Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 αλλά και ενοίκια που είχαν δηλωθεί ως ανείσπρακτα το προηγούμενο φορολογικό έτος και οι φορολογούμενοι τα εισέπραξαν πέρυσι θα δηλωθούν πρώτα στο φορολογικό έντυπο Ε2. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να συμπληρωθούν:

– Η στήλη 13: Αναγράφονται τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125 – 126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε στο φορολογικό έτος 2017 θα μεταφερθεί στον κωδικό 103 της δήλωσης Ε1.

– Η στήλη 16: Συμπληρώνονται τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

– Η στήλη 17 (είδος μίσθωσης – χρήση ακινήτου): Συμπληρώνεται – επιλέγεται ο κωδικός που αναφέρεται στα ανείσπρακτα εισοδήματα (41).

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΣΤΟ Ε1. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταφέρουν τα ποσά που έχουν συμπληρώσει από το έντυπο Ε2 στο έντυπο Ε1 και να συμπληρώσουν τους κωδικούς 125 – 126 του πίνακα 4.

Στους συγκεκριμένους κωδικούς θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις (έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν σε προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125 – 126 του εντύπου Ε1 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2017, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 και τα επιμέρους ποσά μεταφέρονται κατά κατηγορία γαιών – γης ή ακινήτου στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης Ε1.