Διάβασα στον πάντα έγκυρο «Βηματοδότη» την Κυριακή ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης παίρνει συνέχεια τηλέφωνα στο Μαξίμου και ψάχνει τον Πρωθυπουργό για λόγους που έχουν να κάνουν και με τον ΠΑΟΚ. Τηλεφώνησα σε έναν φίλο στη Θεσσαλονίκη, που μια σχέση με την ομάδα την έχει, για να μάθω κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες. Δεν ήξερε πολλά. Μου είπε όμως ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είναι στεναχωρημένος με όλους και ότι η σχέση με το Μαξίμου τον τελευταίο καιρό δεν είναι η καλύτερη. «Η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και θεωρεί ότι ο τότε κεντρικός ομιλητής στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης το μετέτρεψε σε αντικυβερνητική διαδήλωση» μου είπε. Και πρόσθεσε ότι από τότε υπάρχει μια κάποια ψυχρότητα, έστω και αν από την Τούμπα βγήκαν τα πανό κατά των Σκοπιανών.

Φοβούνται

«Ο Ιβάν έχει νεύρα» μου είπε. «Τα νεύρα του μεγάλωσαν όταν στα αποδυτήρια της Τούμπας, μια εβδομάδα πριν, ο Σάββας Θεοδωρίδης του είπε πως τον έχουν κοροϊδέψει οι σύμμαχοί του, που στη διαιτησία αλωνίζουν. Επειδή ο Ιβάν έχει νεύρα, όσοι είναι στον ΠΑΟΚ έχουν χάσει την ψυχραιμία τους από τον φόβο ότι θα τα πληρώσουν αυτοί. Για αυτό και ο Λούμπος Μίχελς έκανε τον νταή στη Νέα Σμύρνη και για αυτό στην Τρίπολη ο Παντελής (σ.σ. ο Κωνσταντινίδης) τσακώθηκε με όλο τον κόσμο παίζοντας μπουνιές». Και για αυτό ο Ραζβάν Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου μπέρδευε τα λόγια του λέω εγώ. Ολοι την επόμενη Κυριακή παίζουν με αντίπαλο την ΑΕΚ τα ρέστα τους. Αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει, βλέπω τον Ιβάν να εμφανίζεται στο Μαξίμου με τον στρατηγό Φράγκο και να ζητάει την επανάληψη του ματς με τον Ολυμπιακό –ίσως και τη νίκη στα χαρτιά. Αν ο ΠΑΟΚ δεν κερδίσει, είναι πολύ πιθανό να πάρει τη σκούπα. Και στην Τούμπα να μη μείνει κανείς…

Λόγος

Αν υπάρχει ένας λόγος για να μη χάνεις αγώνα του φετινού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία. Βλέπεις πλέον νέους κανονισμούς, διαιτητές να δίνουν στα ματς παράταση όπως ο Σιδηρόπουλος που στην Τρίπολη τελείωσε το ματς Αστέρας – ΠΑΟΚ στο 99′, πέναλτι εκτός περιοχής: ό,τι να ‘ναι! Ομως όλα αυτά έχουν μικρή σημασία μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν σε θεσμικό, ας πούμε, επίπεδο.

Νύχτα

Τις προάλλες η ΕΠΟ έβγαλε νυχτιάτικα μια ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι μπήκε στη ζωή μας ένας νέος αρχιδιαιτητής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα αποφάσισε «να ορίσει τον κ. Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν ως νέο μέλος της ΚΕΔ, με άμεση ισχύ». Εγινε γνωστό ότι ο νεοφερμένος «θα αντικαταστήσει τον κ. Μιχάλη Κουκουλάκη και θα έχει την συν-υπευθυνότητα για τον ορισμό των διαιτητών και των αξιωματούχων αγώνων για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και το Κύπελλο Ελλάδος». Φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ούτε γιατί έγινε η προσθήκη, ούτε ποια ανάγκη την επέβαλε. Να σημειωθεί ότι ο Περέιρα άλλη δουλειά από ορισμούς δεν κάνει. Η λογική λέει ότι αν ήθελε έναν ακόμα (και μάλιστα ξένο…) συνεργάτη κάποιος έκανε τη δουλειά του Μαρίν και δεν την έκανε καλά. Με ποιο όμως δικαίωμα κάποιος έκανε ορισμούς αφού οι ορισμοί ήταν ευθύνη του Πορτογάλου και μόνο;

Μυστήριο

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Περέιρα εξετάζει λέει την πιθανότητα να φέρει κι άλλον ένα συνεργάτη: να φέρει όσους θέλει. Αλλά θα μας πει κανείς τι τους χρειάζεται τώρα και κυρίως τι είναι αυτό που οκτώ μήνες μετά την έναρξη της σεζόν τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι έχουν πρόβλημα οι ορισμοί, που ο ίδιος έκανε; Μήπως δεν τους έκανε αυτός; Αν δεν τους έκανε, ποιος τους έκανε; Τον φώναξε η διοίκηση της ΕΠΟ να τον ρωτήσει ξαφνικά τι του φταίει; Και κυρίως συμφωνούν ο πρόεδρος Γραμμένος και οι υπόλοιποι ότι οι ορισμοί είναι προβληματικοί; Απλά ρωτάω, όχι ότι περιμένω απάντηση για όλο αυτό το μυστήριο.

Κούκου

Ομως υπάρχουν κι άλλα ωραία. Ξαφνικά μάθαμε ότι ο Περέιρα διορίζει τον κ. Μιχάλη Κουκουλάκη, που παρέμεινε μέλος της ΚΕΔ και φέτος χωρίς ορατές αρμοδιότητες, ως «αποκλειστικό υπεύθυνο με αρμοδιότητα να υλοποιήσει και να εξασφαλίσει την ενδεδειγμένη εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα». «Θα λειτουργεί αποκλειστικά ως Συντονιστής της ΕΠΟ, του Ελληνικού Κράτους και της FIFA» λέει. Εδώ το μυστήριο συναντάει την κωμωδία. Ο Κουκουλάκης πρέπει να επιμεληθεί την εφαρμογή του VAR, που ανάθεμα κι αν ξέρει τι είναι, και να συντονίσει την ΕΠΟ, το κράτος και τη FIFA –σιγά μην τους βάλει να χτυπάνε και προσοχές! Στην ΕΠΟ έρχονται ξένοι αρχιδιαιτητές, που ανάθεμα κι αν ξέρουν τους έλληνες διαιτητές και τις ικανότητές τους, αλλά έναν που να έχει πείρα από την εγκατάσταση του VAR στη χώρα του ξέχασαν να φωνάξουν.

Περιττό

Α, περιττό να πω ότι αυτές τις αλλαγές των αρχιδιαιτητών στον ΠΑΟΚ τις έμαθαν τελευταίοι. Μεγάλο πρόβλημα κι αυτό…