Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις (φωτογραφία), πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της ενεργοποίησης του προγράμματός του για την Ελλάδα. Παρ’ ότι διευκρινίστηκε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με το χρέος, χωρίς να έχουν καλυφθεί επί του παρόντος και οι δύο πτυχές των προϋποθέσεων που έχει θέσει το Ταμείο (μέτρα για το χρέος και μεταρρυθμίσεις), ο Ράις τόνισε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενεργοποίηση του προγράμματος».

Το χρονικό σημείο λήψης των τελικών αποφάσεων παραμένει θολό ενώ η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ της διατήρησης ρόλου επιτηρητή χωρίς χρηματοδότηση. «Σε ορισμένες χώρες συμμετέχουμε με χρηματοδότηση, σε άλλες μόνο με την παροχή τεχνογνωσίας» είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας με έμφαση ότι «σε πολλές χώρες το ΔΝΤ βοηθά χωρίς χρηματοδότηση». Οι παραπάνω απαντήσεις δόθηκαν σε ερώτηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε μέσω αυτού να έχει έναν ισχυρό ρόλο στην ευρωζώνη.

Παράλληλα ο Ράις εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το χρέος αναδεικνύοντας την απόφαση του Eurogroup του Ιανουαρίου η οποία είπε «έχει επιταχύνει τις εξελίξεις».

Στις Βρυξέλλες, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμούσε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τρία προαπαιτούμενα (ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, πλειστηριασμοί). Προέβλεψε ωστόσο ότι η εκταμίευση θα γίνει σύντομα.