Εκτιμήσεις για μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα – έως και περισσότερες από τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2018 – με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος της τάξης του 2,5%, έκανε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Σε δηλώσεις της σε εκδήλωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τις εργασιακές σχέσεις, η κ. Καραμεσίνη ανέφερε πως «όταν την περασμένη χρονιά είχαμε μια μείωση της ανεργίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες με ένα ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, με έναν προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (για φέτος) θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Μπορεί να έχουμε και τρεις και τρεισήμισι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μείωση».

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2017 είχαμε 20,9 % (ποσοστό ανεργίας). Αν αφαιρέσετε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, είμαστε σίγουρα στο 18%, αλλά αυτή είναι μια συντηρητική πρόβλεψη, μπορεί να πέσουμε και κάτω από 18% στο τέλος του 2018», πρόσθεσε.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ υπογράμμισε ότι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι κατά προτεραιότητα, η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων και η αντιμετώπιση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας.

«Υπάρχει μεγάλη γκάμα προγραμμάτων»

Τόνισε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη γκάμα προγραμμάτων, από προγράμματα επιχορήγησης των επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας, στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και προγράμματα που συνδυάζουν εκπαίδευση και κατάρτιση.

  Αναφερόμενη σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι ήδη υλοποιείται πρόγραμμα για άτομα ηλικίας από τριάντα ως σαρανταεννέα ετών για προσλήψεις στους τομείς της ιδιωτικής και κοινωνικής οικονομίας, το οποίο επιχορηγεί τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας.

«Ενα κομμάτι του προγράμματος έχει καλυφθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη θέσεις εργασίας γι’ αυτούς που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» είπε η κ. Καραμεσίνη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι στη διαδικασία έκδοσης Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων βρίσκεται άλλο πρόγραμμα για μετατροπή τριών χιλιάδων θέσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, ενώ έχει δρομολογηθεί και πρόγραμμα επιχορήγησης δεκαπέντε χιλιάδων θέσεων εργασίας για προσλήψεις νέων, ηλικίας από δεκαοκτώ έως εικοσιεννέα ετών, στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

«Επίσης, τρέχει και θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό το πρόγραμμα ‘‘πρώτης πρόσληψης’’, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες ως τριανταπέντε ετών να λάβουν επιχορήγηση για να καλύψουν ένα μέρος του κόστους εργασίας για τους πρώτους μισθωτούς που θα προσλάβουν, εφόσον επιθυμούν να επεκτείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα και άρα να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε.