Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης. Εζησε περί τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και θεωρήθηκε –και δικαίως –ως ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Πολλές από τις εκφράσεις που είπε είναι ακόμη και σήμερα ενταγμένες στην ελληνική γλώσσα, ενώ ως σοφός θεωρείται ισάξιος του Θαλή του Μιλήσου, του Σόλωνα του Αθηναίου, του Περίανδρου του Κορίνθιου, του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου, του Κλεόβουλου του Ρόδιου και του Βία του Πριηνέως. Αυτός λοιπόν ο Πιττακός ο Μυτιληναίος έχει πει το αξεπέραστο, σε σχέση με την πολιτική και τους απασχολουμένους με αυτήν, «Αρχή άνδρα δείκνυσι»!

Το θυμήθηκα χθες παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis, και ειδικότερα το σκηνικό εκείνο όπου ο «πολλά βαρύς και όχι» υπουργός Πολάκης «ξεράθηκε» στα γέλια ακούγοντας έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή υπηρετώντας το δίκαιο, να δηλώνει με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια αθώος των κατηγοριών ενός κουκουλοφόρου ότι χρηματίστηκε.

Στην κορυφαία του, ίσως, στιγμή, που ο άνθρωπος αυτός, ο κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, αισθανόταν ότι αναμετράται με την Ιστορία και την προσωπική του διαδρομή, ένας Πολάκης, ο γνωστός, χαχάνιζε!

Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο Πιττακός είχε, προσέξτε, προ 2.700 ετών τονίσει για κάτι περιπτώσεις Πολάκη της εποχής του το ακόλουθο:

«Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον ει», το οποίο σημαίνει στην καθομιλουμένη σήμερα «γελά ο ανόητος και όταν ακόμα δεν υπάρχει κάτι το γελοίο»!..

Η τιμωρία των θεών

Θα συνεχίσω αυτό το μάθημα περί Πιττακού του Μυτιληναίου, βέβαιος ων ότι ο περί ου ο λόγος υπουργός αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του –ξέρει τόσα άλλα άλλωστε, όπως κατά καιρούς έχει αποδείξει, με την ευγένεια και την καλλιέπειά του , πόσο καλλιεργημένος είναι, οπότε σιγά να μην εμπίπτει στο γνωστικό του αντικείμενο ο σοφός Λέσβιος!

Μεταξύ πολλών άλλων ο σοφός Πιττακός έχει πει και το ακόλουθο –ταιριάζει, νομίζω, γάντι με την περίπτωση Πολάκη: «Βλεβερόν ακρασία». Ητοι «η ακράτεια είναι βλαβερή», αυτό, γιατρός είναι, δεν χρειάζεται την παραμικρή επεξήγηση για το τι σημαίνει.

Επίσης έχει πει και το εξής:

n «Γνώθι σαυτόν» –αυτό δεν χρειάζεται καμία εξήγηση, το λέμε και σήμερα, εκείνος είμαι βέβαιος το αγνοεί παντελώς.

Ακόμη αυτός ο καλός άνθρωπος έχει πει το «Αρχων κόσμει σαυτόν», το οποίο σημαίνει «όταν κυβερνάς, να φροντίζεις οι πράξεις σου ν’ αποτελούν κόσμημα», κάτι που, ως γνωστόν, ο Πολάκης το ακολουθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά γράμμα!

Και τέλος, αυτός ο Πιττακός έχει πει και το εξής προφητικό, πάντα για τους πολάκηδες του καιρού του, αγνοώντας προφανώς το χθεσινό περιστατικό στη Βουλή εις βάρος του προέδρου Πικραμμένου:

n «Κακοπραγούντα μη ονείδιζε· επί γαρ τούτοις νέμεσις θεών κάθηται», το οποίο σε μετάφραση σημαίνει «άνθρωπο που δυστυχεί, μην τον ονειδίζεις, είναι από τα πράγματα που προκαλούν την αγανάκτηση και την τιμωρία των θεών», Πολάκη μου…

Συγκλόνισαν

Τρεις, κατά τη γνώμη μου, ήταν οι ομιλίες που πραγματικά με συγκλόνισαν. Αναφέρομαι στην ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου που τους ξετίναξε πραγματικά –μια κατάμεστη Βουλή κρεμάστηκε από τα χείλη του, και οι συριζαίοι μέσα. Ηταν καταπληκτικός. Απέδειξε ότι δεν υπάρχει σήμερα στη Βουλή πολιτικός με το δικό του μέγεθος. Είναι μακράν το μεγαλύτερο.

