαρε κι έγινε το 3-2. Θα πει κάποιος, «τι ένας βαθμός, τι κανένας». Αυτό θα το δούμε στο τέλος, όταν θα γίνει ο λογαριασμός. Αυτό που φάνηκε χθες είναι ότι ο ΠΑΟΚ, τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αντί να ενισχυθεί, αποδυναμώθηκε.

Διπλό το κόστος

Σ’ένα παιχνίδι με αυξημένο βαθμό δυσκολίας φάνηκε η έλλειψη του Τσίμιροτ. Αργοί οι Κάνιας – Μαουρίτσιο, δεν μπορούσαν να κόψουν τις αντεπιθέσεις των γηπεδούχων. Με τον Αζεβέδο να μην πείθει, παραμένει το πρόβλημα στ’ αριστερά της άμυνας. Με διπλό κόστος. Και να χάνει ο ΠΑΟΚ τον Βιεϊρίνια από την επίθεση και να τον «σημαδεύουν» οι αντίπαλοι προπονητές, όπως χθες με τον Τσιλιανίδη. Η γκέλα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη και η πιθανότητα μηδενισμού του, για τον τραυματισμό του Γκαρσία, ζέσταναν τους οπαδούς της ΑΕΚ. Ηταν σαφώς περισσότεροι από ανάλογα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ. Ο Πανιώνιος παραδόξως εμφανίστηκε πιο ζωηρός από το παιχνίδι της Τετάρτης για το Κύπελλο. Χωρίς όμως τις δυνατότητες να κάνει τη ζημιά, καθώς τελείωσε το ματς χωρίς τελική. Η ΑΕΚ πέρασε ξανά πρώτη με το γκολ του Λιβάγια (φωτογραφία) και περιμένει. Περιμένει την απόφαση της κυρίας Σκολαρίκη για το πώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία απόψε, στο πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Εκανε κηδεία

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τρίτη επιλογή στην ιεραρχία της επικαιρότητας, το ντέρμπι στο άδειο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Την κηδεία δηλαδή που έκανε ο Παναθηναϊκός στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές Ερυθρολεύκων. Τον προπονητή, που «χάλασε» την τριάδα Φορτούνη – Ανσαριφάρντ – Μαρίν, η οποία είχε ανεβάσει την ομάδα στην κορυφή. Τους ποδοσφαιριστές, που δεν κλείδωσαν το ματς με δεύτερο γκολ, όταν ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 60′. Η μπάλα τιμωρεί. Οταν ένα ματς είναι στο γκολ, εύκολα στραβώνει. Εστω και με «πέναλτι» έξω από την περιοχή. Ο Ολυμπιακός πέταξε στα σκουπίδια τις όποιες ελπίδες είχε για τον τίτλο. Με τον Μιραλάς να μην μπορεί να σπάσει με τίποτα το ρόδι, τον Μαρίν να κάθεται στον πάγκο μέχρι το 89′, τον Τζούρτζεβιτς άστοχο, δεν είναι τυχαίο ότι σκόραρε μόνο από την άσπρη βούλα. Το ότι ο Ευαγγέλου είχε ίσως ενοχές για το καθαρό πέναλτι που έδωσε υπέρ του Ολυμπιακού και θέλησε να ρεφάρει με παράβαση που έγινε εκτός περιοχής δεν μειώνει σε τίποτα την επιτυχία της ομάδας του Ουζουνίδη (φωτογραφία). Ο Παναθηναϊκός δεν τα παράτησε, βγήκε μπροστά και δικαιώθηκε.

Σπάνιο γκολ

Υστερα λέμε κι εμείς ότι βλέπουμε ποδόσφαιρο. Η μαγκιά του Πάουλο Ντιμπάλα με το γκολ που βάζει στις καθυστερήσεις και κερδίζει η Γιουβέντους είναι μοναδική. Ο αμυντικός της Λάτσιο τον πιέζει στον ώμο με τον αγκώνα και σχεδόν τον καθηλώνει. Ο Αργεντινός δεν τα παρατάει, για να κερδίσει πέναλτι. Συνεχίζει την προσπάθεια και καθώς λυγίζει το κορμί του και πέφτει στο έδαφος σουτάρει και βάζει ένα σπάνιο γκολ.