Τέσσερις μήνες μετά τις πρώτες καταγγελίες, πολλές γυναίκες καταθέτουν για παρενοχλήσεις, σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς στους κόλπους του δεύτερου φοιτητικού συνδικάτου της Γαλλίας, μέσα από τις στήλες του φύλλου της Τρίτης της εφημερίδας Liberation.

Η Liberation αναφέρει πως συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 16 γυναικών μελών της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών Γαλλίας (UNEF) που λένε πως υπήρξαν θύματα παρενόχλησης και σε μερικές περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών στο διάστημα από το 2007 έως το 2015.

Τον Νοέμβριο, 83 γυναίκες πρώην μέλη της UNEF είχαν ήδη υπογράψει ένα άρθρο για να καταγγείλουν τις σεξιστικές και σεξουαλικές βιαιότητες στους κόλπους αυτής της οργάνωσης που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Είναι σημαντικό που αίρεται η ομερτά», αντέδρασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η νυν πρόεδρος της UNEF, η Λιλά Λε Μπα, εκφράζοντας «όλη την υποστήριξή της προς τις γυναίκες που καταγγέλλουν τις βιαιότητες που υπέστησαν στους κόλπους του οργανισμού».

Η εφημερίδα δημοσιεύει κυρίως τη μαρτυρία μιας γυναίκας που κατηγορεί «ένα μέλος της διεύθυνσης του συνδικάτου που μπήκε στην UNEF στα μέσα της δεκαετίας του 2000» ότι τη βίασε τον Σεπτέμβριο του 2014 και μετά μια δεύτερη φορά τον Ιούνιο του 2016. Κατέθεσε μήνυση τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη Liberation, ένας φοιτητής που είχε μπει στην οργάνωση «στα μέσα της δεκαετίας του 2000» είχε εξάλλου διαπράξει βιασμό το καλοκαίρι του 2015 σε βάρος μιας νέας γυναίκας, μέλους του συνδικάτου, η οποία κατέθεσε μήνυση στις 17 Μαρτίου 2016 στο Παρίσι.

Το άρθρο της Liberation περιγράφει μια οργάνωση στην οποία οι νεαρές γυναίκες μέλη της αποτελούσαν στόχο επίμονων πιέσεων, ιδιαίτερα επί της προεδρίας του Ζαν-Μπατίστ Μπρεβόστ (2007-2011), η οποία είχε χαρακτηρισθεί «από πολλαπλές παρεκκλίσεις».

Η UNEF ήταν «τότε ένας χώρος σεξουαλικού κυνηγιού», γράφει η Liberation.

Στα απόνερα της υπόθεσης Γουάινστιν, προηγούμενες αποκαλύψεις του Τύπου είχαν συγκλονίσει πρόσφατα τα κινήματα νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (MJS) και του Κομμουνιστικού Κόμματος (Jeunesses communistes).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από