Nα πάμε σήμερα κόντρα στο ρεύμα. Στόχος ρεπόρτερ, σχολιαστών και των αθλητικογράφων γενικότερα ο Γιάννης Αλαφούζος. Εγκαλείται για ασέβεια, για προδοσία, μέχρι και για αλητεία. Γιατί τράβηξε την πρίζα, γιατί αφήνει το καράβι να πέσει στα βράχια. Τελευταία αφορμή, η δημόσια παραδοχή του Βασίλη Κωνσταντίνου ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα πάρει άδεια για να παίξει στην Ευρώπη. Σίγουρα η κατάσταση που βιώνει ο Παναθηναϊκός είναι ό,τι χειρότερο στην υπερεκατονταετή ιστορία του. Κι η ευθύνη ανήκει στον ιδιοκτήτη. Στις επιλογές του.

Το ότι απέτυχε ο Γιάννης Αλαφούζος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επεσε έξω σε όλους τους σχεδιασμούς του. Οικονομικούς και αγωνιστικούς. Πληρώνοντας το τίμημα και σε προσωπικό επίπεδο. Επεσε έξω και στρατηγικά όταν εμπιστεύθηκε την περιβόητη Συμμαχία. Κι είδε να τον σφάζει στο γόνατο ο Κύζας (φωτογραφία) στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-0 στον περσινό ημιτελικό.

Πούλησε παιχνίδια;

Ποιο είναι όμως, αυτό καθαυτό, το έγκλημα του Γιάννη Αλαφούζου; Γιατί εγκαλείται; Τι του καταλογίζεται;

– Εκλεψε το ταμείο της ΠΑΕ;

– Πούλησε τα τηλεοπτικά ή έκανε κοντράτο με χορηγούς και πήρε μερτικό για πάρτη του;

– Πούλησε παιχνίδια;

– Εστησε παιχνίδια για το Στοίχημα;

– Πούλησε ποδοσφαιριστή κι έβαλε τα λεφτά στην τσέπη;

– Αγόρασε ποδοσφαιριστή κι έβαλε καπέλο;

– Πήρε «καθαρό» το μαγαζί και το χρεοκόπησε;

Τίποτα απ’ όλα αυτά. Αυτά, που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη σε όλες τις ελληνικές ομάδες. Κι από παράγοντες μάλιστα που έχουν αποθεωθεί σαν σωτήρες. Για τίποτα απ’ όλα αυτά δεν κατηγορείται ο Αλαφούζος. Το έγκλημά του είναι ότι σταμάτησε να βάζει λεφτά. Πέραν των 35 εκατομμυρίων που έχει βάλει μέχρι τώρα.

βαπορίσιο

Και δεν το λέω εγώ αυτό. Αυτοί που τον εγκαλούν σήμερα για προδοσία έγραφαν τον Δεκέμβριο του 2016 ότι έχει βάλει πάνω από 30 εκατ. Οποιος γκουγκλάρει, μπορεί να το βρει. Κι έβαλε αυτά τα λεφτά για να καλύψει τρύπες άλλων. Των σωτήρων. Που πήρανε ένα νταμπλ, το χρεώσανε βαπορίσιο και την κοπανίσανε. Κι είναι εγκληματίας ο Αλαφούζος επειδή δεν βάζει άλλα! Λες και είχε υπογράψει συμβόλαιο ότι θα βάζει διά βίου λεφτά στον Παναθηναϊκό. Λες και είναι ο τελευταίος Παναθηναϊκός στον κόσμο. Κι είχε αναλάβει την υποχρέωση να πληρώνει επ’ άπειρον και την αθέτησε. Κλείνουμε με μία ατάκα του Νίκου Κανελάκη (φωτογραφία) όταν του έλεγαν ότι τα λεφτά είναι λίγα: «Τα έχεις μετρήσει;» Οσοι εγκαλούν τον Αλαφούζο, έχουν μετρήσει 35 εκατομμύρια; Το ότι απέτυχε, το ότι δημιούργησε ανοίγματα που αδυνατεί να καλύψει, είναι άλλη κουβέντα. Προσωπικά θα τον εγκαλούσα για τους εργαζομένους στην ΠΑΕ που είναι απλήρωτοι έξι μήνες. Για τη μείωση του μπάτζετ ποτέ.

Ως συνήθως

Ο Κριζμάν έσπασε το αήττητο σερί του Μανόλο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ που δεν έχασε (σε δύο επισκέψεις) στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και στο Κίεβο, έχασε στα χασομέρια στο ΑΕL FC Arena. Σ’ ένα ματς ορισμό του ροντέο. Με τον Αλέξη Κούγια να βγάζει ανακοίνωση στο ημίχρονο κάνοντας λόγο για «ντροπή». Το γκολ που προηγείται η ΑΕΚ, να είναι δύο φορές άκυρο. Στο ξεκίνημα της φάσης ο Μοράν χτυπάει τον Αγκάνοβιτς, αλλά Ζαχαριάδης, βοηθός και τέταρτος δεν βλέπουν τίποτα. Στη συνέχεια ο σκόρερ Μασούντ είναι «λίγο» οφσάιντ (όπως στο Περιστέρι ο Λιβάγια στο γκολ της ΑΕΚ κι ο Μοράν που χτύπησε παίκτη του Ατρομήτου, χωρίς επίσης να γίνει αντιληπτός ). Από ένα δοκάρι η κάθε ομάδα κι από μία αναγκαστική αλλαγή. Με τον Βράνιες να μανουριάζει ως συνήθως και τον Βασίλη Δημητριάδη ως συνήθως να αποβάλλεται. Με τον Μασούντ να κάνει μαγκιές, ως συνήθως, στον Ζίζιτς αλλά να μη γίνεται (κι αυτός) αντιληπτός. Τι παραπάνω δηλαδή να γινότανε; Ολα τα λεφτά, η ασίστ του Λεοζίνιο (φωτογραφία) στο 2-1.

ΓΙΑ δικηγόρους

Εμπνευστής του αφηγήματος για τη σπατάλη και προκλητική διαχείριση σχετικά με τους μισθούς των στελεχών της («προηγούμενης») αμαρτωλής ΕΠΟ ήταν ο Σταύρος Κοντονής. Σήμερα η «καινούργια» ΕΠΟ, της διαφάνειας, έχει στη δούλεψή της επτά νομικούς συμβούλους. Με μηνιαίο κόστος 50.000 ευρώ. Εναν από τους νεοπροσληφθέντες έστειλε ο Σταύρος Κοντονής κι έναν ο Γιώργος Βασιλειάδης.