Αύριο η Βουλή θα συστήσει Προανακριτική Επιτροπή που θα αποφασίσει για την παραπομπή σε δίκη και (ίσως, τελικά) καταδίκη δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών για το σκάνδαλο Novartis. Παρόμοια απόπειρα μαζικής εκκαθάρισης κορυφαίων πολιτικών έχει να γίνει από το 1922, όταν έγινε η διαβόητη «Δίκη των Εξι»: παραπέμφθηκαν σε έκτακτο στρατοδικείο οκτώ πολιτικοί και στρατιωτικοί ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή –έξι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν: τρεις πρώην πρωθυπουργοί (Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης, Στράτος), δύο πρώην υπουργοί (Θεοτόκης, Μπαλτατζής) και ένας στρατηγός (Χατζανέστης).

Το σκεπτικό της επιχείρησης εκκαθάρισης είναι παρόμοιο: τότε ο λαός απαιτούσε τιμωρία των ενόχων για την καταστροφή στη Μικρά Ασία, σήμερα απαιτεί τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή –και οι δαπάνες στην υγεία ήσαν μία από τις αιτίες της. Αλλωστε, η υπόθεση Novartis είναι το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατά τον διττώς αρμόδιο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή. Πάντως, και τότε και τώρα η δίωξη των πολιτικών δεν γινόταν από τον «λαό» αλλά από τους πολιτικούς τους αντιπάλους –τότε την είχε αποφασίσει η υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα βενιζελική «Επαναστατική Επιτροπή», αύριο θα αποφανθεί η υπό τον Νικόλαο Βούτση Βουλή. Εχουμε προοδεύσει.

Βεβαίως, κανένας από τους «2+8» δεν πρόκειται να εκτελεστεί και ίσως οι περισσότεροι δεν θα φθάσουν ούτε ώς την αίθουσα των δικαστηρίων –αλλά όλοι θα είναι αποδυναμωμένοι ώσπου να αποφασίσουν οι δικαστές και ίσως κάποιοι εξοντωθούν πολιτικά ακόμα και αν δεν καταδικαστούν, όπως δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το 1922 είχε γίνει επιλογή, δεν είχαν παραπεμφθεί σε δίκη όλοι οι αντιβενιζελικοί πρωθυπουργοί, υπουργοί και στρατηγοί που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η αυριανή διαδικασία είναι ξανά επιλεκτική: μεταξύ άλλων «στήνονται στις κάλπες» δύο μονίμως δακτυλοδεικτούμενοι «νεοφιλελεύθεροι και διαπλεκόμενοι» αντίπαλοι του Πρωθυπουργού (Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας) και δύο δυνητικοί αντίπαλοι του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αντώνης Σαμαράς).

Στον κ. Νίκο Παππά αρέσει να επαναλαμβάνει τη φράση «Μεσαίος χώρος μεταξύ των πολυβόλων και του τοίχου της Καισαριανής δεν υπάρχει. Ή είσαι με τα πολυβόλα ή είσαι με τους εκτελεσμένους». Ούτε κατά την εκτέλεση των Εξι υπήρχε μεσαίος χώρος μεταξύ του αποσπάσματος και του τοίχου στο Γουδί, ούτε αύριο θα υπάρχει ανάμεσα στις «2+8» κάλπες και στους βουλευτές που θα ψηφίσουν. Οταν θέλεις να εξοντώσεις τους αντιπάλους σου, πράγματι, δεν υπάρχει μεσαίος χώρος. Για τούτο και ακολουθεί διχασμός.