Υβρις και Νέμεσις. Ο έχων νοοτροπία κακομαθημένου ιππέα καλάμου έπεσε από το νεφέλωμα του περιλάλητου παραμυθοδράματος που εμπνεύστηκε με αμετροέπεια, αγνοώντας τις συνέπειες που θα επέφεραν η οργή του δημιουργήματος του Ερέβους και της Νύχτας.

Ηρθε λοιπόν αυτή η μέρα που η Νέμεσις θα κάθιζε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους εμπνευστές των οξειδωτικών δράσεων.

Αυτούς που έκαναν νόημα στην ομάδα τους να αποχωρήσει όταν άναβαν καπνογόνα. Που ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στο να συνεχίσουν τον αγώνα έπειτα από παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Οσκαρ Γκαρσία χθες στην Τούμπα, όταν δέχτηκε μαζεμένο τον λογαριασμό της ταμειακής μηχανής στο πρόσωπο. Ηταν πέρυσι στη Λεωφόρο, για όσους δεν θυμούνται, όταν ο Βλάνταν Ιβιτς έπεσε στο έδαφος κεραυνοβολημένος από το κουτάκι μπίρας. Ανένδοτος ο ΠΑΟΚ, τράβηξε την πρώτη κλωστή για να ξηλωθεί το πράσινο πουλόβερ.

Η ενέργεια που για τον ΠΑΟΚ ήταν αρκετή για να διακοπεί ένα παιχνίδι, τώρα θεωρείται ένα επινοημένο στοιχείο εκ μέρους του Ολυμπιακού. Μια φαντασίωση, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Δικεφάλου Κυριάκος Κυριάκος σε δηλώσεις του στη Nova για να κερδίσει μερικά λεπτά από αυτό που τον περιμένει.

Είναι όμως η τιμωρία του ψεύτη να μην πιστεύει.

Η εξοικείωση με την αυθαιρεσία και η δημιουργία βιτριολικού περιβάλλοντος είναι προφανείς. Στις 16 Απριλίου 2014 μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού που τον έστειλε στον τελικό του Κυπέλλου, ο Κλάους Αθανασιάδης σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο είπε: «Δεν έγινε κάτι φοβερό. Φανήκαμε πιο άνδρες. Το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό άθλημα και παίζουν σε αυτό άνδρες».

Εναν μήνα αργότερα, την ίδια φράση επαναλαμβάνει ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου Ιβάν Σαββίδης, ύστερα από τη νέα νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά στο πρωτάθλημα.

Φαίνεται πως πάνω από τα Τέμπη η ποδοσφαιρική τεστοστερόνη ξεχειλίζει στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο, αλλά είναι ανύπαρκτη όταν πλησιάζει στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Οπως στην περυσινή σεζόν που ο Ιβιτς πήρε την ομάδα του ΠΑΟΚ και μπήκε στα αποδυτήρια στις καθυστερήσεις του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης γιατί τον ενοχλούσαν τα καπνογόνα. Εκεί το ποδόσφαιρο έχασε την ταυτότητα του ανδρικού αθλήματος και χαρακτηρίστηκε από υπερχειλίζουσα λιποψυχία.

Ενα από τα πολλά που θα έπρεπε να προβληματίσει τον ΠΑΟΚ μετά τα χθεσινά απαράδεκτα γεγονότα, είναι η αντίληψη του κόσμου για τον Δικέφαλο. Ο Κλάους έλεγε το 2014 πως τη νίκη του ΠΑΟΚ τη χάρηκε όλη η Ελλάδα. Οι φίλοι της ομάδας θα διαπίστωσαν χθες πως η δυνάμει τιμωρία της, που μπορεί να της στερήσει ακόμα και την κατάκτηση του τίτλου, χαροποίησε αυτούς που μέχρι πρόσφατα πανηγύριζαν για τις νίκες της επί του Ολυμπιακού. Ας κάνουν τον κόπο να αναρωτηθούν το γιατί.