«Ουσιώδεις» χαρακτήρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά στη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» που θα ακολουθήσει μετά την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρόταση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μετάβαση για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ωστόσο η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια απόφαση μέχρι το τέλος Μαρτίου, «αλλά παράλληλα έχει αρκετές διαφωνίες που θεωρώ ουσιαστικές», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε αυτή την εβδομάδα με τη βρετανική πλευρά.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε επίσης τη βρετανική πλευρά ότι, εάν οι διαφωνίες αυτές παραμείνουν, η μεταβατική περίοδος «δεν είναι δεδομένο» ότι θα εφαρμοστεί, καθώς ο χρόνος είναι πολύ λίγος.

«Είμαι έκπληκτος από αυτές τις διαφωνίες. Οι θέσεις της ΕΕ είναι πολύ λογικές, νομίζω», είπε ο Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχτεί «όλους τους κανόνες και τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλος της μετάβατικής περιόδου». Ένα από τα σημεία διαφωνίας αφορούν τα δικαιώματα που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο ΗΒ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επίσης, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι ενώ είχε προγραμματιστεί για σήμερα μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να συζητηθεί η «μελλοντική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, η βρετανική πλευρά την ακύρωσε.

«Η ώρα έχει έρθει για να ληφθούν αποφάσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, σημειώνοντας ότι, αν σήμερα δεν κατέστη αυτό δυνατό, η ευρωπαϊκή πλευρά τελεί «εν αναμονή» των εν λόγω αποφάσεων.