Αθροίζω την παρουσία τού πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, η οποία, το είπα και προηγουμένως, στιγμάτισε επίσης τη χθεσινή πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis.

Και προσθέτω, τέλος, την ομιλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Που επέδειξε αλληλεγγύη, συντροφικότητα, ευανδρία και ήθος απαράμιλλο. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής όχι για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ούτε για να υποδηλώσει το αυταπόδεικτο της αθωότητάς του αλλά και να καταγγείλει τους σκευωρούς που έστησαν αυτήν τη βρωμερή ιστορία. Ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί τη σύζυγό του, που βάλλεται επί τρία χρόνια τώρα από τα υπόγεια του Μαξίμου και τους παρακρατικούς μηχανισμούς που απολήγουν σε αυτά. Και αναδεικνύω ως κορυφαία φράση της ομιλίας του την ακόλουθη, η οποία αποτελεί και το κεντρικό στοιχείο της παρέμβασής του:

«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου για τα όσα αισχρά υπομένει τόσα χρόνια επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου. Της ζητώ να κάνει υπομονή».

Νομίζω ότι υποδηλώνει η φράση του αυτή τον χαρακτήρα του ανδρός και πραγματικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιες στιγμές σπανίζουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως φάνηκε και χθες, διολισθαίνει καθημερινά…

Δάσκαλος για όλες τις δουλειές

Αυτόν λοιπόν τον Στουρνάρα, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, επέπληξε κομματικός παράγων ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας δε, ονόματι Παναγιώτης Ρήγας, δάσκαλος το επάγγελμα. Δάσκαλος κανονικός, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλαδή. Και συνδικαλιστής. Με τη γνώση (χα!) που προκύπτει από αυτό το… πλούσιο βιογραφικό, είπε χθες αναφερόμενος στον καθηγητή Στουρνάρα (με τις σπουδές και την καριέρα και εμπειρία που διαθέτει):

«Δεν έχει το δικαίωμα –και το λέω ευθέως –να μιλάει για το αν και πώς θα βγει η χώρα από τα Μνημόνια» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018 και «υβριδικό Μνημόνιο». Και πρόσθεσε:

«Ο κ. Στουρνάρας καλά θα κάνει να κρατήσει τον θεσμικό του ρόλο, ο οποίος είναι ως επόπτης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος να μιλάει γι’ αυτό και να περιφρουρήσει τη λειτουργία αυτού του συστήματος. Συνέβησαν πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με δάνεια, με διόγκωση των ελλειμμάτων των τραπεζών, που αυτό οδήγησε και σε αυτό που περνάμε… Δεν θα τους περάσει»!!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι έχει άποψη και θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα για την έξοδο από την κρίση ο κύριος Ρήγας, με τις συγκεκριμένες σπουδές που προανέφερα, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος βδομάδα παρά βδομάδα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη και συνδιαλέγεται με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τους υπόλοιπους συναδέλφους του διοικητές των εθνικών τραπεζών. Συμπέρασμα και εδώ το «Γνώθι σαυτόν», το οποίο τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι διαφεύγει εν συνόλω από τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και από κάποιον που επαγγέλλεται τον δάσκαλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης…

Ο κλαρινογαμπρός

Τέλος, κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην περίπτωση αυτού του κλαρινογαμπρού Κασιδιάρη, ο οποίος φυσικά μίλησε χθες στη Βουλή και είπε όσα δεν είπαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί, κατά του προέδρου Σαμαρά και της υποτιθέμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο της Novartis. Ο άνθρωπος τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Τα είπε όλα! Εβρισε κατά βούληση και όσο δεν έπαιρνε άλλον έναν πρώην πρωθυπουργό και δεν βρέθηκε ένας (αριθμός 1) να του πει «τι είναι αυτά που λες, ντροπή σου».

Πάλι καλά που δεν τον χειροκρότησαν να λέμε (αν και δεν είμαι και πολύ βέβαιος ότι δεν το έκαναν κάτω από τα έδρανα…).