Πού είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης; Θα κάνει κάτι ενώ ζούμε τη μεγαλύτερη παρωδία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που έχει διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια; Απλά αναρωτιέμαι. Μέχρι τώρα, τρεις μέρες μετά τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Τούμπα, ο υφυπουργός δίνει συνεντεύξεις. Μιλάει μάλιστα με άλλο ύφος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη!

Μηχανάκι

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε, τη Δευτέρα το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι, ο υφυπουργός ήταν άνετος και ωραίος. «Εδώ βλέπουμε σήμερα ένα μηχανάκι, ένα σκουτεράκι να το έχουν κρεμάσει πάνω στα κάγκελα του αγωνιστικού χώρου. Πώς μπήκε αυτό το μηχανάκι μέσα; Εδώ φαίνεται ότι είναι κράτος εν κράτει οι οπαδοί» τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Μπορεί να μπήκε σε καμιά τσάντα και να κρύφτηκε εκεί» απάντησε γελώντας ο υφυπουργός δείχνοντας ότι έχει χιούμορ. «Η αλήθεια είναι ότι φέτος, από άποψη θερμών επεισοδίων μέσα στους χώρους, δεν είχαμε μεγάλα ζητήματα και η αλήθεια πάλι είναι ότι επειδή υπήρξε ένας ηλίθιος μία ομάδα κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα και αυτό είναι άσχημο» τόνισε. Κανείς δεν τον ρώτησε πώς είναι δυνατόν ο ΠΑΟΚ να κινδυνεύει να χάσει ένα πρωτάθλημα που δεν έχει κερδίσει κι από πού πηγάζει η βεβαιότητά του ότι θα το κέρδιζε, αν ο ηλίθιος, όπως τον αποκάλεσε, δεν υπήρχε. Φυσικά ο Βασιλειάδης ούτε καν αναρωτήθηκε πώς ο ηλίθιος βρέθηκε πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, ούτε ρώτησε να μάθει αν τον συλλάβανε, ούτε καν ήξερε ότι ο τύπος έχει τρεις καταδίκες –ήταν άλλωστε νωρίς το πρωί όταν έδωσε τη συνέντευξη και δεν είχε ενημερωθεί. Φυσικά θα ήταν περισσότερο φρόνιμο να μην έχει δώσει συνέντευξη πριν ενημερωθεί, αλλά αν είχε αρνηθεί τη συνέντευξη δεν θα ήταν ο Βασιλειάδης.

Ευθύνες

Γενικά δεν τον ρωτάνε τίποτα τον Βασιλειάδη. Κανείς δεν τον ρώτησε αν είναι εν ισχύι εκείνος ο νόμος Κοντονή που επιτρέπει στην πολιτεία να κάνει παρεμβάσεις όταν –όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης –πληθαίνουν τα κρούσματα βίας. Κανείς δεν τον ρώτησε αν προβληματίζεται για το γεγονός ότι μετά τα επεισόδια στα Γιάννινα (που παραμένουν ατιμώρητα) είχαμε και επεισόδια στην Τούμπα μετά το τέλος του ματς. Κανείς δεν τον ρώτησε για το αν αυτοί που μοίρασαν τα ρολά στο γήπεδο είχαν ευθύνες. Χωρίς ερωτήσεις, ο Βασιλειάδης μπορεί να λέει χωρατά. Και να μην κάνει τίποτα.

Θέση

Μια μέρα μετά ο υφυπουργός μίλησε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά ήξερε ότι ο «ηλίθιος» δεν ήταν ένας τυχαίος ηλίθιος, ότι οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν ότι φέτος τα επεισόδια είναι περισσότερα, ότι ο ΠΑΟΚ δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη, μολονότι εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό. Τα ήξερε όλα ο υφυπουργός, αλλά πάλι δεν πήρε θέση για τίποτα: απλά αυτή τη φορά ήταν σοβαρός και όχι χιουμορίστας. Τον «ηλίθιο» τον χαρακτήρισε «ανεγκέφαλο». Καμάρωσε για το πρωτάθλημα, στην τελευταία αγωνιστική του οποίου μπήκαν όλα κι όλα 8 γκολ τονίζοντας ότι είναι «το καλύτερο των τελευταίων τριάντα χρόνων».Υπενθύμισε ότι η απαγόρευση των μετακινήσεων έγινε για να μην κριθεί το πρωτάθλημα στα δικαστήρια, ενώ κατά τα άλλα έχει εμπιστοσύνη στην αθλητική Δικαιοσύνη. Κι αφού είπε μερικά ποιήματα ακόμα, μάλλον ξανάβαλε το κεφάλι του στην άμμο.

Κοιμούνται

Είναι ωραίο να γενικολογείς και να προσπαθείς να τα έχεις καλά με όλους, αλλά εδώ συμβαίνουν τερατώδη πράγματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι δύο από τους τρεις πρώτους της κορυφής, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, δεν γνωρίζουν πόσους βαθμούς έχουν! Υπάρχει μια ομάδα, η ΑΕΚ, που διεκδικεί τον τίτλο και όταν πάει στην Τούμπα σε δυο αγωνιστικές, μπορεί να μην ξέρει αν είναι πρώτη ή δεύτερη. Υπάρχει μια γενική καχυποψία ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι προκλητικές, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι το καλοκαίρι τροποποιήθηκαν πάλι οι κανονισμοί –όχι από τίποτα τυχαίους, αλλά από την επιτροπή του κ. Δρόσου που ο υφυπουργός υποθέτω πως γνωρίζει προσωπικά. Από χθες το βράδυ υπάρχει και μια πρόταση της ΑΕΚ να διακοπεί το πρωτάθλημα μέχρι την εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων: το ζητά επισήμως, ενώ η Σουπερλίγκα και η ΕΠΟ που θά ‘πρεπε να προβληματίζονται κοιμούνται βαθιά. Ο υφυπουργός έχω περιέργεια να δω τι τελικά θα κάνει. Επειδή μάλιστα υπάρχει και η πιθανότητα ανασχηματισμού, ανησυχώ να μην τον χάσουμε κιόλας: όχι τίποτα άλλο, αλλά αν φύγει μπορεί να μην έρθει και το VAR.

θα ειχε δρασει

Κοιμάται και η αντιπολίτευση, που δεν κάνει τίποτα, ενώ μόνο χρησιμοποιώντας την ανακοίνωση των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης και την έκθεση για την καταστροφή του γηπέδου στα Γιάννινα θά ‘πρεπε να χαλάσει κόσμο: δεν ξέρω με τι ασχολούνται ή τι φοβούνται. Παραδέχομαι ότι μου λείπει ο κ. Σταύρος Κοντονής, που ήδη θα είχε διακόψει το πρωτάθλημα. Κι ανησυχώ με τον εαυτό μου…